• Äldre 20 Oct 19:51
    33788 visningar
    25 svar
    25
    33788

    Din godaste och lättaste ostsås till pasta?

    Vilket recept använder du till ostsås? Helst enkelt då jag är en novis på hemlagad ostsås. 
    Jag har googlat men föredrar att inte bara se ett recept på en random sida.

  • Svar på tråden Din godaste och lättaste ostsås till pasta?
  • Äldre 20 Oct 20:44
    #1

    Beror lite på. När jag gör till pasta så här jag bara i grädde eller CF och färdigriven ost på påse (för det klumpförebyggande medlet som brukar vara i är oftast potatismjöl, vilket också funkar för att reda). Faktiskt är det mitt stora tips till nybörjare. Grädde eller creme fraiche, lite kryddor (beroende på, förstås, vad man har i) och ost på påse. 


    Knowledge is knowing Frankenstein wasn't the monster. Wisdom is understanding Frankenstein was the monster.
  • Äldre 20 Oct 20:51
    #2

    5 dl mjölk och 0,5 dl vetemjöl vispas ihop i en microsäker skål. Kör i mikrovågsugn på högsta effekt ca 6 minuter. Rör om då och då. Såsen ska koka och vara tjock. Vispa ner riven ost och smaksätt med salt och peppar. Jag brukar ha mycket ost i för att jag tycker det är gott. 2-6 dl efter smak. Rör om då och då tills osten smält. Mild ost om man föredrar det och lagrad om man föredrar det. När osten är smält servera till nykokt pasta.

  • Äldre 20 Oct 21:15
    #3
    norrlandsflicka skrev 2016-10-20 20:51:50 följande:
    5 dl mjölk och 0,5 dl vetemjöl vispas ihop i en microsäker skål. Kör i mikrovågsugn på högsta effekt ca 6 minuter. Rör om då och då. Såsen ska koka och vara tjock. Vispa ner riven ost och smaksätt med salt och peppar. Jag brukar ha mycket ost i för att jag tycker det är gott. 2-6 dl efter smak. Rör om då och då tills osten smält. Mild ost om man föredrar det och lagrad om man föredrar det. När osten är smält servera till nykokt pasta.
    Det lät ganska lätt och supergott. Kan man köra det på spisen istället? Riven mozzarella, funkar det för jag råkar ha det hemma?
    Aniiee skrev 2016-10-20 20:44:11 följande:
    Beror lite på. När jag gör till pasta så här jag bara i grädde eller CF och färdigriven ost på påse (för det klumpförebyggande medlet som brukar vara i är oftast potatismjöl, vilket också funkar för att reda). Faktiskt är det mitt stora tips till nybörjare. Grädde eller creme fraiche, lite kryddor (beroende på, förstås, vad man har i) och ost på påse. 
    Det här är också ett bra förslag.

  • Äldre 20 Oct 21:45
    #4

    Brukar ni lägga i något för att få det lite nyttigare? Quornbitar eller grönsaker kanske?

  • Äldre 20 Oct 22:08
    #5
    Tihi skrev 2016-10-20 21:45:07 följande:

    Brukar ni lägga i något för att få det lite nyttigare? Quornbitar eller grönsaker kanske?


    Absolut. Quorn, kyckling (stekt), bacon (stekt), kassler,, svamp, spenat, broccoli, pumpa... örter (absolut sista minuten, på örterna, dock) vad som helst som man är sugen på går ner. Bara att köra på.
    Knowledge is knowing Frankenstein wasn't the monster. Wisdom is understanding Frankenstein was the monster.
  • Äldre 20 Oct 23:21
    #6
    Aniiee skrev 2016-10-20 22:08:07 följande:
    Absolut. Quorn, kyckling (stekt), bacon (stekt), kassler,, svamp, spenat, broccoli, pumpa... örter (absolut sista minuten, på örterna, dock) vad som helst som man är sugen på går ner. Bara att köra på.
    All right!
  • Äldre 21 Oct 10:44
    #7

    Jag har alltid Gorgonzola i såsen som består av grädde. steker kassler och champinjoner, häller i grädden, smälter ner Gorgonzolan och avslutar med lite soja och babyspenat som jag bara lägger ovanpå.Tänk på att steka kasslern ordentligt med champinjonerna innan grädde och osten.

  • sextio­talist
    Äldre 21 Oct 11:28
    #8

    Förutom klassisk béchamelsås så brukar jag smälta grönmögelost i creme fraishe.

  • Äldre 21 Oct 12:41
    #9
    dessan59 skrev 2016-10-21 10:44:15 följande:

    Jag har alltid Gorgonzola i såsen som består av grädde. steker kassler och champinjoner, häller i grädden, smälter ner Gorgonzolan och avslutar med lite soja och babyspenat som jag bara lägger ovanpå.Tänk på att steka kasslern ordentligt med champinjonerna innan grädde och osten.


    Kassler behöver inte stekas om man inte vill. Den är redan färdiglagad (rökt) i paketet och ätklar. 
    Knowledge is knowing Frankenstein wasn't the monster. Wisdom is understanding Frankenstein was the monster.
  • Äldre 21 Oct 13:47
    #10

    Jag är inte särskilt bra på ostsås generellt. Det är bara om jag lagar lasagne som jag gör hemlagad béchamelsås men då behöver jag recept!
    Däremot är det jättegott att smälta ner Boursin, en färskost med mycket vitlök, i grädde eller matlagningsgrädde och ha till tex. kyckling. Så det får bli mitt tips!

Svar på tråden Din godaste och lättaste ostsås till pasta?