• Annasv­ensson­32
    Äldre 26 Nov 08:00
    686 visningar
    0 svar
    0
    686

    Därför är alfa liponsyra gynnsamt för blodsockret

    © Kurera Tidskrift AB Därför är liponsyra bra för blodsockret
    Liponsyra är namnet på ämnet allt fler talar om ? inte minst eftersom det är så gynnsamt för blodsockret. Men den viktiga antioxidanten fyller även många andra funktioner i kroppen ? och eftersom kroppen själv bildar väldigt lite av ämnet kan ett tillskott vara att rekommendera,
    menar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

    Vi bad henne berätta mer om hur det hela hänger ihop.

    Alfa liponsyra, eller ALA (alpha lipoic acid) som ämnet också kallas, brukar kallas ?den livsviktiga? antioxidanten och är enligt vissa en av de absolut viktigaste antioxidanterna att få i sig.

    Skyddar mot cellskador

    Den hjälper till att skydda våra celler från fria radikaler, som är skadliga restprodukter som bildas när kroppen omvandlar mat till energi och som kan skada celler, vävnader och organ och som gör det svårare att stå emot infektioner, angrepp och som i förlängningen kan leda till sjukdomar som cancer, diabetes och demenssjukdomar.

    ? Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

    Motverkar oxidation i cellerna

    Kureras näringsexpert Zarah Öberg bekräftar liponsyras vikt.

    ? Liponsyra är en oerhört kraftfull antioxidant som hjälper kroppen på många olika sätt, bekräftar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

    ? Liponsyra ger bland annat ökad insulinkänslighet och motverkar oxidation i cellerna, och eftersom våra kroppar inte själva kan bilda särskilt stora mängder liponsyra kan ett extra tillskott vara bra.

    ? Läs också: Oxidativ stress ? en kropp i obalans

    Gynnsamt för blodsockret

    Liponsyra är ett populärt tillskott för personer som behöver hjälp att reglera sitt blodsocker.

    ? Att få i sig lite extra liponsyra är bra om man önskar få hälsoeffekter som till exempel förbättrade blodsockervärden, berättar Zarah Öberg.

    Liponsyra innehåller, förutom sina egna reglerande egenskaper, oftast även även krom som är just blodsockerreglerande.

    Krom i sin tur spelar en viktig roll för hälsan, berättar hon. Mineralet behövs bland annat för kroppens omsättning av blodsocker (glukos) och för dess kolhydratomsättning. Det reducerar dessutom blodfetter samt står för kontrollen av kolesterolhalten i blodet (läs mer om kolesterol i Kureras näringsguide).

    ? Läs också ? Forskning: Antibiotika förstör tarmfloran och kan förändra barns BMI för alltid

    Motverkar metabola syndromet

    Zarah Öberg poängterar kromets vikt ytterligare:

    ? Krom motverkar metabola syndromet, behövs för att hormonet insulin ska kunna fungera optimalt och förbättrar även insulinkänsligheten.

    (Läs mer om krom i Kureras näringsguide.)

    Läs också: Därför behöver vi krom

    Ökar insulinkänsligheten

    Zarah Öberg poängterar fördelarna när det gäller vår insulinkänslighet.?

    Liponsyra för sig, används för att erhålla ett förbättrat upptag av glukos på cellnivå samt för att öka insulinkänsligheten i cellerna, berättar hon. Hon förklarar vilka positiva effekter detta i sin tur ger.

    ? Om vi får en förbättrad insulinkänslighet behöver inte kroppen frisätta för mycket eller för lite insulin och blodsockernivåerna blir lättare att reglera ? och jämnare.

    ? Läs också: Hur påverkar tarmfloran övervikt och fetma? Experten svarar

    ?Ser till att cellerna får den mängd C-vitamin de behöver?

    Att ha ett högt blodsocker händer oss alla mellan varven, men fenomenet har negativa konsekvenser för hälsan. Vid högt blodsocker minskar bland annat mängden C-vitamin i cellerna.

    ? Då kan ett ökat intag av C-vitamin hjälpa till att minska ner blodsockret igen. Liponsyra hjälper till att öka effekten av C-vitamin och se till att cellerna får tillbaka den mängd C-vitamin som de behöver.

    ? Om du endast tillför C-vitamin så är den vattenlöslig, medan liponsyra är både fett- och vattenlöslig. På så vis kan den verka på ett mycket bredare spektra, i både fettvävnad och muskelvävnad, berättar hon.

    ? Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

    Gröna grönsaker eller som tillskott

    En av de bästa naturliga källorna för liponsyra är gröna grönsaker, berättar Zarah Öberg.

    ? Så gröna drinkar kan vara ett alternativ för den som inte vill ta liponsyra som tillskott.

    Av Isabelle G Hedander

    www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/d%c3%a4rf%c3%b6r-%c3%a4r-alfa-liponsyra-gynnsamt-f%c3%b6r-blodsockret/ar-BBnqEgR?li=AAb2bl2

Svar på tråden Därför är alfa liponsyra gynnsamt för blodsockret