• Anonym (Livrä­dd)
    Äldre 7 Oct 19:18
    4626 visningar
    9 svar
    9
    4626

    Snälla hjälp mig! Fluoxetin under tidig graviditet!!!

    Jag talade med en läkare i samband med att jag gjorde en abort för 1,5 år sedan som då sa att jag var tvungen att sluta äta min insomningsmedicin stilnoct om jag skulle behålla barnet men att jag lugnt kunde fortsätta med min dos fluoxetin 20 mg. Så nu när jag blev gravid har jag lugnt ätit min fluoxetin och bytt ut stilnocten till propavan. Tills nu när jag kom in på en tråd där det står att det ökar risken för missbildning i tidig graviditet Vilket bekräftades på janus. Jag är nu gravid i v. 8 + 1 och har lugnt ätit fluoxetin, måste jag göra abort nu!!! Gråter Snälla hjälp mig! Nån som har erfarenhet av fluoxetin under tidig graviditet???

    / Panikslagen

  • Svar på tråden Snälla hjälp mig! Fluoxetin under tidig graviditet!!!
  • Anonym (Livrä­dd) Trådstartaren
    Äldre 7 Oct 20:28
    #1

    Ingen som har erfarenhet av detta?!

  • Anonym (Signe­)
    Äldre 7 Oct 21:31
    #2

    Kära du, usch, stackare, förstår att du blev rädd,men jag hoppas mina ord kan lugna lite :)

    Jag har ätit fluoxetin 20 mg under bägge mina graviditeter efter specialistläkare inrådan och även min barnmorska ( har tvångssyndrom).

    Båda mina flickor är friska och krya. Oroa dig inte. Varm kram

  • Anonym (Jag med)
    Äldre 7 Oct 21:35
    #3

    Jag åt fluoxetin i början av mina graviditeter och alla barnen är friska och mår bra!

  • Anonym (Livrä­dd) Trådstartaren
    Äldre 7 Oct 21:41
    #4

    Tack snälla ni <3 Jag läste just en studie publicerad i läkartidningen och där stod det att anledningen till att det står så om fluoxetin är för att det är den SSRI som är mest studerad. Vidare stod det också att det är den SSRI de rekommenderar för gravida. Får jag fråga er, om ni slutade ta fluoxetin under de sista 3 månaderna? 

  • Anonym (Signe­)
    Äldre 7 Oct 21:50
    #5

    Nej jag blev rekommenderad att äta min dos hela graviditeterna, och det har varit toppen för mig. Glad och mindre orolig. Du kommer säkerligen få en go, frisk, härlig bebis. Grattis förresten till graviditeten!

  • Anonym (Jag med)
    Äldre 7 Oct 22:11
    #6
    Anonym (Livrädd) skrev 2015-10-07 21:41:28 följande:

    Får jag fråga er, om ni slutade ta fluoxetin under de sista 3 månaderna? 


    Jag slutade tvärt med första men efter andra valde jag att trappa ner försiktigt, tog sista pillret i 6:e månaden ungefär.
  • Äldre 8 Oct 01:55
    #7

    Fluoxetin åt jag ända fram till förlossningen å då bytte jag till sertralin. Har pratat med olika läkare flera gånger o även efter förlossningen krävde jag det o fick samma svar. Man kan äta vissa antidepressiva under o efter graviditeten. Sertralin äter jag redan från början nu så jag slipper byta.

  • Anonym (Fass)
    Äldre 8 Oct 03:39
    #8

    Graviditet

    Läs om graviditetskategorier

    Kategori D.

    Några epidemiologiska studier visar en riskökning för kardiovaskulära missbildningar i samband med användning av fluoxetin under graviditetens första tre månader. Bakomliggande mekanism är okänd. Risken för kardiovaskulär defekt hos barnet efter maternell exponering av fluoxetin bedöms vara omkring 2 på 100, vilket kan jämföras med en förväntad risk på 1 av 100 hos patienter som ej behandlas med fluoxetin.

    Epidemiologiska data tyder på att användning av SSRI vid graviditet, särskilt i slutet av graviditeten, kan öka risken för persistent pulmonell hypertension hos den nyfödde (PPHN). Den observerade risken var ungefär 5 fall per tusen graviditeter. Hos de som inte använder SSRI förekommer 1 till 2 fall PPHN per tusen graviditeter.

    Fluoxetin kan användas under graviditet men försiktighet tillråds, särskilt under sen graviditet eller strax före förlossning, eftersom följande effekter har rapporterats hos nyfödda: irritabilitet, tremor, hypotoni, ihållande gråt, svårigheter att ammas eller sova. Dessa symtom kan tyda på antingen serotonerga effekter eller utsättningssyndrom. Tidpunkten för dessa symtom och varaktigheten kan relateras till den långa halveringstiden för fluoxetin (4-6 dagar) och dess aktiva metabolit, norfluoxetin (4-16 dagar).

    www.fass.se/m/produkt/20040607010815/uidhealthcare

  • Anonym (Fass)
    Äldre 8 Oct 03:43
    #9

    Jag uppfattar det som att risken är låg, men dubbelt så hög jämfört med dom som inte tar det alls, och att bebisen kan få lite efterbiverkningar efter förlossningen.

Svar på tråden Snälla hjälp mig! Fluoxetin under tidig graviditet!!!