• Anonym (Alla barn lika värda?­)
    Äldre 9 Oct 15:03
    17817 visningar
    97 svar
    +1
    97
    17817

    stor skillnad mellan fosterbarn och biologiska barn

    En familj i min bekantskapskrets har 2 fosterbarn (bor heltid) samt flera biologiska barn. Vad jag sett verkar det vara en bra familj som vill alla väl. Det som gör mig lite beklämd är att de biologiska barnen alltid bär dyra märkeskläder. Alltid har senaste telefonen, cykeln osv. Fosterbarnens kläder är alltid hela och rena men mamman köper dem på oftast på secondhand eller hittar dem på köp, byt och säljmarknader. Varför denna stora skillnad? Hon klipper fosterbarnen själv medan de biologiska barnen går till frissan... Jag tycker synd om barnen faktiskt. De måste ju känna av detta.

  • Svar på tråden stor skillnad mellan fosterbarn och biologiska barn
  • Anonym (juli)
    Äldre 9 Oct 23:18
    #62
    Bibbidi skrev 2016-10-09 23:12:33 följande:

    De kanske bara (eller försöker att bara) använder pengarna de får som familjehem till de placerade barnen och inte lägger ut så mycket från sina egna fickor? Medan de egna barnen får saker för pengarna som föräldrarna får i lön från sina jobb?


    Jag skulle gissa på att det är skillnaden. Familjehemsföräldrarna får sammanlagt typ 3800 i omkostnadsersättning (föräldrarna får barnbidraget) per barn. Det ska täcka alltifrån familjens högre omkostnader i form av större hyra, kanske extra bil till barnens mat, hobbys och kläder. Tror de pengarna räcker till en helt acceptabel levnadsstandard för familjehemsplacerade barn (lika mycket som normala barn har) men knappast till dyra märkeskläder, nya mobiltelefoner och superdyra hobbies.
  • Anonym (Famil­jehem)
    Äldre 9 Oct 23:33
    #63

    Det är så att familjehemmen inte har försörjningsplikt för placerade barn/ungdomar. Det har antingen biologiska föräldrarna eller soc. Varje familjehem har s.k. omsorgsersättning för barnet som ska täcka allt. Mat, fritid, resor, mobil, förbrukningsvaror, fickpengar mm. Dessa ger definitivt sällan utrymme för märkeskläder eller dyrare grejor. Jag tror att ts vänner håller sig inom de ramar som ersättningen utgör och att det därför skiljer sig mellan biologiska barnen och " lånebarnen". Det är t.o.m. så att omsorgsersättningen även kan skilja sig åt mellan placerade barn från olika kommuner.

    Men det kan även finnas andra anledningar som jag tycker att ni kan beakta. Bl.a. har jag haft barn placerade där t.e.x biomamman varit ensamstående med försörjningsstöd och därmed en mycket begränsad ekonomi. Hon ville absolut inte att hennes barn skulle vänja sig vid en hög standard vad gällde kläder och saker. Meningen är ju att de allra flesta barnen ska hem igen och då blir kontrasten mycket stor. Och knappast till hennes fördel. Och hon är definitivt inte ensam. Ett av mina " lånebarn" fick en Iphone som var över då hen inte hade någon mobil och vi anser viktigt för att kunna nå dem om vi eller de behöver. Hens föräldrar blev minst sagt upprörda då de aldrig skulle ha råd med det själva och inte ville att barnet skulle bli " bortskämd" och krävande i framtiden.

    Nu har jag i och för sig inga jämnåriga barn själv utan mina är vuxna. Men om jag haft det skulle jag då förbjuda mina barn att köpa dyrare kläder och saker eller " skita i " vad föräldrarna tycker för att inte skillnaden skulle bli stor ?

    Och hur tror ni att det känns för en bioförälder som är låginkomsttagare att få känna sig i underläge när barnet kommer på besök i dyra märkeskläder som föräldern vet aldrig kommer vara möjligt för dem att köpa?

    Jag kan intyga att det inte ens är lätt trots att jag inte har jämnåriga barn som de blir jämförda med.

  • Anonym (Alla barn lika värda?­) Trådstartaren
    Äldre 10 Oct 07:00
    #64

    Förstår hur du menar du som varit familjehem. Men dessa barn har inga föräldrar som de ska tillbaka till eller har kontakt med.

  • Anonym (Henri­k)
    Äldre 10 Oct 07:24
    #65
    Anonym (Alla barn lika värda?) skrev 2016-10-09 17:41:36 följande:
    Jag köper din poäng där Juni att levnadsstandarden sänks lite av 10 skor istället för 12. Men om man väljer att vara fosterhem tänker jag att ens värdegrund är lite annorlunda.
    Får man inte pengar för fosterbarn, just för kläder husrum och mat. De kanske ser fosterbarnen som en inkomst. Det var väl vanligt förr, så några såna människor finns nog idag också...
  • Anonym (2)
    Äldre 10 Oct 07:29
    #66

    Usch, det låter fruktansvärt ts, det du berättar.
    Nog för att man kan känna olika för olika barn inom samma familj.
    Men alla barn ska ha samma behandling och bemötande och leva under samma förutsättningar så långt det bara går.
    Att diskriminera barn på det sättet du beskriver skadar barnen långsiktigt, och får dom att känna sig underlägsna, förödande för självkänslan.

  • Anonym (mom)
    Äldre 10 Oct 08:33
    #67
    Anonym (Henrik) skrev 2016-10-10 07:24:31 följande:

    Får man inte pengar för fosterbarn, just för kläder husrum och mat. De kanske ser fosterbarnen som en inkomst. Det var väl vanligt förr, så några såna människor finns nog idag också...


    Man får ett arvode som högst täcker det som anses vara basic, som ger en "normal" tillvaro så att säga. Och det verkar barnen få, de vuxna lär knappast få nån extra disponibel inkomst av det. Arvodet täcker knappast dyra märkeskläder, ny mobiltelefon varje år o s v.
  • Anonym (mom)
    Äldre 10 Oct 09:14
    #68
    Anonym (mom) skrev 2016-10-10 08:33:30 följande:

    Man får ett arvode som högst täcker det som anses vara basic, som ger en "normal" tillvaro så att säga. Och det verkar barnen få, de vuxna lär knappast få nån extra disponibel inkomst av det. Arvodet täcker knappast dyra märkeskläder, ny mobiltelefon varje år o s v.


    Korrigerar mig själv. Byt arvode mot ersättning för omkostnader.

    Arvodet är en annan post som står för "lönen" för själva uppdraget. Det är ett arvode som är skattepliktigt men inte t ex tjänstepensions- eller a-kassegrundande. Det arvode man i regel kan få är såpass litet att om det vore en extra sidoinkomst man ville åt så finns det betydligt lättare och snabbare sätt att få ihop de tusenlapparna än att ta hand om andras barn på heltid.
  • Uttran
    Äldre 10 Oct 09:48
    #69
    Anonym (mom) skrev 2016-10-09 16:53:20 följande:

    Det är den jämförelsen som förs fram. Men second hand kan vara märkes och märkes kan vara second hand. Som sagt. 

    Den som har inställningen att har dyrare/nyare saker = är mer värd bör se över sina värderingar.


    Ja, det var det exemplet som fördes fram för att illustrera hur det ser ut, det är som sagt inte meningen att det ska tolkas bokstavligt.

    Om du inte skulle ta illa vid dig av att alltid få mindre än dina syskon är du väldigt unik, de flesta skulle känna sig orättvist behandlade.
  • Anonym (Foste­rmamma­)
    Äldre 10 Oct 09:52
    #70
    Anonym (juli) skrev 2016-10-09 17:13:23 följande:

    Får du berätta att pelle bor hemma hos er? Att han är familjehemsplacerad? Eller är det meningen att du ska säga 'ingen kommentar' när folk undrar vem pelle är?


    Jag skrev ju i mitt inlägg att jag får berätta för mina vänner att Pelle vunnit knatteligan. Jag får berätta att Pelle bor hos mig och att han är familjehemsplacerad där, men jag får inte berätta att hans mamma knarkar, däremot kan jag säga att han haft det tufft.
  • Anonym (Foste­rmamma­)
    Äldre 10 Oct 09:55
    #71
    Anonym (Lin) skrev 2016-10-09 18:38:50 följande:

    Du måste ha väldigt efterbliven bekantskapskrets om de inte vet skillnad på familjehem (som det faktiskt heter, inte fosterhem) och adoption.


    Varför är du så fruktansvärt otrevlig? Jag har inte gjort dig något! Jag syftade inte på mon bekantskapskrets heller utan på folk generellt och särskilt folk på nätet. För många här på FL vet inte skillnaden det är bara att läsa gamla trådar i ämnet.

    Jag vet att det heter familjehem, men här i tråden används ordet fosterhem (och helt ärligt används fosterhem mest IRL också) så då använder jag för enkelheten skull samma ord.
Svar på tråden stor skillnad mellan fosterbarn och biologiska barn