• Äldre 6 Jun 11:26
    13848 visningar
    122 svar
    122
    13848

    Rutiner en klassfråga?

    Det som jag syftar på är exv att barnet får i sig alla näringsämnen, ej äter mycket socker, har kläder efter väder, lägger sig i exakt tid, badar och tvättar håret etc.

    När jag säger slapp så menar jag; barnet överlever, det mesta jämnar ut sig och det är inte hela världen om det är soligt men barnet vill ha varma kläder, bad lite när det passar, tillhandahåller bra mat men är inte så noga med det varje dag.

    När jag skriver noga menar jag att det finns mkt rutiner kring exv sötsaker, badtider, läxor etc.

    Och såklart är det öppet för diskussion.

    Min hypotes är att det kommer att skilja mellan grupperna.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-06-11 20:22
    Min tes är helt verifierad (så långt som det är möjligt på FL alltså). Outbildade är mer ängsliga och prioriterar olika än akademiker. Akademiker har värderingar i linje med att barnen ska växa upp och ta hand om varandra och sig själva, men om de har springskor när det regnar är av minera betydelse. Outbildade har lägre tillit till barnens egen kompetens.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Rutiner en klassfråga?
  • Äldre 7 Jun 21:29
    #81

    Jag är högutbildad. Är väldigt noga med vad barnen äter. Har strikta sovtider på veckodagarna. På helgerna är det mer flexibelt. Är extremt noga med kläder. Hyllan på förskolan är full: regnkläder, fleecekläder, skalkläder och vanliga ytterkläder samt gummistövlar, gympaskor och sandaler. Dessutom några kepsar och mössor.

  • gbgumm­an
    Äldre 7 Jun 21:40
    #82

    Själv sluta dottern med blöjor för att jag glömde köpa under en längre tid. Hade aldrig något vettigt i skötväskan. Visst fanns det ombyte på förskolan men jösses vad jag fick lägga mycket kraft på det för att lyckas. Dock fanns det alltid en ny tub solskydd varje sommar men som blev liggande året ut.

  • Anonym (gener­aliser­ingar)
    Äldre 7 Jun 21:55
    #83
    +1
    Potatismoset skrev 2016-06-07 19:28:31 följande:

    MaryM: Det är det där som brukar kallas för "en dåres försvarstal".

    Vad har förresten kost med rutiner att göra? O.o


    TS buntar ihop dem. Flera av sakerna i trådstarten förekommer dock separat snarare än som paket, både hos individer och grupper.  Den "bohemiska" akademikern kör flytande tider och udda strumpor men är vanligen noga med sund mat. Den tidsblinda familjen från Mellanöstern eller ex-Jugoslavien må ha sena sovtider och saft i nappflaska men mycket prydlig och välmatchad garderob (om än åt det opraktiska hållet).  Arbetarfamiljen må tycka korv och makaroner med läsk till är vettig mat men den äts på fast tid och ungarna är hela och rena (med samma färg på strumporna) etc etc i stereotypdjungeln.
  • Äldre 7 Jun 22:12
    #84

    Jag har svårt att rösta på detta. Vi är högskoleutbildade båda två. Hyfsats fasta rutiner. Äter bra mat för det mesta, men vist händer det att barnen äter pannkakor, på mc Donalds, äter glass mitt i veckan då och då. På vintern lägger sig barnen innan kl 20, men det är sämre med det när sommarkvällarna är ljusa och ljumma. Tandborstningen är vi dock väldigt noga med, lika så kläderna. Alltid fräscha, rena och hela kläder, som passar årstid och väder. Glömmer sällan matsäckar, gympapåsar och liknande. Barnens rum städas ordentligt en gång i veckan, men blir typ stökiga igen efter ett par timmar...har nästan gett upp där. Alltid saga på kvällen, men vissa dagar lite för mycket skärmtid. Försöker dock kompensera det med en hel del utelek.

  • sextio­talist
    Äldre 7 Jun 23:03
    #85
    FdJurist skrev 2016-06-07 11:15:35 följande:

    Jag halkade in på detta forum av en slump och råkade snubbla över den här "tråden". Jag är inte medlem och vet inte alls om den här texten kommer att komma med, men jag gör ett försök.

    Jag har läst vad alla har skrivit men inte sett min teori hos någon annan, så därför känner jag att jag behöver få ventilera den. Förhoppningsvis så är det någon som får en tankeställare.

    Jag har totalt 11 år av studier bakom mig. Jag har studerat i både Sverige, England och USA. Jag har arbetar som affärsjurist åt ett av världens främsta företag under nästan 10 års tid.

    När jag fick barn och fortfarande var mitt i karriären, så hade inte heller jag några rutiner. Jag var väldigt slapp när det kom till bestämda tider, etc. Detta då jag helt enkelt inte orkade! Jag var slut efter en lång arbetsdag och de flesta dagar hade jag dessutom med mig en massa jobb hem. Så det blev lätt hämtmat från thaikrogen, slösittande i soffan till klockan 21, när barnet egentligen hade behövt lägga sig minst en timme tidigare. Men jag orkade inte.

    Jag bytte bana helt för några år sedan. Numera arbetar jag med något väldigt enkelt. Jag går till jobbet, gör det jag ska och lämnar sedan jobbet bakom mig varje eftermiddag. Jag har mer energi nu och tankarna är på hem och familj när jag väl är hemma - tidigare var hjärnan kvar på jobbet.

    Idag har vi fasta rutiner för det mesta och livet är så mycket tryggare och mer harmoniskt. Visst kan vi frångå rutinerna ibland och visst kan det bli hämtmat eller nån timma senare om kvällarna här och där - men inte alls som förut. Förut blev det så för att jag var helt slut! När det blir så nu är det för att det kan vara mysigt med omväxling någon gång ibland.

    Jag tror alltså att ni högutbildade - "mitt i karriären"-föräldrar, undviker rutiner för att ni inte orkar hålla de. Ni har inte tid och ork att vara 100% karriärsmänniskor OCH 100% föräldrar. Något blir lidande; i ert fall så är det bristen på föräldraskap i vardagen.

    Det var som sagt samma för mig innan jag insåg vad som verkligen betyder något här i livet. Inte är det karriären och den feta lönen iallafall.

    Hoppas ni tar det på rätt sätt och får er en tankeställare.

    Må väl!


    Det var också en inställning. Vi har undvikit styrda rutiner för att vi insåg att livet blev enklare om man t.ex lärde sig att lyssna av sonen när han var sömnig istället för att bestämma att han skulle vara trött 19:30 för att det passade oss föräldrar. Jag har inte förstått varför man måste frossa i godis på lördagar och inte kunna ta lite en tisdag.

    Det krävs nog mer ansträngning att lyssna av ett barn än att styra upp livet efter en klocka. Sedan har man hittat en rytm i livet och vi har väl haft tur. En son som var morgonpigg och reglerade sin sömn.

    Rutiner har inget med skräpmat att göra och hämtmat är inte automatiskt dålig mat..

    Att fixa hämtmat under småbarnstiden krävdes mer planering än att göra mat själv. Två mil är inte nästgårds precis.

    Jag själv blir stressad av fasta rutiner. Jag älskar oplanerade dagar.

    Sedan har man vanor. Men rutiner är styrda, vanor och rytm är något som man hittar och självklart måste de anpassas efter den verklighet man lever i. Men det är inte att man är lat, man väljer att leva ett liv som fungerar så bra som möjligt för alla
  • Äldre 8 Jun 05:55
    #86

    Så om barnen går i barnomsorg 8-16 och äter på McDonalds nån gång i månaden och thaimat nån gång i månaden, lägger sig lite senare när det är ljust och de är pigga och själva får välja kläder så är man en slapp och dålig förälder? Självklart har dom vinterkläder på vintern men i trådstarten lät det så hysteriskt. Tex nu på sommaren så har min dotter klänning. Inte heltäckande kläder som skyddar mot solen. Jag smörjer in henne i stället.

    Och ja, de får rätt ofta var sin glasspinne nu på sommaren.

    Detta gör mig alltså till en dålig mamma som genast borde börja jobba på ICA (för det hade verkligen gjort mig till en bättre mamma, trångboddhet och stress över dålig ekonomi?!) Jag är nämligen ensamstående. Ni kanske tycker att det bara är mamman som ska vara hemma och satsa på barnen medans pappan försörjer familjen?

    Själv är jag glad för min utbildning och mitt roliga jobb som ger mig energi och inte sliter ut min kropp.


    She knows she's more than just a little misunderstood. She has trouble acting normal when she's nervous.
  • Anonym (stina­)
    Äldre 8 Jun 06:07
    #87

    Som sagt. Jag som är född på 50-talet inser vilken fantastisk sak detta med förskolan är. Där är nästan alla barn större delen av sin vakna tid. Där finns rutiner och struktur och för de barn som kommer från gränslösa hem är det ovärderligt. I vanan och rutinen finns trygghet för barnet. Så bäddar man frö trygghet hos det lilla barnet och den tryggheten gör att barnen när de blir större vågar pröva sina vingar.

  • Anonym (stina­)
    Äldre 8 Jun 06:09
    #88
    Anonym (stina) skrev 2016-06-08 06:07:24 följande:

    Som sagt. Jag som är född på 50-talet inser vilken fantastisk sak detta med förskolan är. Där är nästan alla barn större delen av sin vakna tid. Där finns rutiner och struktur och för de barn som kommer från gränslösa hem är det ovärderligt. I vanan och rutinen finns trygghet för barnet. Så bäddar man frö trygghet hos det lilla barnet och den tryggheten gör att barnen när de blir större vågar pröva sina vingar.


  • Anonym (...)
    Äldre 8 Jun 06:14
    #89

    Vi är båda högutbildade. Tycker inte vi är varken väldigt slappa eller har överdrivet mycket rutiner. Vi äter alltif ihop, lagad mat, dottern ska borsta håret varje dag, minimalt med tv-tid, försöker hålla hårt på uppfostran och bordsskick. Vi glömmer ibland vissa kläder till fsk, inte hela världen om det råkar vara ett litet hål på jackan, kan äta en kaka mitt i veckan m.m. Jag tycker vi är rätt normala så jag kan inte rösta varken bu eller bä vad gäller oss.

    Jag skulle nog snarare prata vilken "typ" av familj man kommer ifrån snarare än utbildningsnivå.

  • sextio­talist
    Äldre 8 Jun 06:46
    #90
    Anonym (Svårt att kombinera) skrev 2016-06-07 11:33:29 följande:

    DET HÄR (!!!) tror jag på! Läser man av omröstningen så får man det ju nästan svart på vitt.

    Lika många högutbildade som lågutbildade _har_ rutiner. Glappet mellan högutbildade och lågutbildade _utan_ rutiner, är bra mycket större.

    Det talar sitt tydliga språk: de högutbildade utan rutiner är såna som inte vet hur de ska få ihop familjetid och arbete i vardagen, utan att något av det blir lidande.

    Ni har svårt att kombinera, helt enkelt.


    Jag skulle nog säga att när jag var arbetslös så var jag tvungen att ha rutiner för mig. Men det var att man inte skulle säcka ihop och verkligen söka jobb varje dag.

    Jag tycker nog att det var lättare att få ihop livspusslet både innan och efter jag varit arbetslös. Det jag däremot lärde mig av min utbrändhet var att släppa så många måsten som möjligt.

    Så min personliga erfarenhet så funkar livspusslet utmärkt utan rutiner. Däremot har man en daglig rytm.
Svar på tråden Rutiner en klassfråga?