• Anonym (ITGuy)

    Rättvist eller inte?

    Hej allihop

    Jag och min fru har varit tillsammans i 7½ år och har en son på 16 månader.

    Vi har haft en hel del gräl sedan vår son föddes gällande ansvaret för vår son. Jag jobbar som IT-specialist på ett av Sveriges största IT bolag och är även teknisk författare på fritiden. Min fru jobbar som köksbiträde på en lunchrestaurang.

    Min fru har gått hemma med vårt barn i 15 månader och jag är hemma nu med honom själv en månad för att sedan skola in honom till förskolan.

    Under våra första månader var det riktigt tufft med lite sömn på grund av att vår son hade kolik fram tills den 5e månaden typ. Alla sa att det skulle gå över efter 3 månader men i vårt fall tog det 5. Det var fruktansvärt jobbigt och man kände att det aldrig skulle ta slut.

    Det var tufft även efter med mycket skrik där vi i stort sett inte kunde lämna huset. Oavsett det senaste  halvåret har varit riktigt bra och vår son har aldrig magont, vi kan lägga han på rätt tider och vi har börjat få tillbaka vår egentid på kvällarna.

    Men det min tråd handlar om är just våra gräl gällande ansvaret för vår son. Mitt yrke är en 24/7 tjänst så jag jobbar 3 skift. Jag har hela tiden fått höra om hur lite jag har tagit hand om vår son och att jag ständigt prioriterat jobbet och boken jag just nu arbetar på. Den är en hobby men det genererar inkomst i slutändan och det gynnar min karriär.

    Jag kan erkänna att jag spenderade mycket tid med boken när vår son föddes för jag hade väldigt svårt att anpassa mig till det nya livet och förstå att jag faktiskt var  farsa och kunde inte göra precis som jag ville. Jag och min fru hade många samtal där vi redde ut allt och jag anpassade mig. Det slutade med att jag offrade min egna sömn för att jobba med boken och skrev endast när dom sov. I genomsnitt sov jag 2timmar mindre varje kväll.

    Senare blev jag också befordrad till en dagtidstjänst som en sorts chef där jag hade ansvar för hela vår leverans. Det är betydligt enklare att  hjälpa till hemma när man har samma arbetstider. När jag slutade klockan 17:00 så kom jag hem, lagade middag (oftast), lekte med vår son, badade honom och nattade honom varje kväll. Då frigjorde jag i alla fall 3 timmar där min fru kunde koppla av helt.

    Jag lyssnade verkligen på hennes kritik och anpassade mig så att det skulle bli bra för henne. T.om. bjöd ut henne på en lyxig middag och hotellnatt för att hon skulle få sova sin första natt utan att bli väckt.

    Min fru klagade också på mina arbetstider, framförallt när jag jobbade mellan 14-22 då jag "bara vaknade, duschade och åkte till jobbet och kom inte hem förrän sent på kvällen". Detta hände någon gång då och då men inte alls lika ofta som hon får för sig. Många gånger åt vi frukost ihop och jag lekte med honom innan jag gick till jobb. Detta arbetspasset inföll en gång var sjätte vecka.

    Min fru jobbar också kväll men detta är minst 2 gånger i veckan och då börjar hon 11-20. Vi lägger vår son ganska sent (20-21) för han vägrar somna tidigare kvittar hur vi än gör (tro mig vi har provat). Det blir nog annorlunda när han börjar förskolan. Oavsett vid dom fallen så får min fru spendera runt 1h med honom om hon har tur.

    Nu när jag är den som går hemma så ser det lite annorlunda ut. Jag tar han om vår son hela dagarna, dukar fram middag varje gång hon slutar 16-17 och dukar av. När hon sedan kommer hem så somnar hon på soffan för hon är trött (detta hade jag aldrig möjlighet till...) och nu är det hon som väldigt sällan tar honom. Hon kan heller inte natta honom för han bara leker när hon försöker. När hon jobbar 11-20 då vaknar hon, duschar, äter med oss och sedan sticker hon till jobb. Precis på samma sätt hon tidigare har klagat över.

    När jag konfronterar henne om detta att hon jagat mig de senaste 1½ året då tycker hon att jag överdriver och att hon inte alls har sagt så. När hon gick hemma kunde hon säga "du får ta honom nu för jag har haft han hela dagen" så fort jag kommer innanför dörren. När hon kommer innanför dörren så kan hon äta och gå och sova på soffan en timme. Verkligen rättvist...

    För min del bryr jag mig inte om beteendet och det kan balansera ut min första tid som pappa där jag inte riktigt tog mitt ansvar. Men det är just sättet att jaga på mig för att sedan göra precis likadant själv och totalt blåneka att hon gör något fel.

    Allt jag bad om var en ursäkt för all skit jag har behövt ta det senaste 1½ året. Då sa hon att hon kommer aldrig be om ursäkt och att hennes jobb är mycket mer krävande än mitt..

    Rättvist eller inte?

  • Svar på tråden Rättvist eller inte?
  • Carambolan

    Det är en stor omställning att börja jobba heltid efter att ha varit hemma i 15 månader. Jag var dödstrött på kvällarna när jag gick tillbaka till jobbet sist. Det borde däremot släppa efter ett par veckor.

    Det orättvisa för dig i den här sitsen tycker jag är att du ska vara föräldraledig så extremt lite att ni inte riktigt har chansen att hitta bra och fungerande rutiner som alla är vana vid, utan du får några slitiga omställningsveckor bara.

  • MrKudos

    För dig handlar det om att stå ut med situationen en månad. Eftersom det är så lite tid blir den stora frågan är om du vinner på att ha rätt på kort eller lång sikt?

    Om du släpper tanken på en ursäkt eller rättvisa idag kan du i framtiden lättare peka på hur det var när hon jobbade. Klagar hon i framtiden säger du "kommer du ihåg älskling hur det var när du jobbade?". 

    Det fungerar bara om du låter henne på egen hand inse hur ansträngande det är att jobba och sen komma hem till familjen. Tyvärr måste du låta bli att klaga och kräva ursäkter, för gör du det måste hon samtidigt måste försvara sig inför dig på olika sätt ("mitt jobb är mycket mer krävande") och lär sig inget.

    Agerar du på längre sikt ger det er en chans att i framtiden prata igenom situationen på ett mer vuxet sätt när ni båda har liknande erfarenheter.

  • Linux1003

    Att få barn är en stor omställning för alla parter och jag kan av egen erfarenhet säga att koliken sätter verkligen en relation på prov. Vi har haft 2 kolikbarn på raken där de hade sina besvär i närmare 12 månader och det var ett helvete rent ut sagt. 

    Mitt råd till dig är att låta bli att tänka som du gör. Det du kallar för rättvist handlar egentligen om balansen i ert förhållande och det kräver tålamod. Ingenting du kan värdera i tid eller stressa fram. Ibland kan det vara bra med ett uppehåll i karriären. Så fokusera på småbarnstiden och njut tillsammans av er nya familjemedlem. Förlorad tid med sina barn kan man aldrig ta igen men däremot karriären kommer att alltid finnas kvar och även boken som du jobbar på. Lycka till. 

  • Bsod

    Jag har 2 barn och varit tillsammans i 15år.

    En sak jag lärt mig är att det aldrig blir rättvist i ett förhållande, man får eftersträva en kompromiss som bägge kan leva med.

    Människor (även jag själv) är inte alltid helt konsekventa i sitt beteende eller agerande.

    Att då försöka peka ut dessa inkonsekvenser ger sällan något.... mest bara dålig stämning.

    Det bästa är nog att försöka glömma sådant som är gammalt, och försöka få "rättvisa" framåt i tiden. Att bägge har tid för egna aktiviteter, osv. Att bägge stjutsar barn, startar diskmaskiner osv.

  • Mrs Okänd
    Linux1003 skrev 2016-08-23 09:49:49 följande:

    Att få barn är en stor omställning för alla parter och jag kan av egen erfarenhet säga att koliken sätter verkligen en relation på prov. Vi har haft 2 kolikbarn på raken där de hade sina besvär i närmare 12 månader och det var ett helvete rent ut sagt. 

    Mitt råd till dig är att låta bli att tänka som du gör. Det du kallar för rättvist handlar egentligen om balansen i ert förhållande och det kräver tålamod. Ingenting du kan värdera i tid eller stressa fram. Ibland kan det vara bra med ett uppehåll i karriären. Så fokusera på småbarnstiden och njut tillsammans av er nya familjemedlem. Förlorad tid med sina barn kan man aldrig ta igen men däremot karriären kommer att alltid finnas kvar och även boken som du jobbar på. Lycka till. 


    Du är så klok! Jag tror inte heller det finns rättvisa men det är ju bra om båda kämpar på efter sin förmåga. OCH belöningen kommer av att man får en bra relation med sina barn.
  • Anonym (ITGuy)

    Först av allt så skulle jag vilja tacka alla som har svarat. Det märks att man fortfarande är väldigt ung i sitt resonemang.

    Sorry att jag inte har svarat tidigare. Spillde cola över mitt tangentbord så spenderade dagarna med att få rätt på det :)

    Oavsett, dagen efter jag lagt upp den här tråden och läst era svar så var det fortfarande en tryckt stämning där vi inte pratade med varandra alls först. Sedan började jag försöka förklara vad jag tyckte men det gjorde saken bara värre.

    Den dagen skulle vi iväg för att köpa regnkläder och liknande till min sons första förskoledag och när vi väl kom till affären och började välja ut plagg så bara släppte allt. Precis som att vi inte längre brydde oss om tjafset vi har bråkat om. Både jag och min fru höll med och vi bara släppte det. Vi fokuserade bara på den mysiga känslan av att köpa kläder till vår sons första förskoledag.

    Nu några dagar efter har vi fortsatt prata och det har varit lite gnäll fram och tillbaka men tror helt enkelt att det beror på att vi både är trötta och har inte riktigt anpassat oss till våra nya rutiner.

    Som många av er säger så är det väldigt kort att jag bara är hemma 1 månad och nu i efterhand så ångrar jag mig. Egentligen kan jag bara vara hemma max 90 dagar om året då jag har tjänstebil och den kommer mitt arbete ta tillbaka om jag överstiger detta (eller pröjsa för bilen själv vilket är runt 8000 i månaden). Men nästa gång ska jag definitivt ta ut alla 90 dagar åtminstone. Anledningen till att det blev den här skeva fördelningen var att jag älskar mitt jobb, hon avskydde sitt och ville vara hemma så mycket som hon kunde.


    Linux1003 skrev 2016-08-23 09:49:49 följande:

    Att få barn är en stor omställning för alla parter och jag kan av egen erfarenhet säga att koliken sätter verkligen en relation på prov. Vi har haft 2 kolikbarn på raken där de hade sina besvär i närmare 12 månader och det var ett helvete rent ut sagt. 

    Mitt råd till dig är att låta bli att tänka som du gör. Det du kallar för rättvist handlar egentligen om balansen i ert förhållande och det kräver tålamod. Ingenting du kan värdera i tid eller stressa fram. Ibland kan det vara bra med ett uppehåll i karriären. Så fokusera på småbarnstiden och njut tillsammans av er nya familjemedlem. Förlorad tid med sina barn kan man aldrig ta igen men däremot karriären kommer att alltid finnas kvar och även boken som du jobbar på. Lycka till. 


    Vårt första år var heller inte alls lätt. Som sagt koliken höll i 4½ månad där vi fick många kvällar och nätter bara gå och vagga honom vilket ändå inte fungerade. Han vaknade varannan timme och ville ha mat men det tog oss 1½ timme att få honom att sova vilket gav oss ungefär 30min att sova. Min fru fick ta mycket av smällen för jag kunde inte amma honom.

    När det hade lugnat sig så var det ändå inte enkelt. Under hela sommaren förra året kunde vi inte lämna huset. Så fort vi gick ut med honom någonstans så bara skrek han konstant. Samma sak när vi var på bjudningar eller liknande. Det har också alltid varit ett problem med att få honom att sova om kvällarna där han kan vara uppe till 11-12 när vi är trötta som svin i soffan och måste vara uppe för att han är det.

    Det var inte förrän egentligen 3 månader sen som vi började få honom i säng runt 8-9 tiden och vi kunde se vår första film och bara vara oss själva. Det tär verkligen på förhållandet när hela ens liv enbart handlar om vårt barn. Man märkte verkligen att man behövde egentid. Nu har vi börjat få honom till att sova i sin egna säng och vi kan börja umgås igen. Så det har verkligen börjat vända.

    Angående att skjuta på boken är tyvärr inte riktigt ett val jag kan göra själv. Jag skriver boken tillsammans med en kille i England där vi har splittrat ansvaret 50/50. Sedan är vi ensamma på marknaden för den här boken och många läsare världen över som väntar på att vi ska bli färdiga. Dock är vi snart klara och efter detta blir det inte fler. Jonglera så mycket samtidigt är bara för mycket.

    Tack igen allihop för era svar!
  • Anonym (Sara)

    Wow! Du är hemma med ditt eget barn en hel månad, "hjälper till" hemma och tom bjuder ut din fru på hotellnatt. Vilken klippa....

    Livet är inte rättvist men du är inte den som blir orättvist behandlad i den här situationen. Så jag tycker att du ska släppa det helt enkelt. Låt fin fru ligga på soffan ett tag efter det jättejobb hon gjort för ert barns skull.

  • Anonym (qq)

    jag tror nog rent generellt att du ff anpassar dig till att vara förälder och på det korta du skrivit låter din fru som den som haft bäst insikt i hur ni bör göra hemma. 

    Bra att ni kommit så pass på vägen ändå, men om jag var du skulle jag härda ut denna månad, sen när barnet är inskolat får ni ju en helt ny situation igen, som troligen gör att ni får loss lite mer tid till annat. Då får ni igen diskutera hur allt ska fungera, gissar jag.

    Detta att du promt skulle jobba på din bok mitt i allt kaos med ett kolikbarn säger en hel del om hur du är som person och att du kanske har lite svårt åsidosätta dina egna önskemål för någon annans behov. Det är jättetufft med småbarn och med kolik ännu värre.
    Jag skrev också på en bok innan vi fick barn men jag fick lägga ner projektet helt då, för det hanns faktiskt inte med. Nog fanns det tid här och där om jag ville men man måste ju kunna fokusera och hela tiden ha boken aktuell i huvudet för att komma framåt och det kände jag faktiskt inte fungerade. Jag valde att släppa det för då och fokusera på att  vi hade blivit en barnfamilj. 

  • Anonym (ITGuy)
    Anonym (Sara) skrev 2016-08-28 07:48:55 följande:

    Wow! Du är hemma med ditt eget barn en hel månad, "hjälper till" hemma och tom bjuder ut din fru på hotellnatt. Vilken klippa....

    Livet är inte rättvist men du är inte den som blir orättvist behandlad i den här situationen. Så jag tycker att du ska släppa det helt enkelt. Låt fin fru ligga på soffan ett tag efter det jättejobb hon gjort för ert barns skull.


    Du behöver inte bli otrevlig för att visa dina synpunkter.. Det finns många pappor i min frus vänskapskrets som gör betydligt mindre än jag..

    Dessutom var det min frus val att vara hemma så länge som hon var för att hon inte gillade sitt jobb. Jag älskar mitt jobb och vill jobba. Det är inte alla familjer som väljer att splittra föräldraledigheten rakt av. Men jag ångrar mig att jag inte tog fler månader vilket jag också skrivit i den här tråden.
  • Anonym (ITGuy)
    Anonym (qq) skrev 2016-08-28 07:56:24 följande:

    jag tror nog rent generellt att du ff anpassar dig till att vara förälder och på det korta du skrivit låter din fru som den som haft bäst insikt i hur ni bör göra hemma. 

    Bra att ni kommit så pass på vägen ändå, men om jag var du skulle jag härda ut denna månad, sen när barnet är inskolat får ni ju en helt ny situation igen, som troligen gör att ni får loss lite mer tid till annat. Då får ni igen diskutera hur allt ska fungera, gissar jag.

    Detta att du promt skulle jobba på din bok mitt i allt kaos med ett kolikbarn säger en hel del om hur du är som person och att du kanske har lite svårt åsidosätta dina egna önskemål för någon annans behov. Det är jättetufft med småbarn och med kolik ännu värre.
    Jag skrev också på en bok innan vi fick barn men jag fick lägga ner projektet helt då, för det hanns faktiskt inte med. Nog fanns det tid här och där om jag ville men man måste ju kunna fokusera och hela tiden ha boken aktuell i huvudet för att komma framåt och det kände jag faktiskt inte fungerade. Jag valde att släppa det för då och fokusera på att  vi hade blivit en barnfamilj. 


    Det är precis som du säger. Att jag var "tvungen" att jobba på boken under tiden som vi hade det jobbigt är nog det största misstaget jag har gjort och det inser man verkligen nu. Därför kommer det inte bli fler böcker i heller då jag orkar inte hålla igång ett välmående familjeliv samtidigt som jag arbetar på min fritid. 

    I mitt yrke så är kompetensutveckling A och O och enormt viktigt. Den enda kompetensutvecklingen jag kommer ha framöver är självstudier men då enbart när jag är helt fri eller på arbetstid. 

    Det är också som du säger att vi har en helt ny situation nu. Sonens inskolning har gått jätte bra och han stor trivs. Detta har fått loss lite mer tid för oss och allt är riktigt bra nu. :)
Svar på tråden Rättvist eller inte?