• Daniel12

    Vad fan är grejen med Oxfile?

    Jag har tillagat den på olika vis, smakat av men kan inte för mitt liv begripa varför folk ser det som exklusivare och godare kött än andra, billigare köttvaror. Därför drar jag slutsatsen att folk gärna framhåller att de äter Oxfile för att visa andra att de har råd att köpa den dyrare maten. Själv tycker jag Oxfile smakar ganska neutralt och lite tråkigt, och då har jag provat olika kryddningar.

    Jag föredrar hellre fläskfile, som är mycket billigare, har en köttigare konsistens och som får mer smak vid olika sorters tillagning. Varför måste kött överhuvudtaget vara mört för att det ska passa medelsvensson? Är det bara för att "alla andra" tycker så eller är det en egen uppfattning?

    Varför överhuvudtaget denna skrytkultur över hur dyr mat man har råd att konsumera? Tror man att man är något för att man har råd att köpa det dyraste? Tror man att maten gör människan? För oavsett hur fin mat man äter luktar det du skiter ut i toaletten ändå lika illa. Tror man att man får finare avföring om man äter finare mat, eller vad är grejen?

    Har aldrig riktigt förstått..

  • Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?
  • Carambolan

    Jag håller med dig, jag tycker att oxfilé är en väldigt tråkig del. Ska köttet smaksättas är fläsk eller kyckling bättre och ska det inte smaksättas så föredrar jag stek av hjort eller rådjur vilken dag som helst.

  • Studentpappa

    Jag gillar oxfilé, ryggfile, fläskfilé, kyckling, korv, blodpudding vad spelar det för roll? Det är inte så att jag sätter mig på bron och skriker till grannen vad vi äter?


    Träna hårt, Ät bra, Dö ändå
  • Annica71

    Tycker samma som dig.

    Fläskfilé är MYCKET godare än Oxfilé


    Annica med Tiffany 2005-07-10 och Melanie 2007-04-10
  • Daniel12
    Carambolan skrev 2016-06-29 08:12:16 följande:

    Jag håller med dig, jag tycker att oxfilé är en väldigt tråkig del. Ska köttet smaksättas är fläsk eller kyckling bättre och ska det inte smaksättas så föredrar jag stek av hjort eller rådjur vilken dag som helst.


    Hjort, rådjur och älgkött är ju helt underbart gott, men det är ju sådant som inte säljs i vanliga matbutiker/kedjor så det blir väl svårt för Lyx-svensson att skryta med om man har köpt det billigt av någon jägare, hehe..

    Ja fläskkött känns ofta mer som riktigt kött.

  • Mandel

    Personligen gillar jag inte fläskfilé. Har svårt för fläskkött över lag då jag tycker att det luktar gris. Jag är född och uppvuxen på landet med djur och har själv varit med och slaktat både grisar och kor, men denna känsla kring doften på fläskkött har kommit under senare år.
    Vet inte om det är för att grisarna numera är så stressade innan de slaktas?

    Älskar oxfilé. Nygrillad med hemgjord bearnaise och kanske en klick vitlökssmör är mums!
    Skulle förmodligen bli tradigt om man åt det var och varannan dag, men någon gång eller två i månaden så är det helt ljuvligt. 


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • infochristina
    Mandel skrev 2016-06-29 08:34:46 följande:

    Personligen gillar jag inte fläskfilé. Har svårt för fläskkött över lag då jag tycker att det luktar gris. Jag är född och uppvuxen på landet med djur och har själv varit med och slaktat både grisar och kor, men denna känsla kring doften på fläskkött har kommit under senare år.
    Vet inte om det är för att grisarna numera är så stressade innan de slaktas?

    Älskar oxfilé. Nygrillad med hemgjord bearnaise och kanske en klick vitlökssmör är mums!
    Skulle förmodligen bli tradigt om man åt det var och varannan dag, men någon gång eller två i månaden så är det helt ljuvligt. 


    Tycker precis som du men använder tryffel som smakförstärkare
  • Pentagram

    Köp inte dyrare kött än vad du kan tillaga gott. För en mästerkock som kan få en bit oxfilé att smaka mer utsökt än billigare kött kan det vara en rimlig investering men om din oxfilé inte smakar bättre än, säg, fläskfilé så finns det ju ingen anledning att betala mer pengar enkom för "namnet".

  • Dresscode

    Smaken på köttet beror till 99% på kocken.. jag väljer oxfilé hellre än fläskfilé, även om fläskfilé är jättegott.. men i min värld så behövs inte mer än lite salt och lite svartpeppar på en bit oxfilé.. det jag är ute efter i oxfilén är köttsmaken, inte massa kryddblandningar.. då kan jag lika gärna äta en färsbiff.. Sen är det ju självklart avgörande vilken temperatur köttet har när jag serverar den. gillar man inte blodigt kött ( vilket ger bäst smak enligt mig) så i allafall rosa.. helt genomstekt kött smakar inte något alls...

    Sen vet jag inte.. finns det prestige i vilket kött man äter ? Är man "coolare" för att man äter dyrare kött ?

    Egendomligt sätt att se på saker..

  • Fiiee
    Dresscode skrev 2016-06-29 10:22:32 följande:

    Smaken på köttet beror till 99% på kocken.. jag väljer oxfilé hellre än fläskfilé, även om fläskfilé är jättegott.. men i min värld så behövs inte mer än lite salt och lite svartpeppar på en bit oxfilé.. det jag är ute efter i oxfilén är köttsmaken, inte massa kryddblandningar.. då kan jag lika gärna äta en färsbiff.. Sen är det ju självklart avgörande vilken temperatur köttet har när jag serverar den. gillar man inte blodigt kött ( vilket ger bäst smak enligt mig) så i allafall rosa.. helt genomstekt kött smakar inte något alls...

    Sen vet jag inte.. finns det prestige i vilket kött man äter ? Är man "coolare" för att man äter dyrare kött ?

    Egendomligt sätt att se på saker..


    Håller helt med! Salt och svartpeppar är det enda som ska användas!
  • Jajjamen

    En perfekt grillad oxfile är fruktansvärt gott men det är svårt att få den saftig.

    Då är det lättare att grilla en karréskiva av gris och få den bra, hellre det än en torr oxfilé.
    Ryggbiff är det likadant med.

Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?