• Äldre 6 Jun 11:26
    13847 visningar
    122 svar
    122
    13847

    Rutiner en klassfråga?

    Det som jag syftar på är exv att barnet får i sig alla näringsämnen, ej äter mycket socker, har kläder efter väder, lägger sig i exakt tid, badar och tvättar håret etc.

    När jag säger slapp så menar jag; barnet överlever, det mesta jämnar ut sig och det är inte hela världen om det är soligt men barnet vill ha varma kläder, bad lite när det passar, tillhandahåller bra mat men är inte så noga med det varje dag.

    När jag skriver noga menar jag att det finns mkt rutiner kring exv sötsaker, badtider, läxor etc.

    Och såklart är det öppet för diskussion.

    Min hypotes är att det kommer att skilja mellan grupperna.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-06-11 20:22
    Min tes är helt verifierad (så långt som det är möjligt på FL alltså). Outbildade är mer ängsliga och prioriterar olika än akademiker. Akademiker har värderingar i linje med att barnen ska växa upp och ta hand om varandra och sig själva, men om de har springskor när det regnar är av minera betydelse. Outbildade har lägre tillit till barnens egen kompetens.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Rutiner en klassfråga?
  • Äldre 6 Jun 11:51
    #4
    Carambolan skrev 2016-06-06 11:44:28 följande:

    Tror inte att man kan dra alla rutiner över en kam i en sån fråga. Vi (högskoleutbildade) har alltid varit "slappa" och tyckt att det inte är så noga med sovtider så länge ungarna är pigga, att skärmtid är nåt positivt, att det är helt ok att äta chips efter maten även en tisdag, etc. Däremot är vi väldigt hårda med att alltid laga bra mat, ha kläder efter väder och vara utomhus varje dag (både barn och vuxna), att barnen ska ägna sig åt både idrott och musik, etc.


    Nyfkiyfiken; om barnen inte vill ägna sig åt vare sig idrott eller musik, hur gör ni då?
  • Äldre 6 Jun 12:13
    #8
    Carambolan skrev 2016-06-06 12:08:58 följande:

    "Idrott" var lite hårt ord kanske, fysisk aktivitet är mer rätt. Ena barnet är scout, det är knappast jämförbart med att träna fotboll tre kvällar i veckan, men fortfarande rörelse i skog och mark :) Jag tror verkligen att det finns något för alla och vi uppmuntrar barnen att prova nya aktiviteter.


    Aha :)

    Hittills är det fler högskoleutbildade som röstat.
  • Äldre 6 Jun 16:10
    #20
    Mascaraklumpar skrev 2016-06-06 14:48:05 följande:

    Utifrån din definition är jag mestadels slapp, men jag tycker nog snarare att de är föräldrarna du kallar noga som är slappa. Det är ju enklare, åtminstone på kort sikt, att ta fram rätt kläder åt barnet än att lära det att själv fatta beslut om vad som är lämpligt, eller att lägga barnet en viss tid varje dag istället för att låta det upptäcka sina egna gränser.

    Det jag är relativt noga med är väl vad jag serverar för mat. Sen när och hur mycket barnen väljer att äta får de själva avgöra.

    Har 6,5 års högskolestudier.


    Känner igen mig själv i ditt resonemang. Och har röstat slapp.
  • Äldre 6 Jun 17:28
    #25
    elyse skrev 2016-06-06 16:30:04 följande:

    Jag tror snarare att det finns tendenser åt det motsatta hållet!

    Själv röstade jag "Slapp" och högskoleutbildad.


    Hur menar du?
  • Äldre 6 Jun 19:32
    #31
    Anonym (Elisabeth) skrev 2016-06-06 17:15:32 följande:

    Jag kan tänka mig att det har mer att göra med hur man själv hade det under uppväxten.

    Det har knappast något att göra med huruvida man själv är högskoleutbildad eller inte. Alla kan plugga vidare idag och många gör det.

    Det hänger nog mer på vilken generation högutbildade, i den egna familjen, man tillhör.

    Jag tillhör sjunde generationen - jag kommer således ur en akademikerfamilj sedan generationer. Det är snarare där skillnaderna mellan folk och folk kommer in.

    Vi har rutiner. Man mår bra av rutiner och det tillhör en god fostran att ha rutiner.

    Om min son aldrig hade haft rutiner hemma, så hade han fått det svårt i årskurs 7 då han flyttade för att bo på internat. Där har de strikta rutiner och traditioner. Jag vet, jag bodde själv på samma internat i min ungdom.


    Det här är intressant. Skulle tycka själv att målet var att en 13-åring skulle klara sig utan rutiner, dvs lyssna på sina egna behov och inte anpassa sig till traditioner. Rutiner för en så stor känns för mig väldigt mycket curling. Och dessutom något som uppmuntrar fasad och inte självkännedom. Bor ni i Sverige?
  • Äldre 6 Jun 21:51
    #35
    fluu skrev 2016-06-06 20:57:49 följande:

    Hm jo, jag håller faktiskt med lite grann. Både till hur jag ser att det kan vara nu bland dotterns kompisar, men speciellt när jag tänker på hur det var när jag var liten.

    Själva är vi väldigt noga och stränga och det beror nog på våra bakgrunder. Vi är dock inte högskoleutbildade(än).


    Jo,nog verkar det vara så att outbildade föräldrar är lite mer stränga. Högutbildade har lite mer självförtroende skulle jag gissa, och är trygga i att inte kontrollera allt utan låta barnen ta ansvar själva
  • Äldre 6 Jun 22:40
    #41
    elyse skrev 2016-06-06 22:11:58 följande:

    Att akademiker inte är så strikta eller rutinbundna när det gäller barn. Det gör inget om tisdagsmiddagen blev hämtpizza heller.


    Håller med, det verkar som omröstningsresultaten pekar åt det hållet också
Svar på tråden Rutiner en klassfråga?