• Äldre 3 Apr 11:50
    14553 visningar
    37 svar
    37
    14553

    Hur skall jag bära mig åt med amningen?!

    Som rubriken lyder. Jag känner mig desperat efter råd och åsikter då jag vill att amningen skall fungera och jag mår riktigt dåligt utav tanken på att jag nu inte räcker till och har blivit ombedd utav läkare att komplettera med ersättning efter Varje mål?

    Jag har en LITEN dotter som idag blev 10 veckor gammal som jag hittills har ammat fritt. Hon var liten redan när hon föddes och ligger i botten på kurvan med en liten viktuppgång varje vecka. Bvc har inte uttryckt någon oro över henne då hon utvecklar, ler, jollrar, växer normalt på längden och kissar och bajsar helt normalt. Men eftersom vikten ännu inte fått en riktig skjuts så blev jag skickad till en barnläkare som inte hittade några som helst avvikelser eller fel förutom just vikten då. Och här kommer vi till något som blev för mig en mardröm!

    Vi kom sent till att börja med så jag var uppe i varv och stressad redan då, dottern hade ökat med ca 80 gram på en vecka vilket är i vanlig ordning, jag blev ombedd att mata, sedan väga igen för att se så hon fick i sig mat. Nu skall jag alltså varva ner o ett kallt rum och mata min bebis som precis blivit undersökt på alla möjliga vis och är verkligen inte nöjd. Jag blir mer och mer stressad och det kommer ingen mjölk alls och dottern är precis som jag för uppe i varv för att äta just då. Jag försöker i 20 minuter innan jag tänker att hon kanske fick i sig lite grann iallafall. Såklart kissar dottern massor under tiden och vid nästa vägning har hon gått NER 15 gram och jag känner mig helt förkrossad. Detta var i torsdags och jag blev tillsagd att ge ersättning varje efter varje mål och även väcka henne på natten och ge ersättning, har hon inte gått upp till idag ville de lägga in henne på sjukhus?! . Här blir jag fullkomligt knäckt och gråter hela vägen hem i bilen då jag känner att jag misslyckats totalt. Jag kontaktar mitt bvc och berättar hur jag hade upplevt allt och hon ber mig komma och väga igen och sedan får jag låna med mig vågen hem för att kunna hålla lite koll om hon får i sig mat osv.

    Vi kommer fram till att jag inte börjar med ersättning än utan jag skall istället intensivamma. Jag erbjuder bröstet i varje vaken stund, köper en pump och pumpar ut mjölk när jag inte ammar och det jag får ut med pumpen ger jag på sked. Jag bestämmer också att jag nu skall väcka henne på natten och amma ungefär var 3dje timme. Innan har hon sovit mellan 21-05 ätit sedan sovit tre timmar till.

    Det har gått bra och jag känner hur jag har mer mjölk redan och dottern har börjat vänja sig vid mycket mat, första dagen kräktes hon bara upp det mesta och var allmänt arg.

    Idag hade hon gått upp 140gram. Alltså mycket mer än vad hon vanligtvis går upp i veckan men nu på bara fyra dagar, känner att vi är påväg åt helt rätt håll men nu undrade bvc helt plötsligt om inte jag skulle testa med ersättning iallafall?? Kände mig vilsen igen då hon vet hur gärna jag vill amma och inget annat. Hon skulle meddela viktuppgången till läkaren och höra av sig men hon lät liksom besviken? Borde inte 140 gram vara bra på 4 dagar? Jag vill fortfarande inte ge ersättning och jag är superorolig att det isåfall skulle sabba hela amningen då det jag egentligen behöver göra är att öka min egen produktion.

    Detta blev jättelångt inlägg men snälla hur fan ska jag göra? Ska jag stå på mig om amningen? Jag är ju påväg åt rätt håll nu och jag är beredd att göra ALLT för att detta skall fungera men det känns som att man bör följa råden från bvc. Känner mig riktigt förvirrad nu.

    Dottern vägde 2970g när hon föddes och idag vägde hon 3610g. Hon har hela tiden haft en liten men jämn viktuppgång.

  • Svar på tråden Hur skall jag bära mig åt med amningen?!
  • Anonym (-)
    Äldre 3 Apr 12:40
    #1

    BVC är frivilligt och uppenbarligen går din dotter upp i vikt om än på sin egen kurva. Jag hade slagit dövörat till och fortsatt att kämpa på med amningen. Folk är så jäkla inkörda på att peta i barnen ersättning som om det vore det enda rätta?!?

    Det kan ta lite tid och dessutom så kämpar du ju själv på för att få uppproduktionen så där gör du helt rätt!! OM du ger ersättning kommer din produktion att succecivt minska och helt övergå till enbart ersättning tids nog, så kämpa på! Heja heja!!

  • Äldre 3 Apr 12:44
    #2

    Vilken jobbig situation! Jag har en dotter på 6 månader och jag vet hur lättad jag blev när amningen funkade och hon gått upp i vikt som hon ska. Jag var väldigt orolig när hon var 4 månader och bvc sa att jag kunde börja ge henne smakportioner - jag var jätterädd att det skulle förstöra amningen. Det jag vill ha sagt är att jag förstår din starka vilja till att amma.

    Kan du prata med bvc igen om din oro, och försöka sätta ord på vad det är som tar emot med att ge ersättning?

    Kanske kan ni också göra någon plan, så länge bebisen mår bra såklart, att bebisen ska ha gått upp till en viss vikt inom en månad.

    Mitt andra råd är att ringa Amningshjälpen, de kan stötta dig med amningen.

    Du känner ditt barn och märker på henne om hon mår dåligt, så gör det som känns bra för dig. Med det sagt vill jag också säga att bvc finns där för att hjälpa till. De vill inte motarbeta föräldrarna utan ser till barnens bästa (fast ibland känns det som att de bara vill följa en viss mall - platsar man inte i den mallen så kan besöken ev. upplevas som jobbiga). Så lyssna på bvc, prata med Amningshjälpen och utifrån vad de båda säger fattar du ett beslut och kör på det.

    Lycka till!

  • Äldre 3 Apr 13:26
    #3

    Hej!

    Här kommer några ord från en som precis blivit hjälpmamma i Amningshjälpen. Till att börja med tycker jag det låter aningen hysteriskt att läkaren nästan "hotat" med att hon kommer bli inlagd på sjukhus när hon tydligt mår bra, kissar, äter osv. Där tycker jag verkligen att du ska lita på din egen känsla och intuition. Att hon har gått upp 140 gram på 4 dagar är ju fantastiskt och att du upplever att du nu börjar få mer mjölk är såklart också jättepositivt! Eftersom din inställning är att helamma tycker jag du ska stå på dig och inte ge henne ersättning så länge det inte är någon risk för hennes hälsa, vilket jag såklart förstår att du som mamma aldrig skulle riskera ändå. Som ovanstående har nämnt så kommer produktionen minska om du ger ersättning så undvik det så länge du kan! Det är ju super att det funkar att pumpa ut lite mjölk som du kan ge istället efter amningarna om nu läkare/bvc anser att du behöver stödmata. På din beskrivning låter det dock som att sin tjej inte alls skulle behöva det och att stressa på som bvc gör och kontrollväga efter ett amningstillfälle är inte meningsfullt och säger ingenting om vad hon får i sig på det stora hela. Lita på din kropp och att du kan försörja din dotter med det hon behöver, du är verkligen på rätt väg låter det som och har alla förutsättningar för en fungerande helamning!

    Vad som är viktigt att känna till också är att ammade barn ofta har en mer svajig viktuppgång om man jämför med barn som får ersättning men så länge barnet växer så finns ingen anledning att oroa sig! Att hon växer bra på längden och hennes mår de i övrigt är jättebra indikationer på att du har en välmående tös! Blev ett sjukt långt svar nu men jag hoppas verkligen att du fortsätter på den väg du gör för du kämpar på fantastiskt bra och det här kommer du och din dotter klara så bra tillsammans! Stor kram och lycka till! :))

  • Äldre 3 Apr 13:55
    #4

    Nu blir jag jätteglad över era svar!! Jag är också helt övertygad om att ersättning är ett dumt beslut då jag vill helamma och jag var själv förvånad över att läkaren inte alls stöttade min vilja att amma utan sa att när hon gått upp ordentligt i vikt så kan jag börja helamma igen och att många får ge tillägg och att detta var något vanligt att man hade för lite mjölk. Var så lättad över hennes viktuppgång nu men blir nojig om läkaren kommer tycka att det var en nöjsam uppgång. Och att de tycker jag gjorde mitt barn illa som ignorerade deras beslut om ersättning.

    För mig känns det helt overkligt att ett friskt barn som hela tiden ökar i vikt skulle behöva läggas in på sjukhus när de inte hittar något avvikande över huvudtaget. Och jag kände faktiskt att det var mer ett hot än välvilja. Sjukhusvistelse skulle innebära så mycket mer stress och press för mig och framförallt min dotter där jag också är helt säker på att de hade gett henne ersättning utan att ta någon hänsyn till min vilja att amma vilket hade krossat mig totalt känner jag så jag tycker det hela känns så konstigt.

    Men era svar får mig att känna mig betydligt säkrare på mig själv och mitt beslut. Bvc har varit väldigt bra hittills då de alltid har sett till hennes välmående och har lagt mer vikt vid det än hur kurvan ser ut och hon vet att både jag och pappan är små. Det är samma bvc sköterska som jag hade som bebis :) men det gjorde mig så förvånad att hon tyckte jag skulle ge ersättning nu iallafall efter att min "taktik" verkligen har fungerat.

    Jag fortsätter att göra på mitt sätt! :)

  • Äldre 3 Apr 14:23
    #5

    Bvc har nu pratat med läkaren som igen hade sagt att jag skulle ge ersättning efter Varje mål och väga igen på onsdag. Detta då för att vara säkra på att hon fick i sig mat så de kan utesluta att vikten berodde på något annat. Vill ju varken riskera sjukhus eller att de skall tycka jag är helt jävla galen som riskerar att svälta mitt barn, känns iallafall som att de tycker att jag gör det.

    Jag blir så irriterad över att jag inte "får" göra på detta sättet. Vad kan hända om jag skiter i vad jag blir tillsagd? Det låter så hemskt att säga att det är mitt barn så jag gör som jag vill. Känner mig nästan hjälplös ju.

  • Äldre 3 Apr 16:24
    #6
    12345hopp skrev 2017-04-03 14:23:25 följande:

    Bvc har nu pratat med läkaren som igen hade sagt att jag skulle ge ersättning efter Varje mål och väga igen på onsdag. Detta då för att vara säkra på att hon fick i sig mat så de kan utesluta att vikten berodde på något annat. Vill ju varken riskera sjukhus eller att de skall tycka jag är helt jävla galen som riskerar att svälta mitt barn, känns iallafall som att de tycker att jag gör det.

    Jag blir så irriterad över att jag inte "får" göra på detta sättet. Vad kan hända om jag skiter i vad jag blir tillsagd? Det låter så hemskt att säga att det är mitt barn så jag gör som jag vill. Känner mig nästan hjälplös ju.


    Så länge din bebis fortsätter att öka i vikt, dvs inte stannar av eller går ner, öka i längd samt verkar nöjd och glad så känns det väldigt osannolikt att ditt barn skulle svälta. Och om hon växer och är nöjd så kan jag inte heller förstå vad de oroar sig över. Har de sagt något till dig? Annars tycker jag att du ska fråga vad det är som gör att de vill att hon ökar mer i vikt än vad hon gör. Om det nu mot förmodan skulle ligga något mer bakom deras rekommendationer så förtjänar ju du att veta det.

    Stå på dig och våga ifrågasätta! Återigen, så länge dottern växer hela tiden och verkar nöjd så kommer hon inte att svälta.
  • Äldre 3 Apr 16:34
    #7

    Jag fattar verkligen inte alls varför de är så hysteriska. Min bvc, sköterska och läkare, var väldigt tydliga med att för att det ska finnas en normalkurva så är några större och några mindre. Min dotter var en av de mindre. Men hon växte, om än långsamt, mådde bra, var frisk och glad. Inga problem. Jag tycker du ska fortsätta amma, ha en dialog med Bvc och försöka att inte stressa över detta. Och verkligen fråga varför de tror att ersättning skulle göra skillnad. Det är ju ingen mirakelkur, tvärtom. Med ersättning kan komma magproblem och annat och mamman får det jobbigare.

  • Äldre 3 Apr 16:55
    #8

    Jag är också så förvånad av att de är så påstridiga med ersättning, jag trodde att läkare osv var positiva till amning. Att mata ett mål med ersättning efter Varje amning skulle ju innebära att hon hela tiden blev så mätt att det dröjer längre till nästa amning osv.. Vilket resulterar att jag producerar mindre och mindre mjölk och sen är amningen förstörd. Jag känner mig jätteirriterad och känner mig tvingad till att ge ersättning. Bvc tror jag är rädd för vad läkaren kommer säga om hon skulle vara på min sida om detta, men som det lät i torsdags så trodde bvc också att man skall låta bli att ge nåt tillägg om det inte är absolut nödvändigt för det skulle bara förstöra. Men nu fick jag bara kommandot "ersättning efter varje amning punkt slut vi ses på onsdag" typ.

    Jag har alltså inte fått några andra anledningar än att hon är liten. Tvärtom så tycker alla att hon är så pigg och nöjd osv.

    Fan så jobbigt det skall vara då..

  • Äldre 3 Apr 17:15
    #9

    Jag jobbar som barnmorska på BB och har själv en liten bebis just nu.

    Jag tycker det låter väldigt påstridigt från läkarens håll med tanke på att din dotter går upp i vikt, kissar bajsar och är pigg och glad. Jag tror tyvärr att läkaren har tagit kommandot och bvc ssk blivit osäker av någon anledning. Har själv varit med om påstridiga barnläkare som vill ge ersättning på extremt vida indikationer trots pigg och glad bebis.

    Utan att ha träffat er skulle jag våga säga att din dotter mår bra och klarar sig på amningen.

    Hur går det om du testar att pumpa ut utöver det hon äter och ger det istället för ersättning? Om du har möjlighet att få ut de mängderna och ge kan de absolut inte säga åt dig att ge ersättning.

    Pröva att amma dottern så länge hon äter aktivt. Ibland ligger de ju gärna väldigt länge vid bröstet bara för att det är mysigt och snuttar. Om du då innan (när hon precis börjar suga mindre) eller efter kan pumpa och få ut extra så ge det istället.

    Förstår att det känns jättejobbigt. Jag tycker att du ska stå på dig och om du orkar/vågar t.o.m. be om att träffa en till läkare för utlåtande. Du känner din bebis bäst (förutsatt att hon är frisk övrigt osv)

    Lycka till!

  • Äldre 3 Apr 18:22
    #10

    Reagerar på att många skriver att hon följer sin egen kurva, när TS skrivit att barnet inte går upp som det ska.
    Att öka i snitt 64 g/vecka är inte att gå upp normalt och följa sin egen kurva.

    Det var inget bra bemötande TS fick, det var ingen bra situation. Men jag förstår att de blir oroliga när ett barn föds litet och sedan inte ökar normalt i vikt. Risken finns att barnet inte orkar äta sig mätt, det blir helt enkelt för svagt av att inte få tillräckligt med näring.

    Om du,TS, orkar så är det såklart jättebra att du ammar + pumpar + matar osv. men se till att du får vila med. Det är inte bra för dej eller barnet om du blir helt utsliten av detta.
    Ta hand om dej och gör det du vill och tycker är bäst. Var rädd om dej.
    Och om barnet numera ökar bra i vikt (200 - 300 g/vecka) så är det ju ett tecken på att din taktik fungerar.

    Hälsningar en som ammade, pumpade och slet ut sig i 3 månader utan att det hjälpte direkt. När jag gav upp och började flaskmata så gick barnet upp ca 1 kg på en vecka och sedan var det som ett nytt barn med mer energi än tidigare.

Svar på tråden Hur skall jag bära mig åt med amningen?!