• Minfamilj

    Förstoppning hos 9-åring. Vad är felet?

    Har en 9-åring som i flera år haft problem med magen och nu är det klarlagt att det handlar om förstoppning. En röntgen visade att han har avföring i hela tarmen och vi ska in för vattenlavemang nu på måndag. Har testat Movicol och Resulax i någon vecka men han har fortfarande förstoppningssymptom, d.v.s. lite bajs i kalsongerna, lös avföring osv. Blodprover visar inte på någon allergi eller något annat konstigt.

    Vad kan det bero på? Jag misstänker att det kan vara mjölkproteinallergi och/eller glutenintolerans men proverna är negativa. Vi skulle kunna testa specialkost men frågan är om läkaren vill skriva intyg om proverna visar negativt. Hur kan man gå till väga?

    Han äter frukt och grönt ibland och vi har minskat på mjölken. Har inte växt på längden så bra senaste åren och har en ganska dålig viktuppgång men inget alarmerande eftersom han ändå växer och går upp i vikt. Magen är som en trumma och full med gas. Tycker så synd om honom och hoppas vi kan komma tillrätta med detta.. Hans lillasyster på tre år är också förstoppad och jag ger henne Movicol varannan dag. Har dock inte sökt hjälp för hennes del.

    Tacksam för tips och råd. 

  • Svar på tråden Förstoppning hos 9-åring. Vad är felet?
  • Birgitta02

    Det jag skulle göra är att ha totalkoll på maten. Inte bara gluten och laktos. Mycket fibrer är bra att äta om man har lätt att få förstoppning. Grovt bröd, knäckebröd, mkt grönsaker etc. Har ni testat det?

  • soris123

    Visst kan det vara kosten som ger förstoppning, men många barn blir förstoppade utan att det ligger några allergier bakom eller att kosten har med det hela att göra. Mat och vätska är såklart bra att ha koll på men det kommer inte att bota en så kraftig förstoppning. Det behövs medicin! 

    Om ett barn är förstoppat länge så blir signalerna i tarmen avtrubbade och barnet känner till slut inte att det är bajsnödigt. Tarmen orkar inte hålla emot allt och lite kommer i byxorna. 

    Orsakerna kan vara många, tex att barnet hållt sig när det varit bajsnödigt, väldigt vanligt hos barn och kan bero på så enkla saker som att det inte vill avbryta leken, inte vill gå på toa på förskolan/skolan eller nån annanstans än hemma, det kan bero på att det vid nåt tillfälle gjort ont och kroppen minns det och håller tillbaka.

    Beteendet förstärks sedan av att signalerna blir slöa och att barnet medvetet eller omedvetet håller tillbaka.

    Behandlingen är nästan alltid laxerande som tex Movicol, ibland behövs lavemang i början för att verkligen tömma. Och sen behöver man arbeta på beteendet, och rutinerna. Ge barnet chans att tömma tarmen i lugn och ro på ett sätt som fungerar. Oftast är reflexerna starkas efter måltid. När avföringen blir mjukare och barnet tömmer tarmen mer regelbundet kommer signalerna i tarmen tillbaka, men det kan ta tid.

    Man få kanske luska lite med barnet om det går på toa i skolan och om inte varför - är det äckligt på toa, nån rycker i dörren när man sitter där, man vill inte säga till att man behöver gå... 

    Det här är ganska vanligt bland barn, men något som föräldrar kanske inte pratar om för att det är pinsamt och jobbigt. Men på en barnmottagning ser vi det här relativt ofta. Och det behöver som sagt inte vara något fel på barnet eller tarmarna utan bara systemet som hamnat lite i obalans och skapat ett beteende som är ogynnsamt.

    Ska väl ändå nämnas att detta är lite vanligare hos pojkar och lite vanligare hos barn med neuropsukiatriska svårigheter, men även helt friska välfungerande barn kan drabbas och nästan alla kan bli bra hjälpta av behandling.

    Du kan googla på enkopres eller soiling som det heter på fackspråk så hittar du mer info.

  • milli79

    Jag skulle tagit bort alla mjölkprodukter ett tag. Mjölk kan vara stoppande. Kanske räcker det med att barnet slutar med det.

    Dricker barnet tillräckligt med vatten?

Svar på tråden Förstoppning hos 9-åring. Vad är felet?