• Rosakudde

    HJÄLP! Bebis fått sond äter inte! Men dom hittar inget fel..

    Vår tjej är nu 4 1/2 månader gammal. Hon har i lite mer än 3 månader strulat med maten. Jag försökte amma henne men det fungerade inte alls tillslut då hon bara böjde sig bakåt och gallskrek vid varje matning i stort sett. Och ja jag hade tillräckligt med mjölk i brösten! Jag provade även att pumpa innan så det inte skulle "spruta" in i munnen.

    Tillslut så fick vi börja ge på flaska (Mam-flaska). Det gick sådär, hon hade svårt att ta tag men fick i sig tillräckligt till en början. Och det funkade i cirka 2 veckor något sådär. Sedan började även det att strula. Hon böjde sig bakåt, gallskrek, vred hela kroppen. Nästan som att hon fick panik eller ont av att äta. Hon hade lite torsk och vi fick medicin för det tillslut då inte vichy-vatten fungerade.

    Men BVC och även barnläkaren tyckte inte det var tillräckligt mycket torsk för att det skulle påverka. Och nu är torsken borta så det är inte pga torsken.

    (Att tillägga hon föddes i v 40+5, vägde över 4000. Förlossningen slutade med kejsarsnitt efter en långdragen förlossning. Hon har inte följt sin kurva, ingen kurva alls.)

    Hon började bara att äta mindre och mindre. . Vi provade olika intervaller, att "vänta" ut hungern. Vi provade att ha fasta mat-scheman. Provade att bara ge när hon verkade hungrig osv.

    Tillslut så åt hon bara i sömnen! Det var det enda som fungerade. TILLS för cirka 3 veckor sedan. Då funkade inte ens det. Så det blev nästintill tvångsmatning!

    Vi har provat att skedmata henne, provat att skedmata med olika skedar, provat koppmata, provat "droppa" in ersättningen, provat med såndär doseringsspruta, provat olika flaskor, olika dinappar och storlekar. Och JA vi har självklart INTE provat allt det här under bara en veckas tid utan vi har gett varje försök sin "tid" så att säga.

    Vi har kört med NAN2 från start men gick över till NAN1 HA för ca 1 1/2 månader sedan och vi upplever att det funkat "bäst".

    Vi har även kört med semperdroppar och Minifom. Men vi upplever inte att hon ska ha så ont i magen.

    Vi har provat mata i kolsvart rum knäpptyst, ståendes, sittandes, i babysittern, liggandes, halvsovande, medans vi kliar henne ja allt ni kan tänka er!

    Hon är också väldigt lös i magen. Med lite slem emellanåt.

    Allt det här har eskalerat och tillslut åt hon 40ml på 16 timmar, SEXTON! och så höll det på. Vi hade träffat två läkare men ingen ville göra något då hon kissade! Dock väldigt orange och väldigt sällan.

    Vi blev liksom bemötta med orden : sålänge hon kissar och är "spänstig" så kan vi inte göra något.. Jaha så vårt barn ska ha slutat kissa helt och vara medvetslös innan nån hjälper oss????!!!

    Tillslut får vi åka in till akuten och vi blir inlagda. Då hade hon inte ätit på nästan 1 dygn och inte kissat på 10/11 timmar.

    Hon fick sond insatt dagen efter och även barnsköterskorma och läkaren fick se och prova mata henne men det går inte.

    Dom har tagit prover och gått ner med kamera i svalget och tittat men hittar inga fysiska fel än så länge. Nu har hon haft sonden i lite mer en 1 vecka. Och vi provar såklart med flaskan innan vi sond ar varje gång. Och ibland suger hon tag och får i sig 40-50 ml. Dock kanske 1 gång per dygn. Men nu äter hon själv på natten. Dock sovandes..

    Är det någon som känner igen sig?? Någon som varit med om något liknande?? Vill inte höra några lösa "teorier" eller fler tips på ställningar att mata henne i eller liknande för tro mig vi har provat allt och även så barnsköterskorna på sjukhuset.

    Vi vill ju bara att vår lilla tjej ska få i sig den näring hon behöver och slippa ha sonden.

  • Svar på tråden HJÄLP! Bebis fått sond äter inte! Men dom hittar inget fel..
  • Mellanmjölkens land

    Känner igen mig till viss del, dock blev det aldrig riktigt så illa som inläggning och sondmatning i vårt fall.

    Vår äldsta var 2,5-3 mån när hon började krångla med amningen (och vägrade flaska totalt). Först handlade funkade bara liggamning, sen liggamning när hon sov och slutligen liggamning på ena bröstet när hon sov. Var vi iväg kunde hon vara utan mat i 6-8h utan problem. Gnällde inte eller något sånt utan var glad och nöjd 

    1v innan 4 mån ringde jag rätt förtvivlad BVC och fick då rådet att börja med gröt. Hon ÄLSKADE det! När vi började få i henne lite annan mat vände det och började långsamt bli bättre och det slutade med att vi fick ett litet matvrak som dessutom ammade i 2,5 år

  • Rosakudde
    Mellanmjölkens land skrev 2016-02-01 20:56:33 följande:

    Känner igen mig till viss del, dock blev det aldrig riktigt så illa som inläggning och sondmatning i vårt fall.

    Vår äldsta var 2,5-3 mån när hon började krångla med amningen (och vägrade flaska totalt). Först handlade funkade bara liggamning, sen liggamning när hon sov och slutligen liggamning på ena bröstet när hon sov. Var vi iväg kunde hon vara utan mat i 6-8h utan problem. Gnällde inte eller något sånt utan var glad och nöjd 

    1v innan 4 mån ringde jag rätt förtvivlad BVC och fick då rådet att börja med gröt. Hon ÄLSKADE det! När vi började få i henne lite annan mat vände det och började långsamt bli bättre och det slutade med att vi fick ett litet matvrak som dessutom ammade i 2,5 år


    Åh tack för svar!!! Ja vi har börjat lite smått med smakisar. Och det går sådär. Hon får i sig det men hon måste ju få i sig vätska också. Och änsålänge så är det ju så pass lite man får ge i början att det blir ju inget mättande. Men vi får hoppas det vänder för oss också så småningom trots att det ibland känns som att det aldrig kommer göra det.
  • JustMe00

    Reflux. Sök på det. Låter onekligen precis som det. Sonen betedde sig lika dant, slutade också med sond men där på sjukhuset kom dom fram till att han hade reflux. Han hade fått sår i matstrupen av den sura magsaften o slutade därför äta. Läs om det så kommer du få en aha upplevelse. Be om remiss till gastro. Lycka till

  • Themis

    Det är nog ingen här som kan uttala sig bombsäkert och ha rätt.

    Det mest otursamma exemplet jag vet hade fel på aptitregleringen och barnet hade ingen känsla för att äta överhuvudtaget, att det var något som skulle behövas. Det barnet fick sondmatas i perioder tills det var 5 år gammalt och hela resan var en fruktansvärd belastning på föräldrarna, som redan hade två äldre barn att ta hand om. Men den typen av åkomma är klart mycket mycket sällsynt, ska man veta.

    Ni är redan i vården, och om de misstänker reflux eller någon blockering i mage/tarm så kommer de klart att leta efter det. Just nu får ni nog bara leva från dag till dag och se hur det går, även om det är fruktansvärt jobbigt rent psykiskt.

    Ställ in er på att detta kan ta tid att få rätt på, överväg att skaffa en samtalskontakt där ni kan tala om hur ni som föräldrar känner och funkar i denna kris. För sånt här är väldigt slitsamt inte bara rent praktiskt utan också för relationen.


    Skratta aldrig åt din partners livsval. Du är ett av dem. /RottenE-cards
  • MaLa

    Hej #rosakudde# på ett sätt va det väldigt skönt att läsa det du skrivit, fast förstår att det är otroligt jobbigt, för att vi är i EXakt samma situation! Vår dotter är idag på dagen 5 månader, och jag kunde ha skrivit det du skrivit själv! vi har också varit inlagd osv.. Skulle vara kul att få kontakt med dig/er för att fortsätta diskutera och dela detta problem! Har du någon mail? det va ett tag sedan di skrev detta! Har det blivit bättre? Hoppas du ser detta!


    Mvh en i samma situation
  • Mamma76

    Hej. Det låter som reflux eller trakeomalaci. Dom borde ta ett 24-timmars pH- test och en bronkoskopi där dom provocerar fram hostning när dom filmar.

    Vår son var likadan och han hade trakeobronkomalaci men ingen reflux.

    Eftersom det blir värre och värre borde dom också utesluta vascular ring runt luftrör och matrör.

  • Oroli mamma

    Hej! Kände igen oss i precis allt du beskrev! Sonen var lika gammal när han började strula o fick nässond. 4 mån började vi med sked. Han spydde jätte mycket. Vi var inlagda för observation 4 ggr. Till sist gjordes en röntgen o där konstaterades att han hade ovanligt mycket tyst reflux. Han fick medicin men då han hade så mycket reflux hjälpte inte medicinen. Dessutom avskydde han sonden. Sonden gjorde att en ond cirkel började när d va matdags. När han blev 9 mån opererades knapp i magen. Då började han smått med smakportioner. Refluxen e dock fortfarande väldigt besvärlig för han o han har fortfarande mycket matproblem. Han e 11,5 mån nu. Har en 2,5 åring. Med 2,5 åringen gick allt jätte bra, ammade tom i ca 15 mån, senaste mån var d mer mysamning. Allt har varit otroligt mycket mer komplicerat än den bild jag givit. Jag har ständigt kontakt med lasarettet o e där typ var 3e dag, deltar i BUP spädbarnsteam som e specialiserad på matvanor, familjebehandlare som e mycket erfarna o mycket mer. Kämpar som en dåre men känner inte att jag kommer nån vart. Han vill inte ha nåt i munnen.... Håller tummar o tår för er. Berätta gärna hur d går!

  • Mamma76

    Hej,

    Ja du får gärna skriva och säga hur det går!

    Du skrev också att hon är lös i magen och lite slemmig. Då måste dom göra undersökelser för Cystisk Fibros. Det är ganska vanligt att ha både cystisk fibros och trakeomalaci/bronkomalaci.

    Det är helt typiskt för trakeobronkomalaci att äta bäst när man sover, för då andas man inte så ivrigt så då klarar man av att kombinera ätning med sovning.

    Har du kollat hur hon andas vid matning? Känner du till indragningar och det extra arbetet med magen när man har svårt att andas?

    www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/svart-att-andas/

    Har dom gjort bronkoskopi och barium swallow test?

    Kram!

  • Shegas001

    Hej min dotter på 3 månader är i precis samma situation hon har fått sond !! Hur går det med ditt barn idag har hon börjat äta hur gammal är hon snälla svara 

Svar på tråden HJÄLP! Bebis fått sond äter inte! Men dom hittar inget fel..