• Äldre 3 Nov 21:31
    4688 visningar
    16 svar
    16
    4688

    Hur gör hemvändande svenskar med skolplats till sina barn (Stockholm)?

    De flesta köer är rätt transparenta så svårt att tro att man kan ta sig via kontakter. Det är ju dessutom väldigt ofta syskonförtur.

    Antar att det är friskolor du är ute efter? Kommunala skolor räcker det att bo i upptagningsområde så måste de ordna plats.

    Friskolor väljer ibland att starta fler klasser om söktrycket är väldigt högt, en full kö behöver ju inte vara körd med andra ord.

  • Äldre 3 Nov 21:59
    #5
    Mrs Was skrev 2015-11-03 21:51:35 följande:

    Vi valde också att flytta hit efter 10 år i London. Minabarn var då 5 och 1.

    För minstingen vart det inte några problem alls då jag ansökte dagisplats redan från London och hon började dagis 2 veckor wfter att vi landat i Sverige.

    Med Min 5 åring däremot var det lite annorlunda. Hon fick ju också börja dagis, och i England gick hon ju redan i grade 1 och kunde läsa, skriva och matte osv.

    Hon var MYCKET MYCKET understimulerad på dagis märkte jag. Även om hon nu tyckte om att få mer tid att leka, men jagmärkte ändå att hon klättrade på väggarna nästan. Nu ett år senare har hon börjat 6 års verksamhet. Hon är foryfarande Mycket understimulerad. jag har löst det genom att skriva ut worksheets, writing, reading, maths osv som hon får göra några ggr per vecka. Hon älskar det och brukar se fram emot dessa.

    Vi har också skrivit upp barnen på Internationella engelska skolan som har fått super bra review och som har engeslktalande lärare som harengelska som modersmål. Hade även kollat in The british primary school som jag tror ligger i djurgården. Den skulle jag nog valt om de inte hade haft så hög avgift...


    Intressant, all skolgång i Sverige ska vara avgiftsfri enligt lag. Även lundsberg och dyl är avgiftsfria (dock tar de mer än väl betalt för internat mm). Hur ser avgiften ut? Eller är det fritids/dagis?
  • Äldre 5 Nov 10:14
    #10

    Ah, såklart. Nu när ni säger det är det därför svenska skolor utomlands i regel är avgiftsfria. :)

    Förlåt om jag fortsätter vara lite nyfiken och off topic här. Men hur fungerar det inför sök till gymnasie på betyg som jag då antar går efter en brittisk kursplan? Översätts de då? :)

  • Äldre 6 Nov 21:42
    #15

    Oh, intressant. :) Tack för bra svar ich roligt med inblick i andra skolsystem. :)

    Övervägde på den tiden man var nyexad, ung och fri att åka till GB och undervisa. De hade på den tiden (snart 7 år sedan) en otrolig lärarbrist och många konsultföretag sökte skandinaver till skolor i GB.

    Hoppas ni hittar en skola som passar era behov! Lycka till. :)

Svar på tråden Hur gör hemvändande svenskar med skolplats till sina barn (Stockholm)?