Inlägg från: Jw83 |Visa alla inlägg
  • Jw83

    kuvertavgift vid bröllop

    Jag tycker också att det är fult att ta inträdesavgift från sina vänner och släktingar "Nej mormor, du får bara fira oss om du betalar!"

    En bröllopsgäst kommer inte för sin egna skull. Gästen kommer för att denna vill fira ett par och deras kärlek.

    Inbjudningskortet blir genast ett reklamblad. Dessutom bör man ju veta att dom betalande kunderna kan syna festen i sömmarna. Kanske blir dom besvikna " köpte vi nya kläder, betalade resan hit OCH betalade inträde för det här?! Då hade ju familjen kunnat ha en fin dag på nöjesfält istället. Vi som har det så knapert."

    Vi ville BJUDA alla våra fina vänner och familj på en fin fest. Vi ville tacka dom för att dom ville dela vår dag och vi kände oss hedrade att dom kom.

    När ni skriver "istället för presenter" så tar ni genast förgivet att att n ska få presenter över ett visst värde. En present ska vara något frivilligt, inget krav för att få närvara. Skulle ni skriva " Alla måste ge presenter på ett värde av minst 250kr/person" på inbjudningskortet? Nej troligtvis inte..

    Istället kan ni, när gästerna frågar om vad ni önskar er, säga " ett anonymt bidrag till festen vore välkommet, vi har så mycket saker redan". Då kommer ni troligtvis få mer pengar än om ni kräver en fast inträdesavgift.

    Men det handlar om vilken stämning ni vill ha på ert bröllop. Vill ni skicka ut reklamblad, kräva inträdesavgift och är bereda att neka moster i dörren om hon inte betalt?( och ja. Det blir genast dålig stämning om bara några måste betala och andra slipper undan)

    Är er fest så fantastisk att era kunder kommer känna att dom får valuta för sina pengar?

    Eller vill ni skicka inbjudningskort, välkomna alla era nära och kära till att fira er kärlek och möta alla med ett välkomnande leende?

    Hellre blir jag välkomnad till en bröllopsfest med muffins och saft i parken än tvingad att betala pengar för en slottsmiddag som jag själv inte kunnat välja.

  • Jw83
    Palestrina skrev 2016-01-24 23:34:49 följande:

    Alltså, för att förtydliga, jag hör till dem som tycker det är okej med kuvertavgift. Jag unnar brudparet deras drömfest och är gärna med och bidrar. Fast den andra varianten är nog att föredra.


    Jag vill ha en ferrari och mina släktingar ska betala den. Va?! Unnar ni inte mig en ferrari!!
  • Jw83
    Palestrina skrev 2016-01-25 16:33:37 följande:

    Nu var jag lite otydlig med vad jag avsåg med starka normer, men det är ju normerna som gör att vi hela tiden diskuterar samma sak. Jag menar inte att det är norm att ha en stor fest. Jag menar att det är norm att brudparet ska bjuda på den tillställning som man väljer att arrangera. Dvs, man får enligt normerna inte arrangera en bröllopsfest och ta kuvertavgift för den, på samma sätt som man "får" ta kuvertavgift för snart sagt alla andra typer av fester.


    Jag tycker inte att det är speciellt trevligt att kräva betalt av sina gäster på andra fester heller. "Du får bara vara med och fira 20 åringen om du betalar"."Du får inte komma på min 50 års fest om du inte betalar" Jag tycker att det alltid är fult att "bjuda in" till en fest och sedan kräva betalning. Då ser jag hellre en mindre fest som är mer välkomnande.

    Ta betalt är väl ok om man är flera som tillsammans anordnar en konsert,disco osv. Men att kräva pengar av familjen för att dom ska få fira ens fördelsedag, dop, bröllop osv ÄR fult och sniket i mina ögon.
  • Jw83
    Palestrina skrev 2016-01-25 12:27:11 följande:

    Ett enkelt "jag håller inte med dig" är ofta bättre än en fullkomligt irrelevant liknelse.

    Men för all del, vill brudparet köpa en ferrari för pengarna unnar jag dem också det, även om jag personligen inte har samma glädje av någon annans ferrari som av en fest som jag deltar i. Fast jag gissar att det mesta ändå kommer att gå åt till att bekosta bröllopsfesten.


    Liknelsen är inte speciellt irrelevant. Du skrev att du unnar brudparet en fest och gärna betalar för det just därför. Jag unnar mina vänner och min familj all lycka och alla överdådiga fester och dyra saker i världen! Jag blir bara glad om någon får det dom drömmer om. Men det betyder inte att jag tycker att jag ska betala för det.

    Jag kräver inte heller att någon annan ska betala för att jag ska uppnå mina drömmar.

    Dessutom skulle jag aldrig i hela livet kunna utesluta min mamma, min bror, bästa vän eller liknande från min livs största fest bara för att dom inte har betalt inträdesavgift....
  • Jw83
    Palestrina skrev 2016-01-25 18:37:22 följande:

    Den stora skillnaden är givetvis att festen är (förhoppningsvis!) rolig för alla, och vem skulle komma på tanken att ordna en insamling för en ferrari? Det verkar inte vettigt. Men om min hållning till bröllop provocerar dig, fine, jag bjuder på det.

    Och jag tvivlar på att någon vid sina sinnens fulla bruk tar kuvertavgift av sina närmaste familjemedlemmar (däremot är det väl inte alldeles ovanligt att föräldrar hjälper sina barn med utgifter för festen, men det är en annan diskussion).Ja, där lyckades du pricka in andra typer av fester där det inte heller är kutym att ta kuvertavgift, så därmed kanske vi kan börja ringa in problemet? Firande av privata högtider = ej okej med kuvertavgift enligt normerna, all annan typ av firande = okej (givetvis förutsatt att det finns ett kuvert att betala för). Jag tror att detta kommer att förändras. Jag har redan varit på ett 50-årskalas med kuvertavgift, men då var det inte födelsedagsbarnet som arrangerade festen utan maken.


    Så man ska inte ta betalt från sina närmaste?? Vilka ska slippa betala? Systern? Ska systerns man tvingas betala? Ska farmor få betala? Ska brossans fru stängas ute om hon inte har råd?

    Jo självklart hjälper många föräldrar till. Men då hjälper dom till frivilligt! Inte pga någon påtvingad avgift som brudparet tar för givet.

    Min mamma överraskade oss med 10000kr i bröllopspresent. Vi var mycket tacksamma! Men hon kom som en gäst, inte som en betalande kund.

    Vilka fester är det ok att "bjuda" in till genom ett reklamblad och inträdesavgift?
  • Jw83
    Aaaasss skrev 2016-01-26 05:19:03 följande:

    Kan verkligen inte se problemet. Folk som vägrar gå på bröllop med kuveravgift, väx upp!! Att vara trångsynt kan inte vara ett roligt liv.


    Jag har aldrig haft problemet då ingen av mina vänner eller familjemedlemmar skulle tänka tanken på inträdesavgift vid sina kalas. Så jag känner mig inte begränsad. Istället så är jag och mina vänner gästvänliga och välkomnar alla till våra firande.
  • Jw83
    Themis skrev 2016-01-25 23:08:22 följande:

    Vi började redan som studenter med att fixa stora fester där folk fick lägga pengar i en kruka, som gick till nästa fest. Den som hade fixat feta konsultjobbet la kanske 200 spänn och den som var utan/hade förlorat sit CSN-lån la en tjuga, skit samma men fest blev det.

    Även senare har vi haft kuvertavgift på dammiddag med vinmeny och den som inte kan tänka sig att lägga en hundring för 3-4-rätters med välkomponerade viner som hade kostat 1000 kr på krogen- då behöver ni inte komma. Det är en möjlighet, inget tvång.

    Jag går på restaurang för övrigt också och betalar hellre en slant för bra mat på ett minnesvärt brölllop än äter korv med bröd för att det är vad det blir annars.

    Dessutom: Kan man inte som gäst spara undan 300 kr med flera månaders varsel så tycker jag att man borde akta sig för att klanka på att brudparet inte kan spara ihop 75 000 eller så? Vilket menar ni är svårast liksom?


    När vi har dammiddagar så bjuder vi varandra. Nästa gång så bjuder någon annan in till middag. Att börja byta pengar känns löjligt.

    Det handlar inte om summan för mig utan den ogästvänliga handlingen. Om man inte kan spara ihop 75000kr så borde man kanske inte lägga så mycket pengar på en fest? Då kanske man få ha grillat i trädgården istället för slottsfest.

    Jag har inga problem att hosta upp 75000kr men bara för det få skulle jag inte gilla att bli krävd på 300kr för att få fira en vän. Jag går gärna som gäst och ger en tusenlapp som frivillig present istället.
  • Jw83
    ssa123 skrev 2016-12-18 14:01:40 följande:

    Har varit på galet många bröllop (stor släkt, många vänner)

    2 st av ca 20 har vi inte betalt kuvertavgift på. Det ena var svägerskans och det andra var vi värdpar på. På bägge dessa fanns dock andra gäster som betalat kuvertavgift.

    Jag tycker det är bra och helt okej!

    Däremot bör summan vara skälig och ska ABSOLUT INTE överskrida vad man får för pengen.

    Avgifter runt 300 kr/pers har det varit och är det då festlokal, band som spelar på kvällen, finare middag med bordservering , dryck till maten osv osv så är det ju billigt för en fantastiskt trevlig kväll och den egentliga kostnaden per kuvert är ju bra mkt högre=brudparet har själva lagt en hel del.

    Däremot behöver man ju inte fläska på som tusan och dessutom ta en fläskig kuvertavgift för det.

    Var på ett bröllop som kostade 850 kr/pers.

    Allt var i överdåd med bla en sommelier som presenterade tre olika dryckes alternativ till var och en av de fem rätterna... TVÅ olika band spelade under kvällen och allt kändes bara överdrivet.


    Om man har en släkt och umgänge som har som vana att ta inträdesavgifter vid kalas och fester så förstår jag att det är naturligt för dig.

    Om man som jag har släkt och umgänge som aldrig skulle tänka tanken att ta inträdesavgift till sina kalas och fester så blir det onaturligt.

    Vi bjuder bara in varandra med inbjudningskort. Vi skickar aldrig ut reklamblad och inbetalningskort. Vi ser bara varandra som gäster, aldrig som kunder. Vi bjuder bara in till fester som vi har råd med. Släkt och vänner är alltid välkomna att fira 50 årskalas, bröllop och barnkalas osv och ingen blir utslängd för att dom inte betalar.

    Men vanorna är olika beroende på hur och med viöka nan umgås.

    Det som är vanligt hos oss är främmande för dig.
    Frejja23 skrev 2016-12-18 09:32:35 följande:

    Wow, intressant att se hur folk nästan blir arga när man nämner kuvertavgift. När min sambo friade till mig och jag började ha bröllopsplaner så visste jag inte ens om kuvertavgift. Det var i princip alla mina vänner och släktingar som sa "du måste ta en kuvertavgift" och "du måste ta på minst 350kr" osv. Först var jag mer bestämd att jag ville bjuda, och det är för att jag är jag och skulle vilja bjuda hela världen på allt. Men ju mer jag räknar på det ju mer bestämd är jag på att jag absolut kommer ta kuvertavgift. Och jag skämms inte ett dugg för det! Självklart kommer jag inte lyxa på med att hyra några hotellsviter och ha oxfilé till både förrätt varmrätt och efterrätt och hyra hela Globen till festen. Och jag kommer nog inte ta mer än 350kr pp. Men jag förstår inte hur folk kan tycka att det blir pinsamt. 350 är fett lite enligt mig, jag tycker folk kommer undan väldigt billigt med det. De får minst tre rätter, alkohol och SLIPPER köpa en present, för 350kr. Jag vet nog inte av en själ som inte tagit kuvertavgift. När jag har pratat med vänner och kollegor så har de pratat om kalas och folk som har disputerat där de tagit en lätt avgift.

    Om någon vägrar att komma på mitt bröllop för att de måste betala så kan de glatt stanna hemma. Om

    Jag känner någon som absolut inte har ynka 350kr så kan jag väl bjuda dom på typ vickningen. Jag tycker folk är rent av dumma som sparar i flera år och lägger ut 100.000 för att det ska kännas som lyx. För man är inte snål om man inte bjuder på allt, snarare tvärtom - den som bjuder på allt utan att egentligen ha råd, det är bara pinsamt!


    Om ni inte klarar av att spara till er fest så kan ni väl ha ett mindre firande?

    Varför måste det stå mellan inträdesavgift och att bjuda på en fest ni inte har råd med?

    Men som jag skrev tidigare så har alla olika kultur i sitt umgänge. Är det naturligt för er att kräva inträdesavgift vid olika firanden ( bröllop, dop, kalas) så får ni baturlugtvis fortsätta på samma linje..
Svar på tråden kuvertavgift vid bröllop