• tackforkaffet

    Psykiatri

    Hej! jag läser psykiatri 2 och har helt kört fast på en uppgift, jag tänkte att det kanske finns någon här som har några idéer? 
    Fallbeskrivning:


    1.Linus inkommer idag till psykiatriska akutmottagningen i sällskap med sina föräldrar. Föräldrarna är oroliga då Linus under en period har ett förändrat beteende som senaste dagarna eskalerat.


    Han det senaste halvåret mer och mer isolerat sig på sitt rum. Han går sista året på gymnasiet, en naturvetenskaplig linje med fotbollsinriktning. Han har den sista tiden ofta vägrat att gå i skolan då hon säger att de pratar illa om honom och sprider elaka rykten bakom hans rygg. Han har även slutat gå till sina fotbollsträningar och har misskött sin kosthållning, sitt yttre och sin personliga hygien.


    Föräldrarna berättar att han har hängt tidningspapper för alla fönster därhemma. Linus påstår att det finns en gas i atmosfären som man endast kan skydda sig mot med tidningspapper. Det framkommer att han också har lindat papper runt sin kropp för att skydda sig. Linus är tyst under samtalet och mumlar något obegripligt för sig själv.


    Anledningen till att föräldrarna idag söker vård är att Linus har haft ångest hela natten och varit livrädd för den katastrof som han tror snart skall inträffa. Han har rakat av sig allt hår. Föräldrarna är rädda och oroliga. De förstår inte vad som händer deras son. Linus går med på att frivilligt läggas in på avdelningen.


    Vad tror du att Linus kan har drabbats av? 

  • Svar på tråden Psykiatri
  • Birgitta02

    Lutar mer åt psykotisk schizofreni som inlägg 1 säger.

  • Anonym (..)
    Tofflans skrev 2017-02-03 14:21:47 följande:

    Enkelt, psykotisk schizofreni.


    Jag är inte expert på området, men är inte all schizofreni klassad som en psykotisk "störning"? Eller är det skillnad på psykotisk schizofreni och "bara" scizofreni?
  • Anonym (..)

    Nu vet jag inte hur djupt det är menat att ni ska ta frågan, men det finns fler diagnoser som påminner och schizofreni. Dessa kam vara utlösta av somatiska sjukdomar eller droger exempelvis, (organisk psykos och narkotikarelaterad psykos). Även kan Linus symptom vara prepsykotiska, det innebär att schozofrenin inte utvecklats än, och kategoriseras som lågpsykotisk störning. Prepsykos är i princip första stadiet till schizofreni och brukar pågå några år innan det utvecklas till schizofreni. Eftersom Linus endast haft dessa symptom i ett halvår är det mer sannolikt att det är prepsykos, men det beror som sagt på hur djupt frågan ska tas.

  • Anonym (fia)

    Uppenbarligen vanföreställningar, men de kan i sig ha flera orsaker. Drogutlöst eller psykos.

  • Anonym (fia)

    Oj. Vad många som svarat schizofreni. Det är inte rätt svar då den diagnosen kan ställas först efter betydligt längre tid.

    Svara inte det, då får du fel.

  • Anonym (psyk)
    Anonym (fia) skrev 2017-02-03 14:55:58 följande:

    Oj. Vad många som svarat schizofreni. Det är inte rätt svar då den diagnosen kan ställas först efter betydligt längre tid.

    Svara inte det, då får du fel.


    Ja, det är helt riktigt att det är för tidigt att ställa diagnosen schizofreni. MEN, det KAN fortfarande VARA, eller UTVECKLAS till, schizofreni, så det är naturligtvis inte helt fel att svara det, bara bristfälligt.   .
    Inlägg 5 benar ut hela väl. Ta det inlägget till dig, TS.
  • Meriall

    Det är en psykos som kan orsakas av olika saker (drogscreening bör göras) men det återstår att se om det utvecklas till en schizofreni. Snabb hjälp där man engagerar hela familjen (+ snabbt insatta läkemedel) är viktigt.

Svar på tråden Psykiatri