• Äldre 3 May 12:15
    1805 visningar
    1 svar
    1
    1805

    Bedömning Igångsättning v 39

    Hej!

    Igår ringde min barnmorska och bokade in en tid för bedömning/planering av igångsättning. De hade fullt upp på specialistmödravården och de enda tiderna de hade att erbjuda var i 38+2 och 40+1, så vi bokade in 38+2 eftersom att indikationen till igångsättning är förlossningsrädsla och därför bör ske innan det startar spontant.

    Nu är jag inte nervös inför det här för jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Jag vet ju att de kan neka mig men det handlar inte om det utan snarare om hur pass förberedd jag ska komma på mötet? Det är en fredag klockan 10 och att de efter eventuellt beviljande ska be mig åka hem och vänta tills måndag känns väl ändå konstigt när det är så pass nära och "bråttom" om man säger så?

    Vet att tappen är mjuk och att åtminstone yttre modermun är öppen några centimeter. Är omföderska också..

    Vi har 12 mil enkel resa till förlossbingen så ska jag ta med mig någon väska? Är ju rädd för att bli hemskickad egentligen då alla kvinnor i min släkt fött 1-2 veckor före BF så det känns ju sådär.

    Vad är sannolikheten för att de säger "ja men vi sätter igång dig idag på en gång"?

    Det finns inget direktnummer till specialistmödravården här utan allt sköts via remisser så ingen där kan ge mig svar och barnmorskan hade ingen aning ens vad som sker på ett sånt möte.. Vet inte jag heller egentligen.

    Någon med ett uns erfarenhet??

  • Svar på tråden Bedömning Igångsättning v 39
  • Äldre 3 May 12:27
    #1

    Jag har inte mycket erfarenhet alls, mer än att jag blev igångsatt. 

    Enda förberedelsen är väl att ha dina argument klara för dig inför mötet. Vill du vara så säker som möjligt på att bli igångsatt är det viktigt att du kan förmedla dina anledningar till läkaren. Det kan även vara bra att veta var du står i frågan om "när". Om de skulle säga att de gör det på en gång, hur skulle det kännas? För tidigt? Lagom? Om de skulle säga om två veckor, hur skulle det kännas? För sent? Lagom? 

    Väskan kan du ju ha med dig i bilen för säkerhets skull. 

    I mitt fall satt vi ner med en läkare som frågade vad jag ville ha hjälp med. Jag grät och berättade om hur dåligt jag mådde. Av någon anledning blev jag jätteledsen veckan kring BF och det satt i, så jag gjorde inget annat än grät och var olycklig (MVC remitterade mig när jag bara grät hos dem). Jag var då ungefär en vecka efter BF. Efter undersökning där fler faktorer spelade in (bl.a. UL) sa läkaren att igångsättning kändes aktuellt. Hon frågade hur jag kände inför det och såg till att jag var ordentligt informerad om igångsättningen. När jag svarat att jag ville bli igångsatt gav hon alternativet att påbörja den på en gång (förmodligen för att de råkade ha tid på förlossningen snarare än för min skull) eller kvällen efter. Jag var oförberedd så jag valde att åka in dagen efter. 

    Hoppas det var svar på dina funderingar, i annat fall är det bara att fråga på ;) 

    Lycka till!

Svar på tråden Bedömning Igångsättning v 39