Forum Familjehem - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Familjehem till kommunen eller organisation?

  Ons 13 apr 2016 07:03 Läst 863 gånger Totalt 3 svar
  Anonym (CK)
  Visa endast
  Ons 13 apr 2016 07:03

  Har ni tips och råd inför att bli familjehem. Ska man ta det direkt via kommunen eller via en organisation som hjälper till och förmedlar?

  Har son på snart året va kan passa för ålder på det andra barnet?

  Söker lite åsikter så vi får lite att diskutera.. ????

 • Anonym (Famil­jehems­sekret­erare)
  Visa endast
  Ons 13 apr 2016 07:44 #1

  Vanligtvis godkänner man inte en familj med ett så litet bio-barn då barn i denna ålder har ett omfattande omsorgsbehov som inkräktar på den tid du skulle behövt lägga på dina placerade barn. Glöm inte att placerade barn, oavsett om de är placerade på eget beteende eller på grund av miljö, nästan alltid har ett större behov. De kan exempelvis ha svårigheter att knyta an eller känna tillit och detta kan ta mycket tid att avhjälpa.

  Vad gäller kommunalt uppdrag eller privat organisation. Hittar ni en SERIÖS privat kan ni räkna med mer stöd och vägledning, då det rent krasst är svårt för kommunala Familjehemssekreterare att hinna med. Ersättningen skiljer också. Även beroende på barnets "svårighetsgrad" (sjukdomar, utagerande osv). Men ovanligt är inte att privata familjehem får 3 gånger så mycket som kommunala.

  Dock vill jag slå ett slag för altruismen. Självklart ska man få ersättning för det gedigna jobb man gör! Men tänk på att oavsett vilket ni väljer är det skattebetalarna som betalar. Socialtjänsten har som uppgift att hitta och erbjuda det minst kostsamma alternativet OM det kan erbjuda likartad kvalitet och OM det motsvarar barnets behov. Därför får man mindre om man tar ett uppdrag kommunalt. Men om inga familjehem vill jobba kommunalt utan bara via privat organisation måste vi på socialtjänsten välja det och då blir kostnaderna höga för samhället. Och det är du och jag som betalar.

 • Anonym (Famil­jehem)
  Visa endast
  Ons 13 apr 2016 08:05 #2

  Själv skulle jag vilja rekommendera en privat organisation då just stödet är mer omfattande. Du får utbildning, handledning samt oftast någon du kan nå dygnet runt om du behöver stöd. Det har betytt mycket för mig. På utbildningen och handledning så kan du även knyta kontakter med andra familjehem och få ta del av deras erfarenheter. Att få lite input från andra erfarna Familjehem är mycket givande och du kan undvika en del problem som lätt uppstår.

  Men om du väljer en privat organisation så är det bra om du kollar upp så mycket som möjligt då det tyvärr finns en del oseriösa också.

  Men som en annan har skrivit så måste du vara beredd på att ett barn som far illa kräver både tid och kraft innan det känner sig tryggt vilket tar tid. Så det kanske inte är ultimat att ha ett så litet barn som ni men det är inget hinder i sig.

  Lycka till !

 • Anonym (Wildr­at)
  Visa endast
  Ons 13 apr 2016 08:06 #3

  Tänk dig vad ditt barn har för behov av dig och sin pappa, hur mycket tid och kraft det tar av er. Ett fosterbarn kräver minst dubbelt så mycket som det, oavsett ålder. Ersättningen man får är inte bara ersättning för barnets kostnader utan också ersättning för den av föräldrarna som inte kan arbeta (iaf inte heltid) pga barnets omvårdnadsbehov. Vill du OCH DIN RESPEKTIVE vara fosterhem så sök men var beredd på att det är ett hästjobb.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll