• Anonym (TS)
    Äldre 3 Oct 12:19
    5751 visningar
    31 svar
    31
    5751

    Hur storstädar man?

    Jag är 24 år och har ingen aning om hur man storstädar. Jag har aspergers, nämner detta för att påpeka att jag har lite svårt att lära mig saker intuitivt, särskilt om det är saker jag inte är intresserad av. Har försökt få hjälp av habiliteringen med detta men de förklarar inte hur man tvättar fönster, hur man skurar badrum, hur man dammar osv. Utan bara ger mig ett schema över när detta ska göras.

    Till saken hör att jag växte upp med en mamma som hade mycket psykisk ohälsa så städningen hemma innebar i princip bara undanplockning om det var stökigt, diskningen om det inte fanns tallrikar och dammsugning om det var för mycket grus och päls på golvet. That's it, typ. Det var allt jag lärde lig om städning hela min uppväxt.

    Jag har någon slags idé att om man tvättar fönster exempelvis använder man fönstertvätt och skrapar av med en sådan där skrapa. Men det blir aldrig bra! Bara en massa fläckar kvar, med ränder osv. Och med tanke på min aspergers så stör det mig fruktansvärt att det inte blir bra, att det trots försök inte ser rent ut. Samma sak med när jag försöker skura golv, särskilt badrummet. Känns som om jag bara skjuter dammet och pälsen (trots dammsugning innan) runt i småhögar som jag då får gå runt efter för att plocka upp för hand. Jag kan spendera en hel dag med att försöka skrubba spis och ugn men det blir heller aldrig rent. Fortfarande fläckar kvar och det är så utmattande när jag redan har dåligt med "skedar"/energi.

    Varit hemma hos vänner och släkt som har rena fina hem utan massa damm och småfläckar överallt men de verkar ändå inte spendera all sin tid med att städa. Så rent och fint har jag aldrig haft det men vill så gärna ha nu när jag bor själv och kan ansvara för städningen. Jag vill städa men jag vet inte hur man gör...

    Således är min fråga kort och gott: hur, rent praktiskt, storstädar man?

  • Svar på tråden Hur storstädar man?
  • Anonym (erfar­en städar­e med damp)
    Äldre 3 Oct 13:04
    #11

    Glömde spis, ugn och fläkt som också behöver städas en gång per år.

    Fläkten. Plocka ut alla lösa delar och lägg i blöt i kokhett vatten med massa yes. Skrubba rent inuti och runt fläkten med yes och tvättsvamp. Diska och skölj alla lösa delar, torka och lägg tillbaks.

    Ungen. Spruta ugnen och alla lösa delar full med ugnsrengöringsmedel. Låt verka på låg värme. Diska och skölj alla lösa delar. Torka ugnen med en fuktig trasa. Det är mycket jobb med att torka ugnen ren invändigt. Trasan kommer du behöva skölja ren många gånger.

    Spisen. Dra fram spisen (dra ut elkontakten vid behov), dammsug och torka rent.

  • Anonym (Sina)
    Äldre 3 Oct 13:22
    #12
    Anonym (TS) skrev 2016-10-03 12:44:24 följande:
    Ja, bara jag och ett par katter sedan några år tillbaka. Klarar mig bra annars, bra ekonomi, sköter inköp, planering, studier, katterna, hygien osv hur bra som helst. Alltså, jag är inte dum i huvudet även om jag känner mig som det när jag ställer en sådan dum fråga men jag har aldrig haft någon som lärt mig..
    Aldrig påstått att du är dum i huve. Däremot har jag i många år jobbat med folk som har asp och bor på särskilt boende. Inte illa menat alltså. 
    Tycker det är en bra idé att surfa lite på youtube.
  • Anonym (Stors­täd badrum­)
    Äldre 3 Oct 13:59
    #13

    Storstädning badrum

    Dammsug. Kasta gamla rakhyvlar, tomma shampoflaskor etc. Gå ut med soporna. Lägg i ny soppåse i badrumssoptunnan. Fyll en hink med vatten och grumme såpa. Använd wettex disktrasa och börja med att torka av spegeln. Doppa, och skruva ur, ofta trasan i såpahinken under hela städningen. Innan spegeln hinner torka helt så ska du ta tidningspapper och skrynkla ihop. Använd tidningen till att ta bort eventuella ränder från spegeln med cirkulära rörelser. Sedan torka av handsfat. Eventuella fläckar tar du med en svamp med lite Vim eller Jif. Sen spraya toastolen med valfritt rengöringsmedel. Använd Vim och diskmedel och skrubba rent själva "vattendelen" ändå upp till där vattnet kommer ifrån med en toaborste. Sedan torkar du av hela toastolen med en ny fuktad disktrasa. Fortsätt med att spraya duschen/badkaret med rengöringmedel. Ta svampen o lägg på Vim+ diskmedel och skrubba lätt på alla ytor. Ta duschmunstycket och skölj av duschväggarna/badkaret så du får bort allt vim. Kolla om golvbrunnen behövs rensas. Gör det med handskar om det behövs. Byt såpavatten till nytt. Torka därefter golvet för hand med den första wettextrasan. Om väggarna är smutsiga så torka dessa också med trasa. Få upp all smuts under hela processen med hjälp av trasan och se till så att det hamnar i vattnet. Använd en gammal tandborste+vim och skrubba om det behövs tex smuts i springor.

  • Äldre 3 Oct 14:03
    #14

    Prenumerera på Flylady så behöver du inte storstäda igen.

    www.flylady.net/

  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 3 Oct 14:06
    #15
    Anonym (Sina) skrev 2016-10-03 13:22:50 följande:

    Aldrig påstått att du är dum i huve. Däremot har jag i många år jobbat med folk som har asp och bor på särskilt boende. Inte illa menat alltså. 

    Tycker det är en bra idé att surfa lite på youtube.


    Nej jag menade inte att antyda att du sa så. Det slank bara ur alltihop för jag tycker det är så fruktansvärt pinsamt att fråga om en sådan här grej. Och mår ganska dåligt över det. Självförtroendet får sig en släng så jag går in i försvarsposition utan att behöva
  • sextio­talist
    Äldre 3 Oct 14:16
    #16

    Oj hur gör jag.
    Jag tar ett rum i taget. Först plockar jag undan det som inte ska vara där.
    Börjar med att damma (med torr trasa) alla ytor. Sedan dammsuger jag (så jag slipper dammsuga där det hamnat vatten).
    Jag börjar med fönster, tar bort gardiner, om de behövs, så sköljer jag av dessa utan att centrifugera och låter dom dropptorka. Fönster tar jag med wettexduk (inte det gröna på svampen, för det repar fönstret) fläckar går bort om man gnuggar ordentlig och tar lite mer vatten.
    Torkar av med fönsterskrapa och sedan torkar jag tort med en trasa (gammalt lakan eller så). Jag börjar med utsidan (som brukar vara smutsigast) och avslutar med insidan (glöm ej kanter och även listen ovanför fönstret).
    Sedan tar jag och arbetar yta för yta. Så jag arbetar från en sida till den andra, torkar av listor, eventuella dörrar etc. Avslutar med att (hand-) torka golvet.
    I sovrummet så passar jag på att tvätta all sängtextiler.
    I vardagsrummet så får soffan en rejäl avdammsugning (och torka med vått trasa om det behövs)
    Alla trämöbler tar jag möbelpolish till (och även fönsterbräden). Växterna brukar jag duscha av.
    Kyl och frys frostar jag av minst ett par ggr per år. Spisen gör jag rent minst ett par ggr per år. Badrummet storstädas minst ett par ggr per år.

  • Anonym (Sandr­a)
    Äldre 3 Oct 14:52
    #17

    Har inte habiliteringen föreslagit Boendestöd? Kanske inget du behöver ha en lång period men du får hjälp att lära dig och det på ett sätt som har förutsättningar för just dig! 

  • Anonym (Städa­re)
    Äldre 3 Oct 15:28
    #18

    Ett mopptips är att du börjar längst bort från dörren och moppar så att du sveper med dig smutsen (typ som hon gör i den här videon:

    ). Och så jobbar du dig sakta men säkert mot dörren. Är golvet mycket smutsigt så skölj moppen emellanåt. Det är helt normalt att det blir en liten hög med skräp kvar till sist, som man får sopa upp. Allting fastnar inte i moppen. När du är färdig så skölj ur moppen i rent, kallt vatten, vrid ur den och ställ den luftigt så att den torkar.

  • Anonym (För vem)
    Äldre 3 Oct 15:29
    #19

    Undrar om familjeliv har blivit den nya aspergersidan.....


    Har du ställt frågan på aspergerforum, vad hade de i så fall för förslag?

  • Anonym (Städa­re)
    Äldre 3 Oct 16:06
    #20
    Anonym (För vem) skrev 2016-10-03 15:29:58 följande:
    Undrar om familjeliv har blivit den nya aspergersidan..... Har du ställt frågan på aspergerforum, vad hade de i så fall för förslag?

    Ursäkta? Menar du att ts inte är välkommen här p.g.a. sin funktionsnedsättning? Vem som helst kan förklara för någon med aspergers hur man städar. Det behövs inte en annan aspergare till det.
Svar på tråden Hur storstädar man?