• Kjell2

    Samtal med SCB, ha 12.000 till oväntad utgift?

    Anonym (Jag) skrev 2017-02-16 09:35:23 följande:

    Jag hade ett samtal med SCB igår som ville ställa lite frågor.


    En av frågorna var "Skulle du eller ditt hushåll inom en månad klara av att betala en oväntad utgift på 12.000 kronor utan att låna eller be om hjälp?"


    Det har fått mig att fundera på vad det skulle kunna vara för "oväntad utgift"?
    Har ni några exempel?


     


    Jag är ensam med 2 barn på heltid, sjukskriven på heltid med lägsta sjukpenningen.Vi går runt men inte mycket mer än så.
    Jag har inget sparande men har aldrig heller känt behov av det. Dels för att ett sparande skulle innebära lite snålande, men också för att jag inte ser vad för "oväntad utgift" som skulle kunna inträffa. Vi har ingen bil, inga djur etc eftersom jag anser att vi inte har råd.


    Finns massor med exempel men alla är inte applicerbara för alla. Du har säkert möjlighet att stryka mycket
    Tvättmaskinen går sönder
    Ett barn har sönder något som måste erättas och försäkringen gäller inte
    Man klantar till och blir dömd till skadestånd
    Någon släktning långt bort dör och resor till begravning odyl kostar mycket
    Ett barn råkar köpa mobilspelsprylar  för en förmögenhet
    Det blir trassel med lön/af/fk och plötsligt står man utan inkomst en månad
    En stor del av familjens kläder blir förstörda i tvätten och det tar tid innan försäkringbolaget hostar upp.
    TV eller dator totalhavererar


  • Kjell2

    Sen finns det saker som att elbolaget, dagis eller fk har räknat fel tidigare så att det kommer en stor efterräkning plötsligt.

  • Kjell2

    Saker som självrisk vid föräkringsärenden, brottsrelaterade kostnader, havererade dyrsaker, dumheter barn gör kan vara svårt att helt både förutsäga och skydda sig mot.

    Men helt klart går det att minska risken för oförutsedda kostnader.

  • Kjell2
    Anonym (Jag) skrev 2017-02-16 10:26:19 följande:
    Då tänker jag att det är väldigt bra att själv vara medveten om vad saker kostar eller ta reda på det. Läsa igenom information eller avtal ordentligt så att man klarar av att förebygga.
    Så klok du är!
  • Kjell2

    Bor man i hyresrätt utan dyra kapitalvaror, inga djur, inga utlandsresor, mycket försäkring så blir självklart risken för något oförutsett mindre.

    Men väljer man att bo i eget hus, ha djur, bil, sommarstuga och annat som skapar livskvalitet blir behover av en buffert större.

  • Kjell2
    Anonym (Jag) skrev 2017-02-16 14:17:40 följande:

     


    Jag förstår vad dom ska ha uppgifterna till.
    Jag förklarade enbart varför jag undrar vad som gör att folk skulle kunna hamna i en sådan situation. Dvs. Den här tråden handlar inte om Scb, utan om att jag vill vidga min förståelse för andra människor..


    Har du fått en ökad förståelse för andra männsikor?

    Att då använda sig själv, hyresrätt, inga djur, ingen bil, som måttstock blir då lätt fel. Många andra människor har hus, djur, bil mm. Saker som gör att det plötsligt kan uppstå en hög oförberedd engångskostnad och behov av en bufferet.


  • Kjell2
    Anonym (Jag) skrev 2017-02-16 15:27:55 följande:

     


    Ja hittills har jag alltid lyckats lösa det mesta och då har jag haft eget boende i snart 20 år, och barn i 12 år. Har hänt nått enstaka tillfälle att jag delat hyran så jag betalt hälften nästkommande månad. Behövt sova hos vänner när det blivit översvämning hemma. Behövt köpa ny säng men sprang på en fräsch på en köp o sälj sida för en hundring. (Dom skänks dagligen på diverse sidor här och har man inte råd så why not).
    Jag har aldrig tagit något på avbetalning, aldrig haft lån. Därav rätt låg förståelse för hur man kan hamna i olika situationer, och därför jag frågade. Jag vill nog utgå från att de flesta planerar, försöker förutse och förhindra.


    Ja, de flersta försöker planera och förhindra, en del mera, andra bättre, men tyvärr, oförutsedda saker händer och alltså bra att ha reserver.

    Att du inte behövt en buffert och klarat dig under 20 år är en helt annan sak. Det finns även folk som har rökt i 20 år utan att fått cancer. Bara för det är inte rökning ofarligt.


Svar på tråden Samtal med SCB, ha 12.000 till oväntad utgift?