• Anonym (Fy helvete!)

    Har jag kristallsjukan/Menieres och måste jag till öronläkaren?

    Jag skriver kort för att jag är så snurrig att jag knappt kan sitta.

    I onsdags kväll hade jag lite obalans märkte jag.

    På torsdagen vaknade jag upp och kunde inte röra mig. Allt snurrade och jag kräktes. Både rummet snurrade och jag själv kändes det som. Jag kunde inte ens ta mig till toaletten eller dricka själv utan hjälp. Hela torsdagen så kräktes jag och kunde bara ligga på min högra sida då alla andra ställningar gav vidrig yrsel och illamående även om jag hade yrsel och illamående liggandes på höger sida också men den gick att tolerera iaf. Jag sov hela dagen.

    På fredagen samma sak men med hjälp av åksjukepiller blev det en liten förbättring. Jag kunde bara ligga på höger sida och inte göra något själv utan hjälp som att gå till toaletten etc. Jag sov hela dagen igen.
    På fredag eftermiddag träffade jag husläkaren som inte såg några uppenbara fel i mitt öra som infektion, vätska, vaxpropp men han tog blodprover som jag inte har fått svar på än och gav mig recept på åksjukepiller som hjälpte sämre än receptfria.

    I lördags så låg jag hela dagen och sov mycket och behövde fortfarande hjälp med allt.

    Idag söndag är jag jäkligt snurrig men kan ta mig runt själv lite.

    Jag har en tid hos öronläkare i morgon men vet inte om jag ska gå dit eller inte. Hur länge sitter kristallsjukan i normalt sätt? Jag tänkte skjuta upp besöket hos öronläkaren om yrseln är på väg bort nu.

    Jag var alltså i princip utslagen i tre dagar med våldsamma kräkningar det första dygnet. Min syn var också lite påverkad och den blev ännu värre om jag försökte sätta på mig läsglasögon. Nu det fjärde dygnet finns det hopp om framtiden men jag är väldigt yr.

    Så snälla ni som har haft oturen att ha gått igenom det här kan ni inte berätta hur det var för er och hur länge det sitter i normalt sätt? Tror ni det är lugnt om jag avbokar öronläkaren imorgon? Dom har en förmåga att dra igång stora appareten här direkt med magnetröntgen och annat för dyra pengar så jag vill gärna avvakta om ni tror att det är ofarligt att göra så. Snälla berätta lite om hur det var för er om ni känner igen er i min berättelse?

  • Svar på tråden Har jag kristallsjukan/Menieres och måste jag till öronläkaren?
  • Kerubmamman

    Gjorde husläkaren några fysiska tester, dvs försöka provocera fram yrseln genom att vrida på ditt huvud med mera? 
    Min husläkare fastställde att det rörde sig om kristallsjuka på det viset. Jag fick med mig hem ett papper med övningar jag skulle göra hemma. 


    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Marten

    Kan vara det, om det är så går det över men det kan ta några månader. Den akuta fasen är kanske en vecka (var så för mig-kunde inte ens krypa utan att ramla omkull).
    Kolla upp eftersom det kan vara mer otrevliga saker som ger samma symptom.

    Bra övning är att plocka bär, övar upp balansen.

    Jag har märkt att när jag är riktigt förkyld och snyter mig hårt kan det uppkomma perioder ( sekunder) när hela världen snurrar fort. Du vet vad jag menar med snurrar. För er som inte haft det är det som en karusell x 100.

    Lite roligt måste det ha sett ut när jag ragglade fram till bilen och körde iväg. Svårt att gå men inga problem att köra bil.

  • Anonym (Virus)

    Virus på balansnerven kan det också vara. Det hade jag. Det är samma symtom som kristallsjukan.

  • Läkarstudent

    Du borde gå till öronläkaren du har fått tid hos. Det är väldigt komplext att ställa diagnos kring balans och därför bör du få hjälp av en specialist. Man brukar, som tidigare sagts, med hjälp av övningar försöka provocera fram yrsel. Med hjälp av dessa kan man oftast ställa en diagnos. Inte helt sällan måste man göra en datortomografi eller MR för att utesluta skador på hjärnan.

    Tyvärr finns det oftast inget botemedel för yrsel. Men i de flesta fall finns det bra symtomlindrande mediciner som gör att man kan leva livet utan bekymmer från yrsel. Prata med din läkare om hur ni kan behandla ditt problem

  • Anonym (Fy helvete!)

    Husläkaren lyste i ögonen med ficklampa och bad mig titta åt olika håll, han kände på min hals och min nacke och bad mig lägga hakan mot bröstet och tittade i öronen. Han vred inte på huvudet.

    Jag fattar att det bästa vore att gå till öronläkaren men det är så himla dyrt med alla tester och gör dom CT-scan etc så kommer det att kosta multum. (har inte gratis sjukvård)

    Om jag inte blir bättre så måste jag ju självklart gå oavsett kostnad men jag funderar på hur länge jag kan känna mig snurrig utan att måla fan på väggen? Det var därför jag gärna ville höra från andra som har haft kristallsjukan eller virus på balansnerven och möjligtvis Menieres hur länge ni var riktigt dåliga? Jag tänkte om att dom flesta säger att ni var rejält sjuka i en vecka t ex så är det ju ingen fara på taket än. Jag är frisk annars och i yngre medelåldern. Husläkaren testade för diabetes, njurar, sköldkörtel, kolesterol och några till saker jag inte minns men jag väntar på svar än. Blodtrycket var 120/82 tror jag.

    Innan det här hände så hade jag ljud i örat ibland som lät som en våg eller vind sen ett par månader tillbaka. Det kom och gick lite men förra söndagen och måndagen innan det här hände på onsdag/torsdag så kommer jag ihåg att det susade ganska högt i örat.

    Snällt att ni hjälper mig och svarar. Jag läser gärna allt ni vill dela med er av om det här. 

    Ni som har haft det här hade ni ständig yrsel eller bara när huvudet var i vissa lägen eller när ni rörde er? Jag tänker speciellt på den akuta fasen den första veckan/veckorna? För mig fanns det inget stopp så att säga dom första 48 timmarna och nu stannar snurrandet åtminstone i vissa lägen.

  • Marten

    Varför har du inte subventionerad sjukvård?

    De tester du gjort kan ju heller inte varit helt gratis?

  • Jill 79

    Åh stackars människa. Har haft kristallsjukan och det var inte kul. Bara kar råkade röra huvudet åt höger tex i sömnen ßurrade allt som en karusell. Var på öronakuten och fick göra testerna, läkaren försökte provocera bort det med rörelser men det funkade inte. Fick även med mig övningar hem.som inte hjälpte. Det enda som funkade var att gå och luta huvudet åt andra hållet men det är egentligen fel. För ju mer du utlöser rörelsen och karusellen desto fortare kommer din hjärna vänja sig och symtomen försvinna. Men det är ju det sista man vill, krypa på golvet och spy. Men du ska självklart kolla upp detta noga så det inte är något farligare.

  • Jill 79

    Alltså tycker jag bestämt att du ska uppsöka öron läkaren! Han ser ju om det är kristallsjukan om han har utrustning för det.

  • Anonym (Oja)

    Visst ska du till läkaren.Även om man mår skit.Ska man provocera.De blir snabbast bättre.Änn att ligga stilla.Har haft detta i olika omgångar så jag vet vad jag pratar om.

  • Anonym (q)

    jag känner 2 personer som haft detta. För den ena blev det sjukskrivning i över ett år. Hon var nästan 60 år gammal, vet inte om åldern påverkade men hon blev riktigt sjuk. 
    Den andra personen var yngre och hade besvär i några månader. 

    Det måste inte ta så här lång tid men eftersom det tydligen kan göra det, skulle i af jag ta alla läkarkontakter och stöd jag kunde.

Svar på tråden Har jag kristallsjukan/Menieres och måste jag till öronläkaren?