Forum Hundar - Husdjur
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Ni med Amstaff, ärligt nu

  Tis 10 nov 2015 15:03 Läst 23055 gånger Totalt 18 svar
  Anonym­atjeje­n77
  Visa endast
  Tis 10 nov 2015 15:03

  Har funderat länge på att skaffa hund, och känner nu att det börjar närma sig. 

  I alla flera år har jag tänkt att när det väl är dags, då blir det Amstaff. Vackrare, människovänligare glädjespridare får man leta efter. 

  MEN - det känns som att världen (läs: sura tanter/gubbar på internet) inte vill något annat än att övertyga mig om att dessa hundar är mördarhundar som inte vill något hellre än att sätta tänderna i deras chihuahua. 

  Jag är inte dum - jag har läst på mycket om rasens historia och att de i början var avlade för s.k "bullfights" som sedan HK. 

  Och den riktigt stora, STORA, anledningen till att jag fortfarande är så tveksam på rasen är den hundaggressiva biten. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om min hund någon gång oprovocerat gick till attack mot en annan hund. 

  Jag har frågat detta flera gånger på andra forum, men de enda svaren jag får låter typ "min kusins hund blev attackerad av en pitbull, den dog". 

  Jag får nästan aldrig svar från riktiga Amstaffägare, som kan på riktigt berätta för mig om hur vanligt det är med aggression mot andra hundar, hur denna yttrar sig och vad man som ägare kan göra åt detta? Är det något man bara får acceptera som en nackdel med rasen eller är hundaggression mycket ovanligare än vad det framställs som? 

  Alla arga kamphundshatande människor på nätet har nästan börjat jaga mig åt ett annat "mjukare" håll, d.v.s renodlade sällskapshundar. 

  Skulle vara jättetacksam om någon kunde giva lite klarhet i detta! 

  PS. Har kikat runt på många uppfödare, kan någon förklara varför så många "seriösa" SKK reggade Amstaff uppfödare väljer att avla på C-höfter? Att se en A- eller B-höft är nästan riktigt ovanligt.

 • Anonym (.)
  Visa endast
  Tis 10 nov 2015 15:08 #1

  Hur hunden beter sig beror på ägaren och dennes uppfostran. Dessutom finns det fler fall med golden retriver som attackerat barn oprovoserat än andra raser. Så kör på om du känner att du klarar av att ge den en bra uppfostran med mycket kärlek

 • Tis 10 nov 2015 15:17 #2

  Jag jobbade på ett hunddagis för några år sen och de amstaff hundar jag stötte på var helt underbara! Super Goa och glada och funkade hur bra som helst med de andra hundarna, även de små! Jag tycker att du ska skaffa en sån om det är det du vill, det enda du kan behöva tänka på är att de kräver ganska mycket motion och mental stimulans - t.ex leta efter gömt godis, hämta saker eller liknande :)

  Lycka till!

 • Tis 10 nov 2015 15:38 #3

  Min amstaffkille är bästavän med en dvärgpudel och 1 chihuahua, bor med två katter varav den ena sover på hans rygg ibland :) han vill även ligga i knät i soffan och under ens täcke i sängen, så dom är även mysiga, inte bara snälla!
  Rekommenderar dock valpkurser och kanske några fler kurser efter det, ångrar att jag inte gick mer än valpkursen med honom, det är trots allt en krävande ras, men det har gått fint! Mycket långa promenader, får springa löst mycket på landet och aktiverar både nosen och hjärnan genom bla sök och såna där spel man gömmer godis i :)
  En toppenkille och du kommer inte ångra dig en sekund, världens bästa hundras!

 • Tis 10 nov 2015 15:47 #4

  Socialiseringen med lugna stabila och tydliga hundar är vansinnigt viktig redan från tidig ålder har jag förstått men ändå utvecklar många vuxna individer hundaggression främst mot samma kön. Är du beredd att inte kunna ha din hund ihop med andra hundar och ha full kontroll på hunden när det kommer fram lösa hundar så inga olyckor sker har du ju förbrett dig, skulle sen din hund inte bli "hundilsk" så är det ju bara tacka och vara glad.
  Jag gillar rasen mycket men har avstått att köpa en just pga den biten och hälsan. Vill ha en hund som jag kan ha med mig på klubben och i hundsammanhang utan att behöva vara på helspänn. Visst blir hunden mycket till vad man gör den till men instinkt och arv ligger alltid under ytan.

  Anledningen till att det avlas på c-höfter är förmodligen att det finns värre problem i rasen tex allergi, hudproblem tex demodex, ataxi mm och har man då en mentalt bra hund som håller rasstandarden och är fri från övriga sjukdomar så tycker många att det är ok och det är ju ok enl rasklubben.

  Vad är det för egenskaper hos amstaffen du är ute efter som du inte hittar hos andra raser?

 • Tis 10 nov 2015 15:47 #5

  I alla hundraser finns mer eller mindre "varg", och i varje individ är det samma sak. Hur ägaren fostrar sin hund, och vad den exponeras för varierar ju också, så ALLA hundar (med sina begränsade hjärnor) kan hugga i fel situationer. MEN, vi vet att Amstaff är framavlade just för att kämpa, så att de är vanligt förekommande i diverse överfall är inte konstigt eftersom man har avlat på "aggressiva" individer, punkt.

  ...men det är klart att flertalet hundägare har så god hand om sin hund att det aldrig blir problem. Men eftersom hunden har ett sådant rykte som den har så skulle jag aldrig personligen skaffa en sådan hund. Jag vill inte bli tagen för att vara kriminell eller en så rädd stackare att jag måste skaffa mig en "vakthund". Där jag bor finns det två killar med någon form av kamphundar (identifierade av mig som det pga av de breda käftarna och grisögonen) och båda killarna är tatuerade på halsen och jobbar aktivt på sin kriminella look. 

  Det finns så otroligt många bra raser och framför allt friskare blandraser, så jag ser ingen anledning att skaffa en hund med förhöjd risk, även om den är liten och jag inte skulle göra annat än att få den att bli en harmonisk och bra familjehund. 

 • Anonym (Jag)
  Visa endast
  Tis 10 nov 2015 16:40 #6

  Har en Amstaff och en Chihuahua. De äter inte upp varandra :)

 • Tis 10 nov 2015 17:06 #7
  Anonym (Jag) skrev 2015-11-10 16:40:55 följande:

  Har en Amstaff och en Chihuahua. De äter inte upp varandra :)


  Men funkar din hund med nya hundar som den inte känner väldigt väl? Min upplevelse är att amstaffen funkar utmärkt med hundar den vuxit upp med / känner väldigt väl men inte speciellt bra eller inte alls med nyare bekantskaper. Vem är äldst av dina hundar?
 • Anonym (Jag)
  Visa endast
  Tis 10 nov 2015 18:23 #8

  De är ungefär jämgamla med varandra och staffien var fem månader när han kom till oss. Han fungerar bra med nya bekantskaper, även om han ofta är klumpig i sin framfart. Chihuahuan däremot fungerar inte med nya bekantskaper - alls. Båda två är uppfostrade på precis samma sätt, med skillnaden att chihuahuan är mer rädd av sig och det tar lång tid för honom att lita på nya hundar(de är alltså av samma kön och ingen av de är kastrerade)

 • Tis 10 nov 2015 18:35 #9

  Jag jobbar med hundar och min erfarenhet av amstaff är att dem inte är hund aggressiva. Har aldrig stött på en amstaff som är det men kan tänka mig att det är mycket viktigt att socialisera dem så fort du får hem valpen.

  Det jag har märkt är att amstaff lätt slår över från lek till allvar. Amstaff har väldigt svårt för att koppla av så du får räkna med att sitta ett bra tag med valpen och tvinga den till att vila. Kan du lära hunden att koppla av så är risken att de slår över vid lek mycket liten plus att de tidigt får lära sig av andra hundar hur man beter sig.

  Amstaff är även mycket känsliga för stress. Var nog med att inte överstimulera dem. Kan dem så är de igång 24/7 så igen lär dem att kunna koppla av.

  Dagis skulle jag absolut inte rekommendera om du skulle ha det i tankarna. Dagis är en mycket stressig miljö och risken att din hund biter en annan ökar kraftigt vid stress. Inte ens box dagis där han får sitta själv vilket jag inte skulle rekommendera till någon då hunden har det bättre hemma.

  Tänk också på amstaffens hälsa så det finns vissa typiska sjukdomar dem kan få. Även viktigt att kolla armbågarna då de belastar mycket på dem mer än andra raser.

  Lycka till!

  (Det där med mer eller mindre varg är bara trams! Det är stor skillnad på amstaff och pitbull. En pitbull enligt den amerikanska rasstandarn som inte är hund aggressiv är ingen pitbull. Amstaff är en sällskaps hund. I Sverige finns det heller inte många renrasig pitbull, ca 6 st har jag för mig. Oftast är det amstaff blandningar som biter andra hundar. Men såklar får alla amstaffs ta skit för oansvariga uppfödare korsar hundar hur som helst! )

 • Tis 10 nov 2015 20:43 #10

  Nu för tiden har avelsarbetet på de flesta "kamphundar" (dvs deras ursprung) medvetet gått mot att avla bort så gott som all aggressivitet just för att de ska vara fungerande hundar. Detta har lett till att de har ett fullkomligt oförtjänt rykte som mördarmaskiner när de egentligen är pussmaskiner, och att det är större risk att bli biten av en golden retriever eller en malteser än av en amstaff och pitbull.
  Sen är de naturligtvis hundar med större kampleklust än andra, t ex dragkamp osv, men med tydliga gränser och noggrann uppfostran är de ju helt suveräna hundar.

 • Anonym (:))
  Visa endast
  Tor 12 nov 2015 13:45 #11

  Min tik va aggresiv mot andra hundar som kom emot henne för snabbt, men aldrig aggresiv mot människor eller hundar som va lugna. Detta beteende övade vi bort så till slut fungerade det med alla hundar.

  Min hane va aldrig aggresiv, han va nästan för mesig, önskade nästan att han sa ifrån då och då, speciellt mot hundar som va hårdhänta mot honom. Va lite jobbigt att själv behöva gå i mellan när det hände :P

  I övrigt väldigt trevliga, lättlärda och mysiga hundar.

  Tror det är från hund till hund, precis som för oss människor :) Jag skulle dock inte skaffa amstaff igen då de kräver väldigt väldigt mycket motion som jag tyvärr inte har tid till idag.

 • Anonym (Tik)
  Visa endast
  Tor 12 nov 2015 16:39 #12

  Vi har en amstaff som vi tog över när hon var 3 år gammal. Då helt utan grundlydnad. Jag har haft hund hela livet och även tävlat lydnad och får anse mig ha bra hundvana. Vår tik går inte ihop med alla andra hundar. Hanar går bra, tikar fungerar inte alls. Vi har särställning henne från en annan amstafftik en gång och det var ingen rolig upplevelse. Man kan inte tro det när man träffar henne. Trevligare hund får man leta efter och litar så mycket man kan lita på en hund vad gäller våra 4 barn. Otroligt barnkär och överhuvudtaget människokär. Men vi kan inte ha henne lös med tanke på att hon inte tål andra tikar.

 • Anonym (aw)
  Visa endast
  Tor 12 nov 2015 17:30 #13

  anonym tik om du inte har stenkoll på din hund, så får du inte
  ha den lös överhuvudtaget. Och det är så med min tik med,
  hon går helst inte ihop med andra tikar,
  samt att vi bor i ett sådant område där det är koppel som gäller.
  Om du inte har 110 procentig koll att den går fot hela tiden
  vid din sida. Vissa tider på året som vid jakt osv, måste
  Alla hundar vara kopplade. Om du har haft hund förut så kan
  ske du kan klara en amstaff, men inte som första hund,
  då jag har hört att En promenad måste vara på Minst 1 timme ?

 • Mån 16 nov 2015 20:32 #14

  Söker du en hund att kunna gå i rastis med och träffa mycket andra hundar rekommenderar jag inte en hund av bull och terrier.
  Amstaffen är inte mer aggressiv än någon annan hundras och att amstaffen skulle slåss av agression stämmer inte.
  Man får inte glömma att amstaffen är avlad från pitbullen, även om det är nästan 100 år sedan amstaffen började avlas fram för helt andra ändamål än kamp så kommer gentiken ligga där.
  En "kamphund" är en ras framtagen för att slåss med andra hundar och det är precis lika naturligt för den som om en vallhund att valla, eller en jakthund att jaga.
  Sen självklart pratar vi om individer, det finns alltid undantag och det finns amstaff som aldrig skulle slåss med en annan hund (känner själv en) men min arfarenhetav rasen under 8 år är att OM den börjar slåss med en annan hund så kommer den göra betydligt mer skada än en annan ras och man ska vara medveten om vad man har i kopplet.

  Viktigt att komma igår tycker jag, e hund blir vad du gör den till....en farlig mening... ja, en hund blir mycket vad du gör den till men du kommer aldrig ifrån att den har instinkter och att det finns gener långt tillbaka som du inte kan "uppfostra" bort.

  Jag har just nu en blandras mellan amstaff och pitbull (Härkomst känd dvs stamtavla från pitbullens sida) och hon fungerar ihop med alla våra kompisars hundar. Men efter lång introduktion. Hon är absolut inte aggressiv på något sätt och leker fint med kompisarnas hundar, men om en främmande hund springer fram kommer hon med största sannolikhet att bita, då det ligger närmare i första reaktion än att leka.

  Amstaffen (nu talar jag givetvis om en renrasig sådan och inte grisen i säcken från blocket) är en fantastisk hundras på många sätt. Tycker RAS beskriver temperament väl, en hundras man ska uppforsta med mjuk hand och mjuka betoder då den är fruktansvärt förarvek enligt min åsikt, men det är en terrier så det är ingen lätt match när den kommer i könsmognad, skulle inte säga "ingen första hund" för det beror helt på vad för ambitioner ägaren har. Välj uppfödare med omsorg och kolla noga upp sjukdomar då amtaffen tyvärr har lite hälsoproblem som ex hd/ed, ataxi och allergier.

  Pma gärna om du undrar mer.

 • Lör 13 jan 15:52 #15

  jag har en blandras pitbull amstaff trevligare hund kan man inte få det är störe risk att man bli ihjäl slickad en biten av henne skäller nästan aldrig sover hos mig på nätterna skall alltid sitta i knät mycket lydig går oftast lös hon kan umgås med andra hundar men alla kan inte umgås med henne 

 • Anonym (BigLo­vePitt­ams)
  Visa endast
  Lör 13 jan 19:40 #16
  kaxxa skrev 2018-01-13 15:52:50 följande:

  jag har en blandras pitbull amstaff trevligare hund kan man inte få det är störe risk att man bli ihjäl slickad en biten av henne skäller nästan aldrig sover hos mig på nätterna skall alltid sitta i knät mycket lydig går oftast lös hon kan umgås med andra hundar men alla kan inte umgås med henne 


  Gammal tråd. Men undrar hur Ts gjorde sedan ?

  För övrigt håller jag med dig helt ! Har en precis lika härligt busfrö ! :D
  Så initiativrik och vill alltid på äventyr ! Leka och brottas med pinnen är roligare än att attackera andra ! Bara man har ett bra avstånd o den kan ordet stanna, så finns inga problem!
 • Tor 25 jan 01:26 #17

  Hej jag har en blandras tik som är en amstaff /American bully ,hon är värdens underbaraste hon älskar alla hundar spelar ingen roll vilka kön eller raser de är.

  Om jag ska vara helt ärlig så trode jag inte heller att jag kunde ha min hund pågrund av rasen för alla sa att dom är farliga ,att dom attackerar och sånt men jag blev helt förälskad i henne första gången jag såg henne och hon är världens underbaraste, snälla hund jag någonsin har träffat hon har aldrig attackerat någon hund eller människa människor blir oftast förälskade i henne när som träffar henne men många är livräd för henne och tror att hon ska attackera dom eller deras hundar på grund av hennes ras men jag blev så förälskad i min tik och hennes ras att vi har börjat fundera på att skaffa en till hund. Så om du har några frågor eller något så hör av dig ????.

  Och inga hundar spelar inte roll vilken ras de är ingen HUND är aggressiv om ägaren gör rätt med henne så de beror på om vad ägaren gör ,jag säger alltid att om en hund är aggresiv då har ägaren gjort fel inte hunden

 • Tis 6 feb 04:50 #18
  (Såg ditt inlägg va från 2015 men tycke att jag ville skriva)
  Tycker du ska köpa just den hund ras du önskar dig. och inte lägga så mycke vikt i vad människor tycker och tänker om olika raser. jag valde Lilleman för 7år sen och kan säga att det va det bästa valet jag gjort. och för att poängtera så är han en Amstaff. jag har fått höra både positiva och negativa saker om min hund. men som igår var det Doberman, schäfer, med flera och dessa raser va ju "inge bra" och idag så är det Amstaff och Pitbull. (finns ca ett 20-tal kanske mer renrasiga Pitbull i Sverige) och du som ägare kan få vilken ras som helt och bli aggressiv om det är vad man vill. så en väldigt lång text på en så enkel fråga. Lilleman har fortfarande inte visat aggression utan är fortfarande en familjehund. 
  Och jag önskar dig lycka till med din hund 
  vill gärna tro att du köpt dig en.

SE VÅRA MEST POPULÄRA DJURVIDEOR

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll