• skruven070

    Äter ofta nattetid, hur sluta med det? Snart 5 månader.

    Jag vill börja med att säga att jag VET att bebisar ÄR olika och att det är NORMALT att de äter på nätterna men denna donna tar nog priset tror jag ;)

    Min bebis är 4½ månad och har detta matmönster (äter ersättning):

    Dagtid äter hon ca. var 3:e timme, allt från 120ml till 150ml, mesta dels 120ml.
    Hon går och lägger sig kl. 19 och får då sitt läggningsmål i sängen (äter 120ml) och somnar till flaskan. Efter det kan hon vakna och vilja ha mat upp till 3 gånger fram tills kl.21. Hon äter inga mängder typ 20-30ml och somnar om. Jag har testat att ge nappen men den spottar hon ur och blir vansinnig om det inte kommer mat. Hon äter alltså 3 gånger på 2 timmar.
    Sedan när jag själv går och lägger mig vid 23-tiden ger jag henne en flaska med mat och hon äter upp 120ml (hon sover då när hon får sin mat) sen vaknar hon varannan timme och vill äta, och då äter hon 90ml. 
    Detta mönster började hon med för 1½månad sedan (innan kunde hon sova mellan 3-5 timmar emellan), då sa bvc sköterskan att det förmodligen bara var en växtperiod och att det skulle gå över, hon tyckte även att hon borde sova lite längre då hon äter ersättning. Själv känner jag att det är en lååång växtperiod....

    Flickan är stor till vikten, sträcken på medelkurvorna har vi passerat för ett tag sedan. Jag har testat att blanda mer i flaskan men hon äter ändå bara 90ml och somnar sedan med flaskan i munnen.

    Jag skulle gärna vilja att hon äter mer sällan på nätterna, är ensam i veckorna med 3 barn och vill vara pigg och glad och orka göra saker med mina barn.
    Någon som känner igen sig? Eller har tips?

    Att hoppa över ett mål känner jag att jag inte vet hur det ska gå, hon blir ju tvär- ilsken när maten inte kommer. Och känner väl spontant att det bara rör till det i skallen för henne, en gången mat andra gången gråt.....

  • Svar på tråden Äter ofta nattetid, hur sluta med det? Snart 5 månader.
  • Långbenopluto

    Fram till 6 månader hade jag nattmål som barnet själv ville. Men när jag började med vanlig mat under dagen så fick han nattmål EN gång per natt till 8 månader, sedan slutade jag ge nattmål helt.

    Det var skrik ca 3 nätter, men det gick bra ändå. 

  • Bibi84

    Som du skriver äter alla olika, varför inte prova ge lite gröt på kvällen som kvällsmat? det är mer mättande og håller längre.

  • Bibi84

    Kan också tillägga att med nr 3 så sov han otroligt oroligt. Åt väldigt mycket på natten (nan) från det att han var 6 månader. Han vaknade gärna efter 2 timmar och behövde flaska för att få somna om. Det visade sig att han hade vätska i mellanörat. Detta behöver man gå til en specialist för att få veta då en husläkare inte har dom samma instrumenterna man behöver. Problemet blir väl mer att om detta stämmer med vätska i mellanörat så opererar dom inte in "rör" för barnet är 1 år. :(
    Mitt barn somnade in bra och sov bra på dagarna.

  • milli79

    Testa ge gröt på kvällen. Vi började ge gröt runt 4mån för då var våra barn hungriga trots täta amningar. Att vänta till 6mån med mat funkar inte för alla. Har gett skrädmjölsgröt & hirsgröt annars är det lätt att de blir hårda i magen av köpegröt med massa skummjölkspulver mm. 

    Våra barn har dock ätit på natten tills de varit 15mån, 16mån och sista var över 2år... han ammade.

  • Mil

    Om hon äter ordentligt under dagen bör hon inte behöva äta under natten. Prova med att försöka få henne att somna om på annat sätt för att få henne sova över ett mål på natten.

  • LovelyZ

    Vår bvc sköterska sa att man ska undvika att barnet somnar flaskan i munnen då hen lähenr sig inte skilja åt på mat och sömn. Det blir liksom naturligt för dem att de äter när de sover.

    Min son åt en gång om natten när han var 3 månader, när han blev fyra tyckte jag han borde klara sova hela natten, så jag bara slutade ge honom mat om han vaknade, vaggade honom lite så han somnade om. Nu sover sonen hela natten från kl20 till kl8. (Han är nästan fem månader nu)

  • skruven070
    Hej igen och tack för alla svar :)

    Så här blev det, jag slutade helt med mat nattetid och började med gröt på kvällen. Första natten var hon inte jätteglad på mig när hon inte fick sin mat men gick över förvånansvärt fort. Andra natten gick mycket bättre och tredje natten SOV hon från 19-07!!! Vi gjorde oxå så att from den natten hon skulle sluta äta så tog vi in spjälsängen som hon fick flytta till (sam sov tidigare). Vi gav gröt vid 18, sedan ersättning i soffan 18:30. Efter det bytte vi om till pyjamas och sedan fick hon lägga sig i sängen med enbart nappen i munnen. Tanken med allt detta var att hon skulle förstå att när man ligger i sin säng/sover så är det ingen mat. Utan äta gör man dagtid. Så nu efter dessa dagar som gått efter att jag skrev inlägget så sover hon nattetid, det jag dock märker är att hon vaknar vid 04 tiden men att hon nöjer sig med nappen och somnar om. Men mellan 04-07 kan jag få gå upp ett antal gånger och stoppa i nappen för att hon ska somna om, så nu funderar jag på om jag kanske ska ge henne ett mål när hon vaknar vid 04, så kanske hon sover bättre fram tills 07 när vi går upp. Vad tror ni? Förstör jag rutinen som vi fått in nu? Hon sover annars oavbrutet mellan 19-04. Hon är inte ledsen när hon vaknar utan mer låter och frustar :)
Svar på tråden Äter ofta nattetid, hur sluta med det? Snart 5 månader.