• Bellamia

    Fixa vatten till stall

    Hej.


    Vi har just byggt ett eget stall på våran gård, det finns 5 boxar.


    Just nu kör vi vatten från huset varje dag, vilket tar evigheter med tanke på hur mycket en häst dricker!


    Så nu börjar vi fundera på hur vi ska göra i stället. huset ligger en bit från stallet.
    vi har tänkt på att kanske skaffa 4st 1000liters tankar och ha vid stallet, men dem kommer ju också behöva fyllas på med jämna mellanrum.


    Så nu undrar vi hur man går till väga om man ska dra vatten till stallet? vad kostar det är väl den största frågan...


    Eller finns det någon som har ett bättre förslag på hur man kan få tag på vatten? tips? ideer?


     

  • Svar på tråden Fixa vatten till stall
  • Rusticola

    Även vintertid gissar jag?

    Känns ändå enklast att gräva ner en PEM-slang (t.ex. 20 mm om du bara ska ha ett par kranar) på frostfritt djup och sätta en kran i uppvärmt utrymme i stallet. Gräv och lägg slang själv om du har tid/vill spara pengar men låt nån som gjort det förr koppla ihop grejerna.

  • riboflavin

    Ouppvärmda tankar funkar inte när det blir som kallast på vintern. Enklast är ju en lång vattenslang från huset, som ni rullar in och ut dagligen vintertid, men det är också jobbigt i längden så jag håller med Rustika. Gräv ner slang från huset och bygg en isolerad låda med frostvakt utanför stallet (då slipper ni gräva i grunden) där ni har en kran och en lite kortare trädgårdsland. Här tar jag för givet att det finns ström vid stallet.


    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • riboflavin
    AnnelieME skrev 2016-04-23 11:13:01 följande:

    Ström är fixad :)

    Låter som en bra ide så kör nog på det!, vad tror ni det kostar?


    Svårt att säga, beror lite på avstånd från huset, satsa på en självdränerande kran, de kostar en slant men är en billig försäkring så att inte själva kranen fryser sönder om olyckan är framme.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • Rusticola

    Det beror mest på dina förutsättningar, om du har ett lättillgängligt frostfritt ställe i källaren att koppla på och enkelt att gå upp genom grunden i stallet så blir det bara PEM-slang, en T-korsning och en enkel kran som behövs, nån tusenlapp tillsammans kanske. Gräver du sen själv och bara låter en rörmokare koppla ihop blir det bara ytterligare nån tusing (tar du kn en entreprenör med grävare kan du komma upp i många tusen, ta i så fall fast pris från minst 3 st).

  • Nyfikna72

    Fast om ni nyss byggt ett stall, varför tittade ni inte på detta med vatten i samband med det då eller handlar det inte om nån nybyggnation?

  • Marit86

    Konstigt att investera i en hel ny byggnad men strunta i att dra in vatten tycker jag. Våra tre behöver minst 10-12 tiolitershinkar per dag, låter helt galet att bära från en annan byggnad till 5 hästar :-0 att dra in vatten kostade en spottstyver jämfört med resten av stallet. Man t-ar bara in sig på nån bra punkt i huset, sätter dit en ballofix och gräver ner en slang på frostfritt djup fram till stallet. Lägg lite frigolit på slangen innan ni fyller igen för extra säkerhet. Sen ska ni helst in i ett frostfritt rum i stallet där ni har en kran.

    Vi har kran i foderrummet där vi ställt in ett element som håller 5-10 grader på vintern. Där har vi också självupprullande slang som vi drar ut i hagen och fyller vatten. Rycker man i den rullar den in sig igen, supersmidigt. inget kånkande annat än när vi diskar hinkar och tunnor.

    Ett till tips är att göra frostfritt vattenkar till hagen så slipper man konka på morgonen före jobbet också: skaffa en sån liten halvpall. Sätt en stående regel i varje hörn och klä i lådan i plyfa eller trallvirke på alla sidor samt uppepå. Såga ett lagom tajt hål på ovansidan för en fyrkantig plastbalja så den hänger i hålet. Lägg i frigolitskivor i botten och sidorna, lägg i en värmekabel (finns tex på Jula) och sätt i baljan. Klart! Jacka i värmekabeln vid minusgrader och ha trälock på natten så är det bara att lyfta av när hästarna går ut så har de vatten hela dagen. (Förstås ska allt stå vid ett staket och elkabeln vara oåtkomlig för hästar. )

Svar på tråden Fixa vatten till stall