Inlägg från: Anonym (erfaren städare med damp) |Visa alla inlägg
  • Anonym (erfaren städare med damp)

    Hur storstädar man?

    För att underlätta skötseln av ett hem så ska man tänka minimalistiskt samt ha bra förvaring. Man ska inte äga onödiga saker. Så lite prylar som möjligt så blir det enklare att hålla efter. Samma sak med förvaring. Bra, logisk och praktisk förvaring för allt man äger. Alla saker man äger ska ha ett 'hem' och ska alltid ställas tillbaka omgående efter användning.

    När du städar ska du göra det uppifrån och ned. Det är mest praktiskt. Det gör ingenting om skräp och smuts 'faller' nedåt eftersom man inte hunnit städa där än.

    Städning i stora drag:

    1. Börja med att slänga skräp och ställa allting på dess rätta plats.

    2. Dammtorka alla dammiga och smutsiga ytor. Det gör man bäst med en fuktad trasa eller med våtservetter (våtservetter för bebisar funkar bra och är billiga).

    3. Diska och gör fint alla ytor i köket samt släng kökssoporna. Passa även på att tömma och slänga alla andra sopkorgar i hushållet.

    4. Skaka mattor och lägg de på vädring ute om det är möjligt.

    5. Dammsug golven. Det blir enklare med en bra dammsugare med bra sug och ett ordentligt mynstycke som drar i sig skräpet istället för att bara skyffla runt det. Dammsugningen blir enklare om du ställer upp alla stolar och andra lösa små möbler först. Flytta på bord, sängar och soffor för att komma åt om du orkar. Lister dammsuger du vid behov genom att ta bort det stora munstycket.

    6. Våttorka golven. Använd varmt vatten och några droppar yes eller en kork allrengöringsmedel och en mopp. Ha gärna öppna fönster så torkar det snabbare. När golven torkat tar du in mattorna och ställer ner stolarna.

    7. Städa badrummet. Det enklaste är att du ställer undan allt löst (om du inte redan har bra förvaring. Sedan tar du en tvättsvamp och skrubbar in alla smutsiga ytor med rengöringsmedel med svampens grova sida. Toalettstolen skrubbar du med rengöringsmedel och en toaborste. Sedan duschar du allting rent med duschhandtaget. Avsluta med att skrapa golvet torrt.

  • Anonym (erfaren städare med damp)

    Städa kan du lämpligtvis göra en gång i veckan. Men det blir enklare om du håller reda hela tiden. Ställ undan saker på deras rätta plats så fort du använt dem. Diska så fort du använt någonting. Städa undan köket efter varje måltid (diska, plocka undan och torka alla ytor).

    Varje kväll innan du går och lägger dig kan du plocka undan så det är ordning och reda. Bädda sängen direkt när du vaknar.

    Tvätta kläder kan du också göra en gång i veckan. Bädda rent i sängen med rena lakan kan du antingen passa på att göra på din städdag eller din tvättdag. Sortera kläder efter färg och temperatur innan du tvättar dem. Sängkläder, handdukar och underkläder behöver tvättas i 60° för att bli rena men resten kan du tvätta i 40°. Vissa plagg såsom bh:n, yllekläder och andra ömtåliga plagg behöver tvättas i 30°.

  • Anonym (erfaren städare med damp)

    Sedan finns det saker som behöver städas sällan.

    Kyl och frys. Frysen behöver avfrostas en gång per år och kylskåpet cirka två gånger årligen. Då slår man av kyl och frys och väntar på att de ska tina upp innan man städar ur dem. Under frysen behöver man ställa handdukar och någon skål som samlar upp smältvattnet. Under tiden kan man ta ut alla lösa delar och diska av dem och lägga på tork. Det här gör man lämpligtvis på vintern så att man kan ställa ut alla matvaror ute i kylan så att de inte förstörs i värmen inomhus. Passa på att slänga gamla matvaror. Kylen blir snabbt varm men frysen kan ta upp till 12 timmar att tina upp. Men sedan tar du en tvättsvamp med lite diskmedel och skrubbar kylen och frysen invändigt och utvändigt. Torka sedan rent med en ren fuktig trasa. Låt torka, ställ in alla lösa delar och sätt på kylen och frysen igen. Till sist ställer du in alla matvaror. Det är enklare att bara städa ur kylen eftersom du då inte behöver vänta på att allt is ska smälta.

    Tvätta fönster behöver man också göra en gång per år. Lämpligtvis när det är någorlunda varmt ute så att man inte fryser ihjäl. Skruva upp fönstrena så att du kommer åt alla fönsterskivor (de är oftast två eller tre). Fyll en hunk med hett vatten och massor massor med diskmedel (yes är bäst). Tvätta ett fönster i taget genom att skrubba med en tvättsvamp med grova sidan. Ta en fönsterskrapa och dra torrt uppifrån och ned. Skrapa omlott för att undvika ränder. Torka sedan torrt runt alla lister och längst ner med en trasa eller liten handduk. Till sist tar du lite tidningspapper och torkar och skrubbar bort alla synliga ränder. Om du gör det i direkt solljus så ser du ränderna bäst och kan åtgärda dem lättast. Skruva sedan ihop och stäng. Klart.

    En gång per år kan man också gå igenom alla skåp, lådor och garderober. Sortera, slänga, torka vid behov och omorganisera.

  • Anonym (erfaren städare med damp)

    Glömde spis, ugn och fläkt som också behöver städas en gång per år.

    Fläkten. Plocka ut alla lösa delar och lägg i blöt i kokhett vatten med massa yes. Skrubba rent inuti och runt fläkten med yes och tvättsvamp. Diska och skölj alla lösa delar, torka och lägg tillbaks.

    Ungen. Spruta ugnen och alla lösa delar full med ugnsrengöringsmedel. Låt verka på låg värme. Diska och skölj alla lösa delar. Torka ugnen med en fuktig trasa. Det är mycket jobb med att torka ugnen ren invändigt. Trasan kommer du behöva skölja ren många gånger.

    Spisen. Dra fram spisen (dra ut elkontakten vid behov), dammsug och torka rent.

Svar på tråden Hur storstädar man?