• Fompan50

    Studier utomlands för 14-åring

    Vi är en familj som tänkt oss en längre Thai-me-out på totalt 8 veckor där tanken är att 14-åringen går i en svensk/thailändsk skola med certifierade svenska lärare under 7 veckor. Skolan där vill då ha planering från hemskolan i dom ämnen hon har men problemet är att hemskolan inkl. kommun inte vill godkänna "ledigheten" (som dom kallar det) då dom skyller på att hon kommer missa för mycket. Det här ska ske nu innan sportlovet och det hon ev. missar en del i är de praktiska ämnen hon har. Vill bara kolla om ni har några liknande erfarenheter och hur ni i så fall löst det?

  • Svar på tråden Studier utomlands för 14-åring
  • Trippelmamma76

    Blir väldigt fundersam... kan skolan verkligen neka?! Om ni hade haft ett jobb som tog er utomlands en period då? Det är ju ändå meningen att hon ska gå i skolan? Tycker det verkar mycket konstigt.

  • Trippelmamma76

    Svarar du i fel tråd eller vad menar du? Det är väl ingen konstig frågeställning?


    My Sigma skrev 2016-10-18 16:45:04 följande:

    Du trollar, va? Men bra försök...


  • My Sigma

    Nä, jag tycker faktiskt att du är rätt orimlig.

    Tänk dig själv att du är lärare och ska göra planer till varenda unge som ska vara borta. Merarbete, och inte så lite heller. Tycker det är självklart att skolan kan och ska säga nej till semesterresor och andra resor utan speciella skäl under terminstid.

  • Fompan50

    Trollar? Intressant formulering i det hela..

    Det här är varken en ovanlig eller orimlig situation då många elever har gått och går i skolan på annan ort/land. Det är tom. så att dem fått med sig skolpengen från hemkommunen men det är inget vi begär eller ens frågat om. Kollar man vad Skolverket skriver så är det till viss del en tolkningsfråga hur man vill läsa/förstå det dem skriver och hur villiga skolan/kommunen är på att gå med på något som blir lite extra jobb för dom. Tänkte mest på om andra familjer i olika kommuner varit med om något liknande?

  • pyssel
    My Sigma skrev 2016-10-18 17:10:29 följande:

    Nä, jag tycker faktiskt att du är rätt orimlig.

    Tänk dig själv att du är lärare och ska göra planer till varenda unge som ska vara borta. Merarbete, och inte så lite heller. Tycker det är självklart att skolan kan och ska säga nej till semesterresor och andra resor utan speciella skäl under terminstid.


    Om läraren inte sitter på någon ämnes- och lektionsplanering så kan man ju undra vad den läraren gör på sin planeringstid. Tror du inte att den lärare som gör sitt jobb har en planering framåt för klassen i kurserna den undervisar?
    Alla hästar hemma
  • nnnnnnnn

    Svensk utbildning i utlandet


    Funderar du på hur du ska ordna skolgången för ditt barn när du ska bo och arbeta utomlands? Här får du information om svensk utbildning i utlandet som får statsbidrag. Det är endast sådan utbildning som står under tillsyn av Skolinspektionen och följs upp och utvärderas av Skolverket.


    Skolgång utomlands

    Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt och rätt till en kostnadsfri utbildning. Om du och dina barn väljer att flytta eller vistas utomlands under en längre period upphör skolplikten och därmed rätten till utbildning. När ni är utomlands kan ditt barn ta del av svensk utbildning på grundskole- och gymnasienivå mot en avgift.


    Om utlandsvistelse och skolplikt


    Former av utbildning

    Det finns olika former av svensk utbildning i utlandet:


    Svenska utlandsskolor Distansundervisning En svensk sektion vid en utländsk skola Kompletterande svensk undervisning


    Ekonomiskt stöd av staten

    De som driver eller anordnar utbildningarna i utlandet – huvudmännen – kan söka statsbidrag för att täcka delar av kostnaden för barnets skolgång. Bidraget går till skolan – inte till vårdnadshavarna. En förutsättning för en huvudman att få statsbidrag för ett barn i till exempel en svensk utlandsskola är att minst en av barnets vårdnadshavare är svensk medborgare och att minst en av dem vistas i utlandet på grund av olika typer av tjänstgöring. Det kan till exempel vara tjänstgöring vid en svensk myndighet eller en internationell organisation.


    Kostnader vid studier utomlands

    Om ni väljer att flytta utomlands har hemkommunen inte någon skyldighet att betala för ditt barns skolgång utomlands. Svenska utlandsskolor och distansinstitut tar ut elevavgifter. Avgifterna varierar mellan utbildningarna. Ta kontakt med den som anordnar utbildningen om du har frågor om avgifterna.


    Planera inför återvändandet till Sverige

    Det är viktigt att ni i god tid planerar för återvändandet tillsammans med den kommun dit ni flyttar. Det kan även vara bra att kontakta den skola som du önskar att ditt barn ska gå i. Eleven har rätt till utbildning vid återkomsten men detta innebär inte att barnet är garanterat en plats i samma skola eller klass som tidigare.

  • nnnnnnnn

    Utlandsvistelse och skolplikt


    Barn som är bosatta i landet har skolplikt. Skolplikten gäller dock inte barn som varaktigt vistas utomlands. Ett skolpliktigt barn kan under vissa omständigheter beviljas ledighet eller fullgöra skolplikten på annat sätt. Kommunen har ingen skyldighet att finansiera utbildning utomlands.
      Skolplikt och rätt till utbildning

    Barn som är bosatta i landet har skolplikt och rätt till utbildning. Den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt. 


    Vårdnadshavare som tillfälligt önskar åka utomlands med skolpliktigt barn kan antingen ansöka om ledighet, eller ansöka om att barnet ska få fullgöra skolplikten på annat sätt. Dessa alternativ kan bara bli aktuella om eleven fortfarande betraktas som bosatt i landet. Om en elev varaktigt vistas utomlands upphör skolplikten.

  • nnnnnnnn

    Klart att utlandsskolan vill ha en krattat manege, med färdig planering, förhör prov mm.


    Men jag kan inte tänka mej att skolan i Sverige måste ge detta. Särskilt inte som det verkar som att ifall man åker länge, så upphör skolplikten...

  • Aniiee
    nnnnnnnn skrev 2016-10-18 23:31:56 följande:

    Klart att utlandsskolan vill ha en krattat manege, med färdig planering, förhör prov mm.


    Men jag kan inte tänka mej att skolan i Sverige måste ge detta. Särskilt inte som det verkar som att ifall man åker länge, så upphör skolplikten...


    Alltså, länge i lagens mening handlar om så långe att man skrivs ut ur Sverige. Det handlar inte om några 8 veckor, utan då minst 12 månader. 

    Om TS med familj bara tänkt sig en längre semester så har de inte så mycket att stå på. Ungen har skolplikt, och skolan och kommunen har inga förpliktelser då. Om de åker för att jobba (verkar ju inte så) så hamnar saken i ett annat läge.
    We are the music makers, and we are the dreamers of dreams.
  • Fompan50

    Ha, ha, har inte varit inne här på flera år men kan meddela att - Jo, vi åkte och det är något jag kan rekommendera ALLA om man har möjlighet för sina barns skolgång. Sån otrolig upplevelse och trots allas illa-kraxande kommentarer om  dotterns skolgång så låg hon FÖRE alla i klassen i samtliga ämnen när hon kom hem. Från att ha gått i en stökig klass med delvis trötta och lite ointresserade lärare och elever, så kom hon till en år 6-9 nere i Thailand med en väldigt innovativ lärare, liten klass och liten skola. Hon och alla andra elever mådde så bra. Kunde inte ha blivit bättre för henne där och då
     

Svar på tråden Studier utomlands för 14-åring