• Salooten

    Flytta hemifrån - down syndrom

    Hamnade i en diskussion huruvida människor med ds flyttar hemifrån eller inte. Och vid vilken ålder. Har någon här erfarenhet och har lust att berätta? :)

  • Svar på tråden Flytta hemifrån - down syndrom
  • mandolin76

    Ja det är klart att personer med ds flyttar hemifrån. Sen ser det lite olika ut för dom beroende på hur funktionsnedsättningen påverkar deras liv. En del personer med ds har bara mycket lindrig utvecklingsstörning eller svagbegåvning och klarar sig själva i egen lägenhet medan andra har grav utvecklingsstörning och kanske tilläggsdiagnoser som autism och behöver mycket stöd och hjälp i vardagen. Den sistnämnda gruppen flyttar oftast till ett gruppboende eller till egen lägenhet med personlig assistans. Precis som hos vanliga ungdomar flyttar en del efter gymnasiet, andra bor kvar hemma några år och ytterligare några bor kvar hemma tills föräldrarna blir för gamla för att hjälpa sina barn.

    Sen är det ju kanske lite mer komplicerat att flytta hemifrån när man har en funktionsnedsättning och det finns ofta en oro hos föräldrarna om deras barn kommer att trivas med de andra på gruppbostaden, om personalen kommer att kunna ge dem rätt stöd och tillräckligt med stöd osv och i en del kommuner är det också kö till boende på gruppbostad. Men i det flesta fall jag varit med om när någon flyttat hemifrån till gruppbostad har det gått bra, både när det gäller yngre och äldre som flyttat hemifrån, föräldrarna ser att deras barn har blivit vuxen och trivs med sitt nya boende och många gånger går dom från att ha haft en omvårdande roll för sitt barn till att bara vara förälder.

Svar på tråden Flytta hemifrån - down syndrom