• MadHat­ter
    Äldre 24 Jan 18:25
    32726 visningar
    68 svar
    68
    32726

    kuvertavgift vid bröllop

    Ja lite konstigt tycker jag att det är, men har förstått att det blivit vanligt, så det är väl jag som är gammeldags :)

    Det konstiga ligger i att ta betald för att bli firad. Känns lite förmätet.

  • MadHat­ter
    Äldre 25 Jan 05:56
    #22
    Palestrina skrev 2016-01-24 23:32:35 följande:

    Den här diskussionen är klassisk och har varit uppe MÅNGA gånger redan. Några tycker det är okej, några tycker inte det, för att man minsann inte ska arrangera en större fest än man har råd med. Många har, som redan framgår, starka känslor kring detta.

    Ett råd som brukar dyka upp förr eller senare, som de flesta brukar enas om är ganska bra, är att i inbjudan skriva något i stil med att man inte önskar sig presenter, men gärna ett bidrag till bröllopsfesten alt. en bröllopsresa. Så blir utlägget frivilligt och alla blir nöjda, för de flesta vill ändå slippa våndas över vad man ska köpa till brudparet.


    Haha, jag är så gammeldags att jag även tycker att det är "ofint" att skriva önskelista på inbjudan.

    Att önska sig ekonomiskt bidrag är dock ok, bara inte att skriva det på inbjudan, utan ev önskelista informeras om vid förfrågan.

    För mig är inte heller orsaken att jag har svårt med kuvertavgift att "man minsann inte ska arrangera en större fest än man har råd med".

    Det handlar inte om pengar alls egentligen utan att man tycker att man själv är så viktig att andra till och med ska betala för att få äran att fira en. Jag tycker att det är lite egocentriskt, lite förmätet helt enkelt.

    Jag skulle dock absolut kunna bidra till en nära anhörigs drömfest om denne la fram det just som en stor dröm och var ödmjuk inför det.

    När jag läser på FL handlar argumenten sällan om att bröllopsfesten är en dröm man önskar hjälp att förverkliga utan mer om att man skulle göra sin gäster en tjänst som får få på finmiddag så billigt och "presenter kostar ju också" eller tom "annars har vi inte råd med bröllopsresa".
  • MadHat­ter
    Äldre 25 Jan 16:25
    #26

    Jo, det kan jag hålla med om. Vissa argument hbdlar ju om att det är "snålt" osv.

    Men dessa normer kring bröllopsfester är de så starka? Och är det i så fall nya normer eller inom vissa kretsar?

    För ser jag inom min egen familj, både i min generation (är dryga 40) och de äldre generationerna är inte stora formella bröllopsfester norm.

    Sen är jag väl den som hellre förordar att man bryter onödiga normer om man inte trivs med dem istället för att upprätthålla dem på konstruerat vis. Och jag upplever nog att många som tar avgift gillar dessa "normer"

    Och att det är av nöje och inte av plikt som man upprätthåller dem.

    Jag deltar också gärna i festliga aktiviteter, men det behöver inte vara formellt, tjusigt och dyrt för att det ska vara trevligt.

  • MadHat­ter
    Äldre 25 Jan 22:25
    #39
    Palestrina skrev 2016-01-25 16:33:37 följande:

    Nu var jag lite otydlig med vad jag avsåg med starka normer, men det är ju normerna som gör att vi hela tiden diskuterar samma sak. Jag menar inte att det är norm att ha en stor fest. Jag menar att det är norm att brudparet ska bjuda på den tillställning som man väljer att arrangera. Dvs, man får enligt normerna inte arrangera en bröllopsfest och ta kuvertavgift för den, på samma sätt som man "får" ta kuvertavgift för snart sagt alla andra typer av fester.


    Aha. Det var så du menade. Jag tycker väl att den normen är sammankopplad till det där med att bli firad. Man tar ju inte betalt för att fira ett dop, en konfirmation, ett barnkalas eller en examen heller. Så normen att inte ta betalt för att bli firad är ju inte kopplad till just bröllop. Så att det skulle vara extra tabu med just bröllop håller jag inte med om.

    Men seder förändras ju och det får man ju acceptera, så även jag :) fast mitt svar på ts fråga är fortfarande att jag tycker att det är lite konstigt att ta betalt för att bli firad (och det gäller även andra händelser inte bara bröllop).
  • MadHat­ter
    Äldre 26 Jan 05:32
    #46
    +1
    Aaaasss skrev 2016-01-26 05:19:03 följande:

    Kan verkligen inte se problemet. Folk som vägrar gå på bröllop med kuveravgift, väx upp!! Att vara trångsynt kan inte vara ett roligt liv.


    Nu var ju inte frågan om man skulle vägra gå utan om man upplevde det konstigt att ta kuvertavgift.

    Jag tycker i så fall att det är mer trångsynt att inte alls "se problemet". Att ha en avikande åsikt än jag anser jag inte vara trångsynt, att inre alls kunna föreställa sig hur motparten tänker och förstå dennes "problem" kan jag däremot se se som trångsynt.

    Hur livet blir tråkigare för att man tycker att det är konstigt att ta betalt för att fira sig själv förstår jag inte.
Svar på tråden kuvertavgift vid bröllop