Inlägg från: Anonym (M) |Visa alla inlägg
  • Anonym (M)

    Rutiner en klassfråga?

    Du lär nog inte gå många som definierar aig själv som slappa föräldrar då slapp för de flesta är ett negativt laddat ord.

    Sen är allt du skriver tolkningsbart.

    "Tillhandahåller bra mat men är inte så noga med det varje dag" : de flesta föräldrar gör nog detta (naturligtvis finns det undantag som har uppenbara brister i sitt föräldrskap), men det som skiljer sig är vad som definieras som "bra mat". Jag tror att de flesta är överens om att slänga till barnet en snickers vid middagstid inte är att "tillhandahålla bra mat" men är "falukorv, makaroner och morots-och gurkstavar" bra mat?

    "Bad lite när det passar", skulle ju kunna betyda - bad när det passar föräldern som inte orkar eller bad när det oassar barnet som inte vill likaväl som bad efter behov enligt vad en ansvarsfull förälder bedömmer. De första två fallen skulle jag definiera som "slappt" medan det sistnämnda inte är mer slappt än att "bada varje dag kl 8". Osv

  • Anonym (M)
    Sarathustra skrev 2016-06-06 18:27:38 följande:

    Jag tror mer på Elisabeths teori. Rutiner är väldigt vanligt i "fina" familjer.

    Vi har också rutiner. Är dock ingen "fin" familj, men vi är en högutbildad familj i fyra generationer på pappas sida och i tre generationer på mammas. Men vi är inga internatmänniskor eller så.


    Det finns mycket rutiner i traditionell arbetarklassmiljö också. Min bästa vän när jag växte upp tex hade väldigt fasta matrutiner tex, middagen serverades kl 17, när pappan kom hem från jobbet - utan undantag och då måste alla barnen vara hemma. Hon hade också noga rutiner kring tidsgränser på kvällar och straff om dessa inte följdes som tex utegångsförbud. Tydliga rutiner kring "ordning och reda" och ett välstädat hem finns det väl tom forskning på att anses viktigare inom arbetarklasen.

    Att följa hälsotrender är nog däremot vanligare bland välutbildade. Det finns väl forskning som visar att såväl rökning som övervikt är vanligare bland lågutbildade.

    Så jag tror det beror lite på hur man ställer frågan och vad man menar med "rutiner", "bra mat" osv.
Svar på tråden Rutiner en klassfråga?