• Anonym (Släpp fram dem)

    Att det finns så få kvinnliga filosofer

    Vad kan det bero på?

  • Svar på tråden Att det finns så få kvinnliga filosofer
  • Anonym (Jossan)

    Tänker man för mycket får man rynkor!

    Tralala

  • Anonym

    det är väl inte annorlunda än att det historiskt sett inte kom fram så många kvinnliga konstnärer eller författare, läkare osv. De fick ju inte utbilda sig! Det är svårt bli en framstående konstnär tex, hur mycket talang man än besitter, om man inte fick chansen att gå i skola som de manliga jämnåriga. Det finns otaliga exempel där tex mannen gjorde en karriär men inte hans fru  inom samma gebit.

    Det är inte annorlunda med filosofer. Under den antika rean när de klassiska filosoferna levde var kvinnan helt underkastad den tidens samhällsuppbyggnad, givetvis. Likaså de något mer sentida filosoferna under 16-1800-tal. Här hade kvinnorna fullt upp med att ta hand om barn hushåll, hade sällan chans till likadan utbildning som männen och fick inte ens äga egna pengar. Det är inte så troligt att man har möjlighet nå ut och bli känd för sina filosofiska tackar i det sammanhanget. 

    Jag utgår från att när en person skriver en sådan intelligensbefriad fråga på ett forum som detta, är det bara för att röra om i grytan och försöka få till en debatt om könens olika kvaliteter och vips, så hamnar man i jämställdhetsdebatten. Jag kan nämligen inte tro att någon bara är så komplett ignorant att man skriver en sådan fråga för att man faktiskt inte förstår hur det hela hänger ihop.

  • elyse

    De som haft tid att filosofera har ju generellt sett varit män som haft så god ekonomi att de inte behövt arbeta. Deras systrar har gift sig och fött barn. Detsamma gäller deras fruar. Det är väl främst barnlösa kvinnor (och par) som för +100 år sedan tog sig framåt inom det område de varit intresserade av.

Svar på tråden Att det finns så få kvinnliga filosofer