• Stolt Farsa
    Äldre 11 May 21:17
    7516 visningar
    64 svar
    64
    7516

    Jag spyr gallla över bostadsbristen

    Jag spyr verkligen galla över bostadsbristen i sthlm. Det går typ inte en enda dag utan att jag tänker på det. Enligt mig är det här verkligen det största misslyckandet hos politikerna. Det spelar ju ingen roll vem man röstar man har byggt alldeles för lite från första början och nu är det i princip försent att komma ikapp. Bostadsfrågan är enligt mig den absolut viktigaste inrikesfrågan, oavsett om du har ett jobb eller inte så måste du fortfarande ha någonstans att bo.

    Jag är så bitter så det är knappt att jag har lust att rösta i nästa val.

  • Svar på tråden Jag spyr gallla över bostadsbristen
  • Steven­Diese
    Äldre 11 May 22:05
    #1

    Ja det är onekligen märkligt.

    Vem tjänar på bostadsbristen och ser till att det fortsätter?

    Bankerna?

  • Äldre 11 May 23:52
    #2
    StevenDiese skrev 2016-05-11 22:05:56 följande:

    Ja det är onekligen märkligt.

    Vem tjänar på bostadsbristen och ser till att det fortsätter?

    Bankerna?


    Nä, byggarna/fastighetsägarna, naturligtvis. Tja, och bankerna, lite grann, men inte lika mycket.

    Bostadsbristen trissar upp priserna. Den som har råd att bygga ett hus i stockholm idag, vare sig det är hyres, andels, eller något annat, är snart rik som fn.

    I min kranskommun byggs det friskt, dock, men hyrorna och priserna ser ju som de gör, just därför att fan och hans moster är desperata att få tag på en bostad (vad sig som 2 miljoner för en 1,5-.a, eller 5000 kr i hyra för densamma?). Trots kranskommun och närförort så har kvm-priserna för nyproduktionerna dragit upp över 60 000, och de gamla husen/lägenheterna är inte långt efter. Det kostar knappast 60t/kvm att bygga ett höghus. Kanske hälften.
    You are the creators and the curators of your own lives
  • Caramb­olan
    Äldre 11 May 23:58
    #3

    Vad Anniiee säger.

    Sen blir det inlåsningseffekt av att vi nu har en halv miljon Stockholmare med sjuhelvetes höga bostadslån, som såklart inte vill att värdet ska sjunka. Och ett par hundra tusen lyckliga förstahandskontraktsinnehavare i innerstan som inte vill att deras låga hyror ska avregleras. Och villaägare som inte vill att det ska byggas lägenheter i just deras glesbyggda närförort utan överklagar alla detaljplaner med näbbar och klor.

  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Äldre 12 May 01:15
    #4
    +1

    Jag tycker också att bostadsbristen är avskyvärd. Det byggs (och har byggts) alldeles för lite. 

    Men det jag tycker är värst är sveket mot allmännyttan. 

    Genom att sälja ut gamla, billiga, hyresrätter har Stockholm stad genomfört en historiskt sett oöverträffad förmögenhetsöverföring till vissa delar av befolkningen. Några av mina vänner och bekanta har blivit miljonärer (mångmiljonär i något fall) på bostadsklipp som har gjorts möjliga under de senaste tjugo åren när hyresgäster har kunnat köpa sina ombildade hyresrätter billigt.

    Efter alla ombildningar finns inte några billiga hyresrätter kvar. Istället bygger man nya hyresrätter som blir svindyra på grund av ökade byggkostnader. 

    Det säger också sig själv att det blir en hyperinflation när så många har kunnat göra så stora klipp (vanliga knegare har flera miljoner i tillgångar i sina bostäder) samtidigt som många andra desperat behöver ta sig in på bostadsmarknaden. 

    Bortslumpandet av allmännyttan är ett av de värsta sveken i svensk historia. Dessutom ineffektivt och orättvist.

    Jag mår illa. 

  • elyse
    Äldre 12 May 01:20
    #5

    Det är likadant i Uppsala. En etta går på minst två miljoner. Bostadskön ger bostad om man stått i kö i ca 20 år. De lägenheter som byggs ligger på ca 7000 för en etta, 9000 för en tvåa och du har ändå ingen chans... Eller vad sägs om 15000 för en 4-5:a i ett av de "sämre" områdena?

  • Stolt Farsa
    Äldre 12 May 07:25
    #6

    Mitt i allt mörker så är jag åtminstone glad att ni håller med mig, men jag skulle ju bli förvånad om ni inte gjorde det:).

    Det är nästan så jag tycker att alla medborgare i storstäderna lägger ner sina röster i kommunal/landstingsvalen som en protest över att politikerna har misslyckats så katastrofalt i den här frågan.

  • Äldre 12 May 07:38
    #7

    Flytta ifrån fjollträsk är väl det bästa..
    Bor på mindre ort där hyrorna ligger på typ 5K för en 4:a och dom finare husen på dryga miljonen.


    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Äldre 12 May 07:47
    #8
    +1
    Frontline skrev 2016-05-12 07:38:10 följande:

    Flytta ifrån fjollträsk är väl det bästa..

    Bor på mindre ort där hyrorna ligger på typ 5K för en 4:a och dom finare husen på dryga miljonen.


    Fast då kommer ju problemet med att skaffa två motsvarande jobb för sig själv och sin partner. Oftast inte så lätt att få två jobb på samma ort där priserna är så låga.

    Det finns ju en anledning till de låga priserna.
    42.
  • Äldre 12 May 07:52
    #9
    Ramborg skrev 2016-05-12 07:47:11 följande:
    Fast då kommer ju problemet med att skaffa två motsvarande jobb för sig själv och sin partner. Oftast inte så lätt att få två jobb på samma ort där priserna är så låga.

    Det finns ju en anledning till de låga priserna.
    Motsvarande jobb behöver man ju kanske inte ha och man kan ju fortfarande pendla..

    Under tiden man söker bostad i Sthlm så kan man ju söka jobb i andra mindre orter och jag tror att man finner jobbet och även bostaden före där en att finna nått i Sthlm.
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Äldre 12 May 08:25
    #10
    +1

    Det är mer än hög tid att börja göra hela Sverige attraktivt igen, alltså sluta klumpa ihop allt på 2.5% av Sveriges yta.
    Dags att flytta ut alla statliga myndigheter till platser i Sverige som har bostäder, sen får vi därfrån fortsätta att placera lämpliga företag över hela Sverige så vi får ett mer homogent Sverige.

    Och givetvis ska vi bygga bostäder, men dom behövs i stora delar av Sverige, så jag tycker vi börjar med att flytta ut myndigheterna från storstäderna, och låter de som vill flytta med.
    Det ger lite tillskott av tomma lägenheter, samtidigt som det byggs nytt.

    Ja gnäll lär det bli, men det är i många fall fråga om jobb som tagits från avfolkningsbygder, så det är hög tid att vi ger dom tillbaka, så att vi får lite mer fart i dessa avfolkningsbygder.


    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
Svar på tråden Jag spyr gallla över bostadsbristen