• tjejanonym

    Mår dåligt av att amma.

    Hej

    För några veckor sedan fick jag mitt första barn.

    Direkt efter förlossningen la dom upp honom på mitt bröst och sa att jag skulle ge honom bröstet.

    Även om jag under tiden jag var gravid känt mig lite tveksam och obekväm kring det här med amning så tänkte jag inte så mycket på det där och då utan jag gav honom bröstet.

    Det var ingen som tittade att han hade rätt sugteknik eller så vilket ganska snabbt resulterade i såriga bröstvårtor. Dagen/natten efter förlossningen försökte jag amma flera gånger och varje amning var verkligen en pina. Det var som att gå igenom ännu en förlossning, utan att överdriva. Det gjorde så ont!

    De sista dagarna på BB fick jag i alla fall pumpa och ge i kopp för att få vila bröstvårtorna lite. Jag fick även testa att amma med amningsnapp vilket kändes lite bättre.

    Nu dom senaste veckorna hemma har jag mått så himla dåligt. Nästan varje gång jag ska amma gråter jag och har ångest. Jag ammar fortfarande med amningsnapp men det gör ändå ont, framför allt i ena bröstet. Jag pumpar även och ger på flaska. Vi ger också ersättning då vår pojke inte blir helt nöjd på bara bröstmjölk.

    På fem dagar har jag fått mjölkstockning och hög feber tre gånger vilket inte gjort  saken bättre. Trots att jag pumpat/ammat regelbundet, duschat varmt, masserat, haft på värmekudde...

    Jag vet att bröstmjölk är det "bästa" för barnet och det är därför jag fortsätter. Men det känns inte alls så där underbart och mysigt att amma som alla säger. För mig är det mer en ångestfylld situation som jag fasar inför och funderar nästan på att sluta och bara ge ersättning... Hur ska jag klara det här i flera månader till liksom?!

    Jag känner mig låst och vågar inte ta mig ut för tänk om han blir hungrig mitt i alltihop och jag måste slänga fram bröstet vilket jag inte är bekväm i.

    Samtidigt mår jag dåligt över att jag känner just så här när jag ammar och att jag inte får det att fungera. Känner mig som en dålig mamma :(

    Är jag hemsk som funderar på att gå över helt till flaska och ersättning istället?

    Jag vet inte riktigt vad jag vill få ut av det här inlägget. Lite stöttning kanske? Någon som känner/har känt lika dant? Ska man må så här dåligt av att amma?

    Eller är jag helt ensam i det här? :(

  • Svar på tråden Mår dåligt av att amma.
  • Nyfikna72

    Ge ersättning, konstigare än så är det inte och det är ingalunda så att det händer nåt speciellt bara för att de inte får bröstmjölk.

  • Min älskade dotter

    Grattis till bebisen!!

    Med första barnet krånglade amningen, hon va sååå liten så det va jobbigt för henne och jag kände att vi inte kom någon vart lixom... Kände mig som världens sämsta när jag övervägde att sluta amma o börja flaskmata.. På sjukhuset (låg på neo) va det en klok sköterska som sa att gör precis som du vill, du ska inte alls ha dåligt samvete! Det kommer kännas bättre när du väl bestämt dig hur du vill göra.

    Jag bestämde mig, för att sluta amma... Vilken lättnad! När man väl bestämt sig känns det mycket bättre!

    När jag läser vad du skriver så vill du sluta egentligen - och vet du - det är HELT okej!

    Lycka till hur du än bestämmer dig för att göra!

  • carolinheiner

    Jag har aldrig ammat. Provade pumpa i 10 min men ja bröt ihop. Mådde så fruktansvärt dåligt. Nu föddes vår son i v 26+0 så de va en av orsakerna till att ja mådde dåligt,. Men min mjölk var ju bäst. Fick ja höra hela tiden, men efter att ja provade så beslutade vi att inte amma. Nog de bästa ja gjort för min son. Ja kunde vara mer mamma ist för en ångestbomb! Du gör de du tycker känns bäst! Ingen kan tvinga dig. Dessutom klarade min son sig på ersättning :)

  • sweetandsour

    Det är chockartat och svårt att börja amma för många, kanske för de flesta. Men det som är plågsamt i början går över (om man inte har något fysiskt hinder)! Det kommer inte att kännas likadant efter ett tag när det "kommit igång". De allra flesta "kan" amma och får mjölk så det räcker. Ha tilltro till det!

    Tricket för att komma över tröskeln och få bort obehaget är att amma så mycket som möjligt och "stå ut" med att det gör ont. Inte ge ersättning om man vill fortsätta amma, för det gör att mjölkproduktionen minskar, man kan få mjölkstockning och det tar längre tid att komma över tröskeln om man nu ens gör det över huvud taget.

    Det är praktiskt att amma för maten går att plocka fram på nolltid, perfekt tempererad, kostar ingenting och kan bli mysigt med tiden.

    Hoppas att du får det att funka!

  • frökenelisabeth
    Det finns inga regler kring amning, man gör precis som man själv vill och det är många mammor som inte trivs med amning! Om det inte är viktigt för DIG att amma, så prova att ta en paus - ge flaska en dag eller två och se hur det känns. Det går oftast bra att gå tillbaka till amningen igen om man ångrar sig, eller också kan man välja att delamma eller hobbyamma, ifall man vill hålla kvar någon liten del av det.

    Viktigast är att man försöker ta reda på vad man själv mår bäst av tycker jag, så att man inte ammar för någon annans skull.  
  • frökenelisabeth

    P.S, det finns något som heter D-MER som betyder att man reagerar med olust/ångest på mjölkutdrivningsreflexen. Inte jättevanligt, men tufft för de kvinnor som drabbas då det ju som du säger ska vara så "myyysigt" att amma. 

  • Lyckygirl9999

    Kör på ersättning! Absolut inget fel med det. Blir så sur på tabun det verkar vara att ge ersättning! Lovar att bebisen mår bättre av att vara mätt och ha en glad mamma du behöver inte ens tala om för BVC att du valt att börja ge ersättning, för det är helt och hållet upp till dig. Att amning är "det bästa" är bara en klyscha.. Lycka till!

  • Milleman

    Om det går bra att pumpa så gör det, annars ge ersättning! Jag kommer inte amma mitt nästa barn. Pumpa det som går och ersättning för övrigt!

  • Anonym (O)

    För oss funkade det inte att amma. Hon blev aldrig mätt. Så jag delammade en månad, sen la vi av. Jag var så stressad över hela situationen att mjölken försvann. Och det var inte för jag gav flaska, jag pumpade under tiden pappan matade med flaska.

    Tycker det är synd att det är denna tabun. Man missar så mycket annat av den mysiga bebistiden när man ska må dåligt, ha ångest och en väldigt missnöjd bebis. Du ska göra det som är bäst för ER! Du och bebis, det är bara ni som räknas. Ingen annan. Folk som håller på och tjatar och skuldbelägger är riktiga puckon. Självklart gör man det bästa för sin bebis. Så gör som du känner! Lycka till!

  • mammalovis

    Ta ett ordentligt samtal med din bvc-sköterska om du har förtroende för henne. Dels tänker jag på om du är på väg in i en förlossningsdepression eller om det bara är amningen som krånglar. Jag vet inte om du har gjort frågeformuläret om hur du mår som mamma än.

    För det första lät det som att ni fick en väldigt dålig start. Taget ska de ju kolla på bb! Sedan är min erfarenhet att amning gör ont i början, men att det blir bättre. Jag har suttit och bitit ihop för att inte skrika högt, vilket gör att man spänner sig när jag har ammat i början, men efter några veckor är det bättre. Jag har använt amningsnapp i början till alla tre barnen. Lilleman är den jag klarat utan tidigast. Nu är problemet mer att mjölken sprutar.

    Sedan är ju frågan om du triggar på mjölkproduktionen ytterligare genom att du pumpar ur för mycket, med tanke på så många mjölkstockningar eller om du blivit kall eller andra faktorer som kan inverka.

    Visst det finns mycket åsikter om att amning är bättre, men du och din bebis behöver ju må bra. För mig personligen hade det varit en stress att orka koka flaskor och vatten och fylla termosar gentemot langa fram bröstet, men tycker du det känns mindre stressande finns det väl ingen anledning att fortsätta kämpa med amningen, tycker jag. Så överväg för- och nackdelar med båda alternativen. Kolla att bröstvårtorna inte är sneda efter amning som kan påvisa ett felaktigt tag. Att söka hjälp hos amningsmottagningen kan ju också vara ett alternativ, om du verkligen vill amma. Om du behöver amma offentligt, så ta med en sjal att dölja er med.

    Lycka till oavsett vad du väljer!

Svar på tråden Mår dåligt av att amma.