• Äldre 27 Apr 07:50
    1052 visningar
    9 svar
    9
    1052

    Tre år lång mardröm

    I tre års tid, sedan jag fick ett nytt jobb, har jag sovit dåligt. Det började med en oro och rädsla inför hur det skulle gå, med mycket ansvar och ett nytt jobb, och hur familjen (man och fyra barn) skulle roddas runt utan min omsorg på heltid. Jag började sova dåligt. Riktigt dåligt. Har försökt allt: kbt, träning, avslappning, sömnspecialist, hälsopreparat, riktig sömnmedicin - allt.

    Men min andra inre, negativa röst är oerhört envis. Varje kväll säger den att "tror du att du får sova gott i natt? Nähej du - det får du inte". På dagarna är jag super trött, så klart. Vissa nätter sover jag av ren utmattning. Jag ger mig ursäkten att få sova då jag är sjuk, så jag längtar efter att få bli förkyld, få feber ... Jag sover hyfsat bra då jag har semester och långledigt.

    Jag har helt låst mig vid att jag fick ett särskilt ansvar på jobbet. Det går bra på mitt jobb, så egentligen borde jag sova bättre, men har helt låst mig vid sömnproblemet och lyckas inte komma ur det.

    När nån visar uppskattning för mig, det jag gör, så är det som att ett litet ljus tänds inombords och den natten sover jag ofta ganska bra. Min självkänsla tycks vara väldigt låg. Har alltid haft en känsla av utanförskap i hela mitt liv. Nu är jag 41 år och har fyra barn.

    Har ju lite hopp kvar om att lyckas eftersom jag skriver här. Så, har ni några tröstande, livgivande ord att sända över till mig?

  • Svar på tråden Tre år lång mardröm
  • Äldre 27 Apr 08:23
    #1

    Vill du verkligen vara kvar på den posten?
    Även om du skulle byta arbetsplats för att minska pressen just nu så skulle du ju kunna tänka att du lyckades bra med det du har gjort.

  • Äldre 27 Apr 08:54
    #2

    Det är inte jobbet som är problemet, utan något hos mig som ofta är negativt. Vad jag än tar mig för så lägger jag många negativa värderingar i det. 

  • Äldre 4 May 13:58
    #3

    Känner du att du orkar med allting?
    Sånt kan ju göra att man blir låg och stressad.
    Bara det att ha fyra barn och hus att ta hand om är ju som ett heltidsjobb.

  • Äldre 4 May 20:56
    #4

    Jag har också haft stora svårigheter med min sömn. För mig har kbt i kombination med ssri hjälpt. Handlar mycket om att få kontroll över alla negativa tankar och att bryta dåliga tankemönster för att sova bra. Inte lätt, jag vet...

  • Äldre 4 May 21:06
    #5

    Lita på att du gör ett bra jobb och är kompetent och att dina kollegor är nöjd med dig.Lita sedan på att din man och familj klarar att rodda fast du inte är där 24/7. Hur har det gått hittills för dem?
    Tillåt dig att njuta av livet, jobbet och din familj :)

  • Äldre 11 May 07:41
    #6

    Tack för era svar. Behöver hjälp med att bestämma mig. För att sova gott varje natt. Kanske har med låg självkänsla att göra. Jag vet inte. Har testat kbt och var oerhört frustrerad av att sitta av en timma för 800 kronor och slöprata om vem jag är. Går nu till en sömnterapeut på vårdcentralen, som är mer hands on. 

    Har en negativ inre tanke som hela tiden sätter sig emot livsnjutaren i mig. Att jag "måste vara alert", inte "släppa taget för då går det illa" och att sova är lika med slapphet. Har oroskänslor över min hälsa. Tränar varje dag och känner att jag successivt förstör mig med sömnlösheten. 

    Jodå, familjen klarar sig. Jag presterar som vanligt hemma. Om jag skulle byta jobb/börja studera har jag inte en aaaning om vad det skulle vara. Känns som att jag inte är kapabel till något annat än att vara hemma.

  • Äldre 11 May 07:46
    #7

    Ha inte så mycket stress att sova gott varje natt,de flesta gör inte det varje natt och klarar sig ändå.Viktigast att du sover ut när du är ledig .

  • Äldre 11 May 07:51
    #8

    Men prova att jobba upp din självkänsla då? Det finns ju en uppsjö böcker i ämnet av bl.a. Mia Törnblom tror jag hon heter. Det lär ju inte skada iaf.
    Sen finns det bättre och sämre terapeuter. Om du har en dålig så gå till nån annan så kanske det är värt 800kr per gång.

  • Äldre 11 May 08:30
    #9

    Jag har läst jättemånga böcker om självkänsla. Har tyvärr inte hjälpt. Och tyvärr sover jag numera inte bättre då jag är ledig. Försöker avdramatisera det hela men vad gör man då man sovit uruselt en vecka i sträck och har ett liv att leva?? Då hjälps det inte att jag avdramatiserar om jag ändå inte sover.

Svar på tråden Tre år lång mardröm