• summerlove

    skuldsanering

    Hej =) 
    Någon som är insatt i skuldsanering? 
    Har en vän som ansökt om skuldsanering. 
    Och när hon pratade med sin handläggaren så sa hon eventuellt att skulle bli sambos längre fram då hon är ensamstående i dagsläget . Och då berätta handläggaren blir det så.
    Får man skicka in för omprövning om man blir sambos eftersom hon kan då ha kanske bättre betalnings förmåga.


    Men gäller samma om hon skulle flytta hem till någon av föräldrarna , familj eller vän . Måste hon göra en omprövning då med eller endast när gäller i en par relation? 
     Tacksam för svar och onödiga kommentarer undanbes.


  • Svar på tråden skuldsanering
  • Pentagram

    Om du har skuldsanering skall du begära omprövning om din betalningsförmåga förändras, ja. Huruvida det beror på eller sker i en parrelation är inte relevant.

  • Jamesdio

    Om din vän får ett väsentligt utökat betalningsutrymme ska han/hon söka omprövning. Med väsentligt utökat betyder 4000-5000 mer netto/månad. Så det är inte alls säkert att man måste det om man flyttar ihop eller isär eller hem till föräldrarna så länge inte nettoförmågan ökar med minst 4000 kr. Det kan ju tillkomma utgifter (högre hyra, normalbelopp för sambo, ökade kostnader att ta sig till jobb osv) som innebär att man inte per automatik får ett så mycket större betalutrymme. Det är klart en fördel att begära omprövningen själv om man tror att betalningsförmågan är tillräckligt stort för då får inte kronofogden förlänga betalplanen, bara höja beloppet. Om man inte begär omprövning och någon borgenär får nys om att man har det bättre kan de begära omprövning och då kan man få dels höjt belopp och dels förlängd betalplan.

    Men vet man om att en flytt är på gång innan man får skuldsaneringsbeslutet ska man ju uppge det så att de kan räkna rätt från början.

    Man ska också söka omprövning om (netto)betalförmågan minskar med 500 kr/mån eller mer så att man kan få beloppet sänkt.

Svar på tråden skuldsanering