• Anonym (Zingo­alla)
    Äldre 15 Nov 10:21
    14140 visningar
    138 svar
    138
    14140

    Vem av oss bör steriliseras?

    Jag och maken har tre ljuvliga barn, alla under 10 år. Vi är nöjda och vill inte ha fler barn. Men det har varit svårt med skydd, min kropp reagerar riktigt illa på hormoner så p-piller går bort (orkar inte med alla biverkningar och småndepressioner jag får av dem), minipiller känns för riskfyllt och spiralen var ett helvete. Min man vägrar kondom för han tycker känslan försvinner. Så vi kör säkra perioder.

    Men trots detta (var helt 100 på att vi var i en säker period) så blev jag gravid. För mig kändes det surt men ok, abort är inget allternativ och jag var säker på att det inte kommer bli så stor skillnad på att ha 3 eller 4 barn. Maken fick panik och ville ta bort det. Vi bråkade en hel del , men det löste sig iom att jag fick missfall.

    Nu föreslår maken sterilisering, på MIG. Men är det inte rimligare att han genomgår det? Vad jag förstått så är det ett betydligt mer komplicerat ingrepp att göra på en kvinna än en man? Dessutom går väl en sterilisering på en man att återställa? Jag vill inte ha fler barn men känns hemskt att helt ta bort den möjligheten vid 35 års ålder... Vem vet hur vi känner om några år liksom?

    Men han har helt spårat in på detta och jag får inga vettiga svar. Ibland känns det som han är rädd att hans manlighet ska påverkas om han steriliseras.. Kan man boka rådgivning för båda angående detta? Vad har ni för kunskaper om detta?

    Vill ha all information klart innan ett beslut fattas.

  • Svar på tråden Vem av oss bör steriliseras?
  • Anonym (kvinn­a)
    Äldre 15 Nov 10:26
    #1

    Håller med, det är rimligare att det är han som gör det. Mindre ingrepp som dessutom inte påverkar honom i övrigt. Och det går att ångra. Det finns inga rimliga argument för att du ska vara den som steriliseras. Varför är det alltid kvinnor som ska ta den stora smällen? Är det inte p-piller så är det sterilisationer...

  • Anonym (Funde­rar med)
    Äldre 15 Nov 10:32
    #2

    Jag funderar i samma banor. Väntar första barnet, mannens tredje dock. Jag känner mer och mer att this is it. Har egentligen känt det sedan plusset att jag vill aldrig någonsin mer bli gravid. Var inte säker innan heller på om jag verkligen ville, utan det var mer blir det så blir det och om inte så är jag nöjd med livet ändå.

    Ett barn är vad jag kan tillfredställa känslomässigt och ekonomiskt.

    Men känns sådär att be sambon sterilisera sig för det, men han har ju trots allt tre barn då. Jag har inte lätt för att bli gravid, men vill aldrig mer behöva bekymra mig för att det ska kunna hända ändå.

  • Anonym (Zingo­alla) Trådstartaren
    Äldre 15 Nov 10:33
    #3

    Jo jag känner lite samma.. Och speciellt när jag inte får rimliga svar.. Tror han är skraj för ingrepp "där nere" tror att han är rädd att det ska påverka hans potens och personlighet.. Men det är bara vad jag efter att fått ut brottstycken ur våra samtal

  • Äldre 15 Nov 10:35
    #4

    Om du inte är helt säker på att du är klar med barn så ska du absolut inte sterilisera dig!
    Jag ska få mitt fjärde nu och känner själv att det här är absolut sista barnet och har därför tagit beslutet att sterilisera mig efteråt. Min sambo har erbjudit sig att göra det, vilket känns bra men eftersom att jag verkligen inte vill bli gravid nån mer gång så känner jag att det är något som jag vill göra för mig själv. Just av den anledningen kan man sterilisera sig, men är man minsta tveksam eller ska göra det för att partnern ber om det så -NEJ absolut inte!

  • Äldre 15 Nov 10:40
    #5

    Spontant tycker jag han ska göra det. Det låter som att det är viktigare för honom än för dej.

    men läs på tillsammans om hur de olika ingreppen går till, vanligaste biverkningarna osv. Sen kan ni bestämma tillsammans vad som verkar bäst.

  • Anonym (Gör det inte)
    Äldre 15 Nov 10:41
    #6

    Sterilisera dig inte!
    Jag gjorde det eftersom mannen vägrade.
    Vi träffades som tonåringar och levde ihop i 19 år och fick tre barn. Efter sista barnet vid 26 års ålder var jag en deprimerad utsliten mamma som "tvingades" sterilisation av maken.
    Förhållandet gick åt skogen, jag har nu 10 år senare mött kärleken i mitt liv och han har inga barn. Vi har kämpat med IVF i drygt ett år nu men jag kanske aldrig kan få barn igen. Gör det inte är mitt råd, du vet aldrig nåt om framtiden, kram

  • Äldre 15 Nov 11:05
    #7

    Jag håller med de andra, din man bör vara den som steriliseras. Det är han som verkligen vill och, som sagt, det går att ångra ingreppet på en man.

    Som nån skrev, läs igenom biverkningar osv tillsammans. Så larvigt att män då ofta oroar sig över sin "manlighet"! Som att den enbart sitter mellan benen. Suck!

  • Äldre 15 Nov 11:11
    #8

    Om han är säker på att han inte ska ha fler barn, men du är osäker så är ju saken avgjord - han. Jag har inte gjort det själv, men flera av mina kompisar har gjort det, och ingen av dem märker någon skillnad. Det var ömt i någon vecka eller två, men sedan är det precis som vanligt igen. 

  • Anonym (?)
    Äldre 15 Nov 11:25
    #9

    Kanske är helt ute men om ni båda är överens om sterilisering så varför inte göra det bägge två.

    Tror ni båda är rädda för att något ska förändras, tycker det är fel att begära att den ena ska acceptera det för att den andra är rädd för att något ska förandras eller att man kommer att ångra sig.

    Man ska nog inte tvinga någon till något som den inte vill, vilket kön den än har

  • Äldre 15 Nov 11:26
    #10

    Jag tycker det är rimligare att han hör det.
    Inte för att det är enklare för en man utan eftersom han verkar helt säker på att det räcker med barn. Du däremot är ju inte alls säker efter vad jag läser här.

Svar på tråden Vem av oss bör steriliseras?