• Äldre 6 Jun 11:26
    13835 visningar
    122 svar
    122
    13835

    Rutiner en klassfråga?

    Det som jag syftar på är exv att barnet får i sig alla näringsämnen, ej äter mycket socker, har kläder efter väder, lägger sig i exakt tid, badar och tvättar håret etc.

    När jag säger slapp så menar jag; barnet överlever, det mesta jämnar ut sig och det är inte hela världen om det är soligt men barnet vill ha varma kläder, bad lite när det passar, tillhandahåller bra mat men är inte så noga med det varje dag.

    När jag skriver noga menar jag att det finns mkt rutiner kring exv sötsaker, badtider, läxor etc.

    Och såklart är det öppet för diskussion.

    Min hypotes är att det kommer att skilja mellan grupperna.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-06-11 20:22
    Min tes är helt verifierad (så långt som det är möjligt på FL alltså). Outbildade är mer ängsliga och prioriterar olika än akademiker. Akademiker har värderingar i linje med att barnen ska växa upp och ta hand om varandra och sig själva, men om de har springskor när det regnar är av minera betydelse. Outbildade har lägre tillit till barnens egen kompetens.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Rutiner en klassfråga?
  • Anonym (stina­)
    Äldre 7 Jun 07:26
    #51

    När man talar om "regler och rutiner" så finns ju hela skalan mellan sunt förnuft och kadaverdisciplin förstås! Fast mat- och sovtider kontra Lundsberg "typ"  Jag tänker fasta mat- och sovtider och god hygien som det grundläggande (med vissa avsteg självklart på skollov etc) och utöver det t exrutiner som att man alltid läser för barnet som ska sova etc. Trygga enkla rutiner. Hur de får göra i tonåren är ju en fråga om sunt förnuft och ett sampel med barnet. Jag skulle blivit ÖVERLYCKLIG om ngn vuxen frågat mig vart jag skulle gå och när jag ev tänkte komma hem.

  • Äldre 7 Jun 07:33
    #52

    Jag är ingenjör och mamman lärare, vi har en del rutiner som vi följt. Inga direkt stora, men vi läser alltid en bok eller typ Bamse innan läggdags, äter gör vi ungefär samma tider varje dag hoppar aldrig en måltid. Barnen får inte somna i soffan framför tvn och inte heller äta framför tvn, det sista är nog mest för att dottern glömmer att äta om tvn står på.

    Men annars tar vi det rätt piano, dottern äter knappt godis då hon inte tycker om mer än ett par sorter. Lördagsgodis brukar vara en ask zoo, så vill hon ha godis eller en glass mitt i veckan så är det inga problem. Vi duschar/badar när dom är smutsiga, dom får inte ha skorna inomhus. Hon får titta på iPad vilken dag hon vill om det inte är för länge. Hon skulle kunna sitta en hel dag om hon fick. Det här är mest sådant jag klassar som sunt bonnförnuft


    Träna hårt, Ät bra, Dö ändå
  • Anonym (Anna)
    Äldre 7 Jun 07:59
    #53

    Jag och min man är utbildade på masternivå och vi har rutinerna för vår skull, inte barnens. Jag blir mindre stressad om mat och sömn kommer på rätt tider och allt som behövs finns hemma. Eftersom vi mår bra och fungerar så, så tänker jag att det är det bästa för barnen också; harmoni och trygghet för alla.

    Med detta sagt tillåter jag barnen att äta godis på kalas även om det inte är lördag, hoppa över middagsluren om vi har gäster, bada två dagar i rad för att det är roligt osv. Vill inte avstå saker för att upprätthålla rutiner.

    Sträng uppfostran också!

  • Äldre 7 Jun 08:11
    #54

    Fast en skollnad som ju är forskad på till och med är ju tex amning. Högutbildade ammar mer. Lågutbildades barn har sämre tandhälsa.
    Skulle kunna gissa att lågutbildade kör mer av time out och 5 mm även om jag inte har belägg för det. Tror bara att man läser på mera själv och ifrågasätter som högutbildad. En bekant till mig utan utbildning var verkligen så icke ifrågasättande. Hade bvc sagt något, då gällde det...

  • Äldre 7 Jun 08:37
    #55

    Har bara hunnit läsa en termin på högskolan så röstade på ingen högskoleutbildning och att jag/vi är slappa.

    Rutiner har vi, men inga exakta tider de ska följas på utan visst äter vi frukost, lunch, mellanmål och middag varje dag men det kan vara olika tider. Barnen går och lägger sig mellan 19.30-21.30 beroende på dagsform och hur tidigt de ska upp dagen efter. Bad och dusch när det behövs, oftare nu på sommaren när de är ute och leker och skiter ner sig från morgon till kväll ;) Kosten, ja där är vi ganska noga för att båda vi föräldrar har ett intresse av hälsa och matlagning, men jag får inte panik om de någon varm sommardag får 3 glasspinnar på en dag eller det blir godis både fredag och lördag. Det jämnar ut sig!

    Vi lägger inte krutet i vår uppfostran på rutiner, utan på att barnen ska växa upp till trevliga, omtänksamma människor med god moral och självkänsla som klarar av att stå på egna ben. Det känns tusen gånger viktigare än att vara i säng prick kl 20 varje dag eller att Kalle 4 år inte får gå till dagis med tröjan ut och in.

  • Äldre 7 Jun 10:33
    #56

    Vad jag älskar att skratta åt sådan här trådar där man ser TS försöker på ett diplomatiskt sätt dölja sina egna fördomar och svartvita "dra till ytterligheter" modeller i "omröstningen". 

    Bara för att man är "högskoleutbildad" så betyder det inte att man är på ett visst sätt med matvanor och läggtider.

    Lika lite som att en "arbetarklass familj" är slapp och inte har läggtider. 

    Allting är inte så svartvitt och så enkelt som du uppmålat i din TS, och har knappast samröre med vilken utbildning en förälder har. 


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Äldre 7 Jun 11:15
    #57

    Jag halkade in på detta forum av en slump och råkade snubbla över den här "tråden". Jag är inte medlem och vet inte alls om den här texten kommer att komma med, men jag gör ett försök.

    Jag har läst vad alla har skrivit men inte sett min teori hos någon annan, så därför känner jag att jag behöver få ventilera den. Förhoppningsvis så är det någon som får en tankeställare.

    Jag har totalt 11 år av studier bakom mig. Jag har studerat i både Sverige, England och USA. Jag har arbetar som affärsjurist åt ett av världens främsta företag under nästan 10 års tid.

    När jag fick barn och fortfarande var mitt i karriären, så hade inte heller jag några rutiner. Jag var väldigt slapp när det kom till bestämda tider, etc. Detta då jag helt enkelt inte orkade! Jag var slut efter en lång arbetsdag och de flesta dagar hade jag dessutom med mig en massa jobb hem. Så det blev lätt hämtmat från thaikrogen, slösittande i soffan till klockan 21, när barnet egentligen hade behövt lägga sig minst en timme tidigare. Men jag orkade inte.

    Jag bytte bana helt för några år sedan. Numera arbetar jag med något väldigt enkelt. Jag går till jobbet, gör det jag ska och lämnar sedan jobbet bakom mig varje eftermiddag. Jag har mer energi nu och tankarna är på hem och familj när jag väl är hemma - tidigare var hjärnan kvar på jobbet.

    Idag har vi fasta rutiner för det mesta och livet är så mycket tryggare och mer harmoniskt. Visst kan vi frångå rutinerna ibland och visst kan det bli hämtmat eller nån timma senare om kvällarna här och där - men inte alls som förut. Förut blev det så för att jag var helt slut! När det blir så nu är det för att det kan vara mysigt med omväxling någon gång ibland.

    Jag tror alltså att ni högutbildade - "mitt i karriären"-föräldrar, undviker rutiner för att ni inte orkar hålla de. Ni har inte tid och ork att vara 100% karriärsmänniskor OCH 100% föräldrar. Något blir lidande; i ert fall så är det bristen på föräldraskap i vardagen.

    Det var som sagt samma för mig innan jag insåg vad som verkligen betyder något här i livet. Inte är det karriären och den feta lönen iallafall.

    Hoppas ni tar det på rätt sätt och får er en tankeställare.

    Må väl!

  • Äldre 7 Jun 11:20
    #58

    Jag är högskoleutbildad och har en ettåring, mannen är inte högskoleutbildad.

    På ett sätt tycker släktingar att vi är "slappa", vi ger barnet mycket närhet, hen somnar alltid med oss, vi har burit mycket i sele sen födseln och följer hens behov och vilja till stor del. Vi låter hen äta själv vilket blir mycket kladd osv. Detta är medvetna val, inspirerat av nära föräldraskap och blw

    Gällande mat är vi strikta med inget socker, begränsat med salt och att följa Livsmedelsverkets restriktioner, tex om honung osv. Noga med heltäckande kläder och solkräm vid behov, att barnet inte ska vara oskyddad i solen.Vi har ganska samma rutiner varje dag, badar varje kväll osv. Bad behövs verkligen inte varje dag, men barnet älskar det.Vi övar redan nu på att säga tack och ge saker.Vi har börjat med Babypottning, så pottning är vi tidiga med. Vi begränsar tv-tittande och tillgång till surfplattor och telefoner.

    Det blir alltså ett hopplock, tycker jag är noga Med viktiga saker eftersom jag är påläst, men inte exakt enl Ts definition.

    Saker jag märker hos andra som jag reagerar på är tex: låta bebisar vara oskyddade i solen, ge små barn socker eller andra onyttiga saker, ge mat före rekommenderad tid(4-6 mån) , alltid låta tv:N stå på hemma etc.

  • Anonym (stina­)
    Äldre 7 Jun 11:31
    #59
    Plärtan skrev 2016-06-07 08:37:47 följande:

    Har bara hunnit läsa en termin på högskolan så röstade på ingen högskoleutbildning och att jag/vi är slappa.

    Rutiner har vi, men inga exakta tider de ska följas på utan visst äter vi frukost, lunch, mellanmål och middag varje dag men det kan vara olika tider. Barnen går och lägger sig mellan 19.30-21.30 beroende på dagsform och hur tidigt de ska upp dagen efter. Bad och dusch när det behövs, oftare nu på sommaren när de är ute och leker och skiter ner sig från morgon till kväll ;) Kosten, ja där är vi ganska noga för att båda vi föräldrar har ett intresse av hälsa och matlagning, men jag får inte panik om de någon varm sommardag får 3 glasspinnar på en dag eller det blir godis både fredag och lördag. Det jämnar ut sig!

    Vi lägger inte krutet i vår uppfostran på rutiner, utan på att barnen ska växa upp till trevliga, omtänksamma människor med god moral och självkänsla som klarar av att stå på egna ben. Det känns tusen gånger viktigare än att vara i säng prick kl 20 varje dag eller att Kalle 4 år inte får gå till dagis med tröjan ut och in.


    Så du tänker att det ena utesluter det andra? Självklart så har vi i vår familj som hållit fast vid trygga rutiner fostrat våra barn till omtänksamma och moraliska människor. I rutinen och vanan finns trygghet för barn och alla vet vi ju att man kan få läsa samma saga femtioelva ggr (t ex). Våra barn är vuxna och jag är så stolt över att ingen av dem är lik mej ett enda dugg. Jag har brutit mönstret och inte överfört min totala brist på självkänsla och det urusla självförtroende som jag lidit av hela livet pga min kaotiska uppväxt.

  • Påven Johann­a
    Äldre 7 Jun 11:31
    #60

    Högt utbildad och har aldrig haft några direkta rutiner. I alla fall inga som inte när som helst kunnat omförhandlas till fördel för något annat bättre/roligare.

Svar på tråden Rutiner en klassfråga?