• Anonym (Katte­gatt)
    Äldre 4 Mar 10:15
    22344 visningar
    104 svar
    104
    22344

    Hur kan man INTE fatta vad som avses med "rött kött"?

    Jag var på en middag och hade innan annonserat att jag äter allt förutom rött kött. Kommer dit och blir serverad fläskfilé, vilket jag alltså inte alls äter.

    Trodde verkligen att folk hade koll på vad för slags kött som avses med rött, eller vet inte alla det? Har ni koll?

  • Svar på tråden Hur kan man INTE fatta vad som avses med "rött kött"?
  • Anonym (Ttt)
    Äldre 4 Mar 22:13
    #81
    Anonym (Kattegatt) skrev 2017-03-04 13:11:23 följande:
    Jag undrar också detta. I min värld är det ett vedertaget begrepp och jag är uppriktigt förvånad över att folk inte känner till sånt här som tillhör allmänbildningen.
    Rött kött är nöt eller lamm. Fläsk är inte rött kött.
  • Anonym (inte enhetl­igt)
    Äldre 5 Mar 02:18
    #82

    Nötkött skulle jag spontant ha räknat dit, inte självklart gris. Och det förvånar mig inte alls att uttrycket bland "vanligt folk" utanför matbranschen och utan stort umgänge med personer med specialkost kan tolkas som "icke genomstekt" eller "rosa".

    Om ingen annan gjort det citerar jag från branschorganisationen "Svenskt kött":


    Det finns inte någon enhetlig svensk definition av uttrycket ?rött kött?. Indelningen i rött och vitt kött kommer från nordamerikansk terminologi. I Sverige avses oftast gris, nöt, lamm samt vilt. En del inkluderar inälvsmat andra inte. Kött från fågel och fisk räknas som vitt. Undantaget är struts, som är en fågel, men vars kött räknas som rött.


    I vissa medelhavsländer definierar man som i Sverige, men inkluderar kanin och get.
    I USA avses oftast nöt-, gris och lammkött.
    I Australien menar man bara nöt- och lammkött. 

    "Rött kött" är ett oklart begrepp, således, och på Svenskt kött brukar vi inte använda det. Om man ska bedöma t ex en vetenskaplig artikel där begreppet "rött kött" används så behöver man alltså först ta reda på vilken definition som har använts.
    www.svensktkott.se/om-kott/stall-en-fraga/faq-kvalitet/vad-menas-med-uttrycket-rott-kott/


     

  • Äldre 5 Mar 07:42
    #83

    När jag säger "rött kött" så menar jag kött av nötdjur. Där ingår inte gris och fågel.

  • Äldre 5 Mar 08:02
    #84
    Anonym (Oj...) skrev 2017-03-04 21:23:09 följande:
    Hade du varit förvånad om hon hade fått genomstekt oxfilé?
    Nä.
  • Anonym (Hm)
    Äldre 5 Mar 08:18
    #85

    Jag jobbar dagligen med dessa frågor. Det heter ljust kött och mörkt kött. Rött kött är inget begrepp ens.

  • Äldre 5 Mar 08:44
    #86

    Om det är svårt att se kopplingen nötkött/rött kött så kan man ju fundera på hur man vill ha köttet serverat!? Är det ngn som vill ha sin fläskfilé eller sin kyckling "blodig" (röd)? Nä tänkte väl det.

  • Äldre 5 Mar 08:58
    #87

    Jag räknar nötkött till rött kött allt annat som vitt.

  • Äldre 5 Mar 09:10
    #88
    Anonym (Kattegatt) skrev 2017-03-04 13:11:23 följande:

    Jag undrar också detta. I min värld är det ett vedertaget begrepp och jag är uppriktigt förvånad över att folk inte känner till sånt här som tillhör allmänbildningen.


    Exakt vad menar du är ett vedertaget begrepp?

    Jag tror att du missuppfattat vad som är vad. Värden som bjöd dig på fläskkött gjorde helt rätt utifrån dina framförda önskemål.

    Tillagningen har ingenting med färgerna vitt eller rött att göra. Där finns det andra termer.
  • Anonym (Oj...­)
    Äldre 5 Mar 09:46
    #89
    slutatsnusa skrev 2017-03-05 09:10:12 följande:

    Exakt vad menar du är ett vedertaget begrepp?

    Jag tror att du missuppfattat vad som är vad. Värden som bjöd dig på fläskkött gjorde helt rätt utifrån dina framförda önskemål.

    Tillagningen har ingenting med färgerna vitt eller rött att göra. Där finns det andra termer.


    Fast officiellt så räknas även fläsk som rött kött så värden gjorde egentligen fel...
  • Anonym (Oj...­)
    Äldre 5 Mar 09:47
    #90
    monkees skrev 2017-03-05 08:44:50 följande:

    Om det är svårt att se kopplingen nötkött/rött kött så kan man ju fundera på hur man vill ha köttet serverat!? Är det ngn som vill ha sin fläskfilé eller sin kyckling "blodig" (röd)? Nä tänkte väl det.


    Fast blodig och rött betyder inte samma sak. Har inte med varandra att göra...
Svar på tråden Hur kan man INTE fatta vad som avses med "rött kött"?