• Anonym (Non)
    Äldre 22 May 17:05
    41159 visningar
    159 svar
    159
    41159

    Betala för mat hos en kompis

    Min 16 åriga son var hos sin kompis igår och stannade där rätt länge.
    När kompisens föräldrar kom hem lagade de mat. Mamman sa till min son att om han vill äta middag där så måste ha betala lite för att ''Vi tycker att var och en äter hemma hos sig, om man inte är bjuden över på middag såklart. Vi vill inte att Oscar ska äta hos andra heller, utan vill att han äter hemma då annat känns väldigt ofint''.

    Det här tänket förstår jag mig inte på. När jag var liten fick jag ALLTID äta middag hos mina kompisar. Det var inget snack om saken. När föräldrarna sa att maten var klar frågade dom om jag också ville äta och det ville jag nästan alltid. Och hos mina närmsta vänner frågade dom inte ens alltid, där var det självklart att jag liksom ingick i familjen. 

    Nä, jag har då verkligen inte hört om något sånt här tidigare. Mycket lustigt, tycker även min pojke. Han betalade såklart inte för en bit lax och potatismos, han hade inte ens kontanter med sig. Eftersom att hans kompis bor långt bort ifrån oss åkte jag sen och hämtade honom. Det tar ett tag att köra dit och jag kunde inte hämta honom fören på kvällen, vilket resulterade i att han fick sitta i hungrig i princip en hel dag hos den där sjuka familjen. Först när vi var hemma igen, sent på kvällen, kunde han äta.

    Hans kompis har varit hemma hos oss en gång tidigare, då var dock inte jag där. Dom har inte känt varandra så länge och har mest varit ute då dom setts så den här ''matregeln'' hans familj har, var ingenting vi visste om. Inte för att han hade betalat för det om hans visste om det, men då hade han kunnat stanna hemma och skitit i att åka hem till dom. Vill inte att han ska umgås med såna där snåljåpar. Fattigdom handlar det förresten inte om, då dom inte är fattiga utan medelinkomsttagare. 

    När jag hämtade sonen tänkte jag gå in och fråga mamman hur i hela friden dom tänker, men jag gjorde inte det. Bör jag göra det? Och har ni hört om detta tidigare? För mig är det mycket mycket märkligt.

  • Svar på tråden Betala för mat hos en kompis
  • Anonym (nytt)
    Äldre 23 May 13:56
    Anonym (Non) skrev 2016-05-22 20:01:46 följande:
    Jo, för det är normen. Bara att du tar och inser det!
    Det där är lite väl kategoriskt. Ja, jag skulle säga att det är norm att man bjuder någon som är på långbesök på mat, och absolut räknar med det vid ett planerat långbesök eller säg när barnen senare ska iväg på en aktivitet tillsammans.
    Däremot är det inte helt självklart att bjuda grannbarn som är över och leker en stund. Vi brukar själva göra det men jag uppfattar nog att det är minst lika många som inte gör det, och t ex skickar hem det andra barnet. I majoritetssamhället vill säga. I familjer med utländskt ursprung har jag uppfattat att det alltid bjuds (även om iranier t ex kan förvänta sig att gästen har vett att tacka nej ).
  • Anonym (Hahah­a)
    Äldre 23 May 14:35

    Nu har man hört allt! Ni borde iaf ha köpt maten till stackars pojken och sagt vi betalar när vi hämtar honom. Sen när du har betalat hade du kunnat passa på att säga att det är faktiskt inte alls okey. Att barnen är vänner och kommer att äta hos varandra så det kommer jämna ut sig till slut ändå. Vill de inte lyssna behöver din unge inte umgås hos en sådan skum familj. Man brukar ändå inte kunna ha vänner som inte delar samma grundläggande etik/syn. Men tack för en rolig läsning

  • Äldre 23 May 15:14
    -1
    Anonym (Non) skrev 2016-05-22 20:07:20 följande:
    Dom hade sagt att det blir bra med en 50lapp. Nä, min son ska inte åka dit alls mer tycker jag och han kommer nog inte göra det.
    Hör med dem om sonen kan få rabatt
  • Anonym (:-))
    Äldre 23 May 17:14

    Och tänk om fler hade varit som du!


    Anonym (T) skrev 2016-05-22 18:14:37 följande:

    Vad olika det kan vara.

    När mina barn var i den åldern så brukade jag baka storbak varje fredag med gobullar och annat gott.

    För då visste jag då kom ungdomarna hem till oss och hängde där istället för att vara på stan.

    Då hade jag bättre koll på vad som hände dom.

    Jag lärde känna mina barns vänner på djupet, på ett sätt jag tror jag skulle haft svårt att göra annars.

    Men framförallt, dom lärde känna mig, dom litade på mig och vågade komma till mig om dom hade problem, för dom visste att jag skulle göra allt jag kunde för att hjälpa dom. 

    Och allt började med massor av nybakade bullar.

    Då fick jag inte överhövan till tacksamhet tillbaka, men idag förstår båda mina barn vad jag faktiskt gjorde för deras skull och nu får jag uppskattningen. 

    Och än idag får jag kramar på stan av idag vuxna män och kvinnor som suttit och hängt vid mitt köksbord.

    Och det känns förbannat bra att få varit en positiv kraft i deras liv.

    Ungdomar behöver vuxna och dessutom är dom förbaskat roliga att umgås med. 


  • Anonym (T)
    Äldre 23 May 17:25
    Anonym ( ) skrev 2016-05-23 17:14:47 följande:

    Och tänk om fler hade varit som du!


    Tack, nu blev jag glad. Glad
  • Äldre 23 May 18:25
    Anonym ( ) skrev 2016-05-23 17:14:47 följande:

    Och tänk om fler hade varit som du!


    Håller verkligen med :)
  • Anonym (T)
    Äldre 23 May 18:36
    SoulsWillRise skrev 2016-05-23 18:25:14 följande:
    Håller verkligen med :)
    Tack du också, vad fina ni är. Glad
    Jag kan faktiskt sakna dom där kvällarna ibland, bara att få sitta och lyssna på deras tankar och funderingar och hur dom utvecklades, gick från klarhet till klarhet.
    Härliga, härliga ungar. Hjärta
  • Anonym (T)
    Äldre 23 May 18:41

    Bara för att ge ett exempel, 
    Jag var inlagd en period för sjukdom under den här tiden, 
    Och du skulle sett personalens ansiktsuttryck när det på fredagkvällen drällde in ett gäng ungdomar med allt från popcorn, till läsk och kladdiga chokladbitar,
    Dom kom för att hålla mig sällskap, som tur var låg jag på enskilt rum.
    Vi fick in en tv, sen satt vi och kollade på Robinson där.
    Jag i sjukhussäng med dropp och ett helt gäng runt mig, på stolar, på golvet, och överallt.
    Det gjorde mig frisk nästan bums. Skrattande

  • Äldre 23 May 19:06

    Först och främst tycker jag familjen agerade riktigt illa och att det inte är ok nånstans. Samtidigt undrar jag, kan det vara så att de tyckte att din son var där för länge och hoppades han skulle gå hem när han inte fick mat? 14 timmar är väldigt lång tid för ett spontanbesök.

  • Äldre 23 May 19:11
    Anonym ( ) skrev 2016-05-23 17:14:47 följande:

    Och tänk om fler hade varit som du!


    Jag håller också med! Som dig vill jag vara när min dotter blir äldre!
Svar på tråden Betala för mat hos en kompis