• Äldre 11 Apr 22:54
    8838 visningar
    17 svar
    17
    8838

    Störta bolaget,, Göra egen öl ??

    Bolaget har så förbaskade priser nu för tiden så jag har gått i tankarna om att börja brygga egen öl, dock så har jag inte en susning om hur man gör öl. jag vet att man behöver havre, vad mer ??? Kan man göra öl inomhus i en hyresrätt ??

    Hur Mkt skatt är det per LTR ISF? har inte så mycket pengar just nu då jag har sjuk pension och gör skelettbehandling så jag är fattig som en kyrkråtta

    fredens blåklockor 


    behövs inte
  • Svar på tråden Störta bolaget,, Göra egen öl ??
  • Äldre 11 Apr 23:16
    #1

    Ökade priset beror på alkoholskatten. Tack så mycket alla som röstade för ett parti som vill införa moms på skatten.

    Man behöver malt, humle, jäst och vatten. Har du inte sett reklamen?

  • Äldre 11 Apr 23:16
    #2

    Läs recept, finns bra på nätet.

    Du behöver stor gryta, jästhinkar, våg, slang, termometer och lite annat.

    Det blir inte så mycket billigare att brygga hemma.

  • Äldre 12 Apr 01:05
    #3
    Kajsa Engström skrev 2017-04-11 22:54:26 följande:

    Bolaget har så förbaskade priser nu för tiden så jag har gått i tankarna om att börja brygga egen öl, dock så har jag inte en susning om hur man gör öl. jag vet att man behöver havre, vad mer ??? Kan man göra öl inomhus i en hyresrätt ??

    Hur Mkt skatt är det per LTR ISF? har inte så mycket pengar just nu då jag har sjuk pension och gör skelettbehandling så jag är fattig som en kyrkråtta

    fredens blåklockor 


    Du betalar ingen skatt på det du brygger hemma men det blir lätt dyrt.... Man har inte havre.... Jag har gjort öl i min hyresrätt. Tar ca en månad eller om det var två innan det är klart...
    I'm not crazy... My reality is just diffrent than yours....
  • Äldre 12 Apr 08:55
    #4
    Kajsa Engström skrev 2017-04-11 22:54:26 följande:

    Bolaget har så förbaskade priser nu för tiden så jag har gått i tankarna om att börja brygga egen öl, dock så har jag inte en susning om hur man gör öl. jag vet att man behöver havre, vad mer ??? Kan man göra öl inomhus i en hyresrätt ??

    Hur Mkt skatt är det per LTR ISF? har inte så mycket pengar just nu då jag har sjuk pension och gör skelettbehandling så jag är fattig som en kyrkråtta

    fredens blåklockor 


    Detta är hur enkelt som helst, jag har hållt på ett tag nu.
    Du kan köpa ett fördigt paket för ca:200:- som ger dig 20-22 liter öl och det är billigt också, ungefär 3,50:- för 33cl.
    I ett sånt paket får du med en instruktion om hur du gör och det är inte det minsta svårt.
    Det besvärligaste är flaskorna, du behöver ju 60st 33cl flaskor, jag köpte läskflaskor i en back på ICA och det kostade 34,90 per back.
    Sen måste alla flaskor rengöras vilket är det största jobbet.
    Du får lite investeringskostnader i början då du behöver kapsyleringsapparat, kapsyler, jäskärl, jäsrör, hävert, rengöringsmedel. Men sen är det billigt.
    Orkar man så kan man hitta etikettmallar på nätet så ser det lite proffsigare ut. 
    Jag rekommenderar Coopers Lager, den är helt i klass med öl som du köper. Nästan bättre t.o.m. Googla på det så hittar du.
  • Äldre 23 Apr 12:44
    #5
    fredrik69 skrev 2017-04-12 08:55:34 följande:
    Detta är hur enkelt som helst, jag har hållt på ett tag nu.
    Du kan köpa ett fördigt paket för ca:200:- som ger dig 20-22 liter öl och det är billigt också, ungefär 3,50:- för 33cl.
    I ett sånt paket får du med en instruktion om hur du gör och det är inte det minsta svårt.
    Det besvärligaste är flaskorna, du behöver ju 60st 33cl flaskor, jag köpte läskflaskor i en back på ICA och det kostade 34,90 per back.
    Sen måste alla flaskor rengöras vilket är det största jobbet.
    Du får lite investeringskostnader i början då du behöver kapsyleringsapparat, kapsyler, jäskärl, jäsrör, hävert, rengöringsmedel. Men sen är det billigt.
    Orkar man så kan man hitta etikettmallar på nätet så ser det lite proffsigare ut. 
    Jag rekommenderar Coopers Lager, den är helt i klass med öl som du köper. Nästan bättre t.o.m. Googla på det så hittar du.

    Det kan jag också rekommendera, dock så är jästen inte bra, sen ska det vara vanligt socker i dessa, vilket ger spritig smak.
    Och saknar helt aromhumle.


    Sen kan man skippa par saker i inköpslistan, som nått speciellt rengöringsmedel, där köper man klorin, kostar väl lite över tian gissar jag på.
    Jäsrör är inte nödvändigt, kapsylmaskin är inte nödvändigt(men då får man ha andra flaskor som har skruvkork eller patentkork.
    Sen måste man ha en ochelemätare, så man kan se vad som händer med sin öl.


    Sen kan ölbryggning bli hur dyrt som helst.

  • Äldre 19 May 10:26
    #6
    Kajsa Engström skrev 2017-04-11 22:54:26 följande:
    Bolaget har så förbaskade priser nu för tiden så jag har gått i tankarna om att börja brygga egen öl, dock så har jag inte en susning om hur man gör öl. jag vet att man behöver havre, vad mer ??? Kan man göra öl inomhus i en hyresrätt ??

    Hur Mkt skatt är det per LTR ISF? har inte så mycket pengar just nu då jag har sjuk pension och gör skelettbehandling så jag är fattig som en kyrkråtta

    fredens blåklockor 

    Det är rätt enkelt faktiskt och göra öl.
    Om du inte har kylskåp så kan du inte göra en bra lageröl, då denna ska jäsas rätt kallt.


    Men finns massor av goda ölsorter förutom lager, skulle börjat med en ale om du inte har kylmöjligheter.
    Kanske någon av dessa ölsaters som man pimpar upp med spraymalt(då socker ger spritig smak på ölen), och givetvis en arom humle.
    Det blir kanske inte superbilligt, men du får en öl som smakar mycket gott redan på en simpel ölsats.

    Sen är renlighet EXTREMT VIKTIGT, då alla alkoholhaltiga drycker som är såpass svaga.
    Dessa blir väldigt enkelt infekterade, och då är det bara slasken som gäller.

    Sen tappar man upp ölen i flaskor som går köpa ifrån någon affärs pantflaskor.
    Eller PET-flaskor som har lite plast i sig i alla fall.
    Men PET-flaskor kör man endast om man ser sig dricka upp ölen inom några månader.

  • MKG
    Äldre 15 Feb 20:47
    #7
    whippo skrev 2017-04-11 23:16:18 följande:

    Läs recept, finns bra på nätet.

    Du behöver stor gryta, jästhinkar, våg, slang, termometer och lite annat.

    Det blir inte så mycket billigare att brygga hemma.


    Jag köpte ett 30 liters bryggverk, Grainfather, för 8000 kr för jag orkade inte hålla på att slabba med mäsktunnor, tvättgrytor, kylare av kopparör m.m.


    Eftersom jag har bryggt ungeför 400 liter i bryggverket så blir det 20 kr/litern i investeringskostnad.


    Råvarorna är dock inte dyra.


    Krossad kornmalt kostar 13-20 kr/kg på Maltmagnus eller Humlegården. 5 kg behövs till 25 liter öl, 6 kg om man brygger riktigt stark öl typ belgisk blonde ale. 


    Humle kostar olika, men 100 gram ligger på ca 60 kr, beroende på öltyp så går det åt allt från 20 gram på 25 liter för öltyper som belgisk blonde, till kanske 300 gram på 25 liter för torrhumlade IPAor och liknande.


    Jäst 20-50 kr. 


    Totalt kanske 4-5 kr/litern, eller 2-2:50 för en halvlitersflaska.


    Flaskor återvinner jag, de brukar ligga på 5 kr/st, kapsyler 10-12 öre styck.


     

  • MKG
    Äldre 20 Feb 23:19
    #8

    Recept på mitt favoritöl, ca 23 liter.


    5 kg Viking pale ale malt (kornmalt näst ljusaste rotningsgraden)


    500 gram Caraplus 60 kornmalt (för smak och färg)


    Mäskas med ca 15 liter vatten i 66 grader i 60 minuter och 72 grader i 30 minuter. Mäska ut vid 75C.


    Laka till 25 liter sötvört, med 79-gradigt vatten, använd någon form av lakkärl, häll tillbaka första 2 litrarna i lakbädden så får du ett klarare öl.


    Koka vörten med 25 gram East Kent Golding humle i 40 minuter, tillsätt 25 gram till, koka i 20 minuter, tillsätt 25 gram till och slå av värmen till vörten. Kyl med vörtkylare sås snabbt som möjligt till 20C, helst under lock.


    Jag byggde min första vörtkylare av 20 meter Prisol-rör, koppar alltså, den tog ner vörten till 20C på 20 minuter. SKYDDA VÖRTEN, helst under lock, när tempen sjunker är den känslig för infektioner av mjölksyrabakterier, mögel, vildjäst m..m


    Du bör få ut 23 liter vört, om du mäter den med en hydrometer så ska den ha en densitet på 1055 g/liter ungefär.


    Sila ner vörten, så att humlen inte kommer med, i en väl rengjort jästunna. Tillsätt 1 paket Safale S04 alejäst. Det är bra om du löser upp jästen i 2 dl 20C vatten en halvtimme innan, gör det medan vörten kyls.


    Pitcha jästen i vörten, jäs 7-10 dagar i 18C, inte över 20C i alla fall. Tappa om i ett nytt jäskärl, låt stå någon dag, kyl sedan ner ölet så nära 0-2C du kan komma, så sjunker jästen till botten, du får ett klarare öl så (kallkraschning)


    Tappa på 33 cl flaskor, tillsätt en mockasockerbit och kläm på en kronkapsyl. Jästen i ölet kommer att jäsa upp sockerbiten och det bildas kolsyra i ölet, det tar en vecka ungefär. Ölet ska helst stå rumstempererat när detta sker. Sedan kan man ställa flaskorna svalt och mörkt.


    Efter nån vecka har du en engelsk Special Bitter, ljusbrun, ca 5.5% alkohol, ganska humlig. Den blir bättre om den får stå en månad till.


     


     

  • Äldre 20 Feb 23:23
    #9
    MKG skrev 2018-02-20 23:19:29 följande:

    Recept på mitt favoritöl, ca 23 liter.


    5 kg Viking pale ale malt (kornmalt näst ljusaste rotningsgraden)


    500 gram Caraplus 60 kornmalt (för smak och färg)


    Mäskas med ca 15 liter vatten i 66 grader i 60 minuter och 72 grader i 30 minuter. Mäska ut vid 75C.


    Laka till 25 liter sötvört, med 79-gradigt vatten, använd någon form av lakkärl, häll tillbaka första 2 litrarna i lakbädden så får du ett klarare öl.


    Koka vörten med 25 gram East Kent Golding humle i 40 minuter, tillsätt 25 gram till, koka i 20 minuter, tillsätt 25 gram till och slå av värmen till vörten. Kyl med vörtkylare sås snabbt som möjligt till 20C, helst under lock.


    Jag byggde min första vörtkylare av 20 meter Prisol-rör, koppar alltså, den tog ner vörten till 20C på 20 minuter. SKYDDA VÖRTEN, helst under lock, när tempen sjunker är den känslig för infektioner av mjölksyrabakterier, mögel, vildjäst m..m


    Du bör få ut 23 liter vört, om du mäter den med en hydrometer så ska den ha en densitet på 1055 g/liter ungefär.


    Sila ner vörten, så att humlen inte kommer med, i en väl rengjort jästunna. Tillsätt 1 paket Safale S04 alejäst. Det är bra om du löser upp jästen i 2 dl 20C vatten en halvtimme innan, gör det medan vörten kyls.


    Pitcha jästen i vörten, jäs 7-10 dagar i 18C, inte över 20C i alla fall. Tappa om i ett nytt jäskärl, låt stå någon dag, kyl sedan ner ölet så nära 0-2C du kan komma, så sjunker jästen till botten, du får ett klarare öl så (kallkraschning)


    Tappa på 33 cl flaskor, tillsätt en mockasockerbit och kläm på en kronkapsyl. Jästen i ölet kommer att jäsa upp sockerbiten och det bildas kolsyra i ölet, det tar en vecka ungefär. Ölet ska helst stå rumstempererat när detta sker. Sedan kan man ställa flaskorna svalt och mörkt.


    Efter nån vecka har du en engelsk Special Bitter, ljusbrun, ca 5.5% alkohol, ganska humlig. Den blir bättre om den får stå en månad till.


     


     


    Rätt bra beskrivning, men för noviser är detta inte realistiskt som första brygg.

    Jag skulle säga man kör en Coopers tex, och sen fixar jäst, humle och mer socker av liknande slag som i Coopern.

    Detta är annars ett värdelöst ställe och snacka om hembryggning, då de flesta har inte en susning om det.


    hur många meter var det?
  • MKG
    Äldre 21 Feb 10:18
    #10

    Jag har aldrig testat att brygga en ölsats, jag började direkt med att brygga från malt, inte maltsirap.


    Vad jag hört ryktesvis är att Coopers ölsatser blir ganska äckliga, men att det går att få det hyfsat om man gör följande:


    1) Använd aldrig socker i ölet, köp en burk maltextrakt och använd det istället. Socker är snål & snik, det ger ingen smak, ölet blir blaskigt och spritigt.


    2) Eftersom ölsatsen stått 1 år i en varm butikshylla är jästen förstörd, köp ett paket färsk öljäst, ett kuvert Fermentis Safale S04 kostar 22:- så det är inget att tjafsa om.


    Sedan ska man veta att maltextrakt (indunstad sötvört) är dyrt jämfört med malt. En burk kostar runt 100:-, ska man göra 20 liter öl på två burkar snackar vi om 200-300 kr. När jag köper malt, alltså grott och torkat, lätt krossat, korn, på säck, betalar jag 12 kr per kilogram, 5 kg kostar 60 kr (jämför med 250 kr för färdigt extrakt) . Skulle jag köpa direkt från Odal Viking i Finland kostar det kanske 2-3 kr/kg men de levererar i storsäck, det går inte att köpa några kilo, vi snackar TON-kvaniteter och lastbilar här. Har pratat med dem när de hade anläggningen i Halmstad, numera finns de bara i Lahtis i Finland.


    Brygger man på extrakt blir det dyrt, fördelen är att man slipper hela proceduren med att mäska. Man sparar tid och jobb, man förlorar pengar.


    OM man nu är ekonomisk/snål/huslig/pysslig och verkligen vill mäska själv, så föreslår jag nybörjare att skaffa


    * En 25 liters tvättgryta på loppis, kolla att den får plats i ugnen och/eller under köksfläkten på spisen.


    *En elektronisk termometer 0-100C eller en bättre elektronisk stektermometer


    * Två stapelbara 30 liters jäshinkar och en stump PVC-slang. I den ena hinken  borrar man ett hål i sidan, så nära botten man kan, och sätter plastslangen i hålet. Se till att det blir tätt!! I den andra hinken borrar man ett par hundra hål med 2 mm diamater i botten. Sätt hinken med hål i botten i den andra hinken, vips har du en gigantisk sil, s.k. laktunna.


    * Mäska genom att blanda en gröt av 5 kg kornmalt och 10 liter 75 gradigt vatten i tvättgrytan, justera med kokande och kallt vatten till gröten (mäsken) håller 66C, ställ in grytan i ugnen som är 100C varm, låt den stå där minst 1 timme, häll i kokande vatten till det blir 72C, låt grytan stå i ugnen en timme till.


    * Värm 20 liter vatten på spisen till 79C. Töm över mäsken (gröten) i din hemkonstruerade laktunna, höll över det 79-gradiga vattnet och samla upp vätskan som rinner ur slangen, när du fått ihop 25 liter har du din sötvört.


    Från och med nu är det ingen skillnad på om du köper två burkar maltextrakt och späder till 25 liter, eller om du använder vörten som runnit ur laktunnan. Vörten ska kokas med humle, kylas och jäsas.


    Principen är ganska enkel, men det går att nörda loss hur mycket som helst på olika maltblandningar, humlesorter, humlemängder, hur stark vörten ska vara, justera hårdhet på vattnet (med gips och krita), jästemperaturer, jästider, lagring, yadda yadda. Speciellt om det är män, de älskar att grotta ner sig i detaljer - lik förbannat smakar deras öl tämligen lika, haha. Fast hemgjord öl brukar bli god.


    Inget fel att brygga på extrakt heller, det finns folk som vunnit ölbryggningstävlingar med rena extraktbrygg. Det kostar dock en slant.


    Ett annat nybörjartips: börja med en enkel sort, engelsk bitter är inte svår alls. Jag har själv återgått till att brygga enkla öl med 1-2 sorters malt och 1-2 sorters humle, och använda kranvattnet som det är.


    Ytterligare ett nybörjartips: Gå med i SHBF, Svenska Hembryggarförbundet. Gå en kurs på 4 timmar så slipper man springa i en massa fallgropar.


     

  • Äldre 21 Feb 11:31
    #11
    MKG skrev 2018-02-21 10:18:12 följande:

    Jag har aldrig testat att brygga en ölsats, jag började direkt med att brygga från malt, inte maltsirap.


    Vad jag hört ryktesvis är att Coopers ölsatser blir ganska äckliga, men att det går att få det hyfsat om man gör följande:


    1) Använd aldrig socker i ölet, köp en burk maltextrakt och använd det istället. Socker är snål & snik, det ger ingen smak, ölet blir blaskigt och spritigt.


    2) Eftersom ölsatsen stått 1 år i en varm butikshylla är jästen förstörd, köp ett paket färsk öljäst, ett kuvert Fermentis Safale S04 kostar 22:- så det är inget att tjafsa om.


    Sedan ska man veta att maltextrakt (indunstad sötvört) är dyrt jämfört med malt. En burk kostar runt 100:-, ska man göra 20 liter öl på två burkar snackar vi om 200-300 kr. När jag köper malt, alltså grott och torkat, lätt krossat, korn, på säck, betalar jag 12 kr per kilogram, 5 kg kostar 60 kr (jämför med 250 kr för färdigt extrakt) . Skulle jag köpa direkt från Odal Viking i Finland kostar det kanske 2-3 kr/kg men de levererar i storsäck, det går inte att köpa några kilo, vi snackar TON-kvaniteter och lastbilar här. Har pratat med dem när de hade anläggningen i Halmstad, numera finns de bara i Lahtis i Finland.


    Brygger man på extrakt blir det dyrt, fördelen är att man slipper hela proceduren med att mäska. Man sparar tid och jobb, man förlorar pengar.


    OM man nu är ekonomisk/snål/huslig/pysslig och verkligen vill mäska själv, så föreslår jag nybörjare att skaffa


    * En 25 liters tvättgryta på loppis, kolla att den får plats i ugnen och/eller under köksfläkten på spisen.


    *En elektronisk termometer 0-100C eller en bättre elektronisk stektermometer


    * Två stapelbara 30 liters jäshinkar och en stump PVC-slang. I den ena hinken  borrar man ett hål i sidan, så nära botten man kan, och sätter plastslangen i hålet. Se till att det blir tätt!! I den andra hinken borrar man ett par hundra hål med 2 mm diamater i botten. Sätt hinken med hål i botten i den andra hinken, vips har du en gigantisk sil, s.k. laktunna.


    * Mäska genom att blanda en gröt av 5 kg kornmalt och 10 liter 75 gradigt vatten i tvättgrytan, justera med kokande och kallt vatten till gröten (mäsken) håller 66C, ställ in grytan i ugnen som är 100C varm, låt den stå där minst 1 timme, häll i kokande vatten till det blir 72C, låt grytan stå i ugnen en timme till.


    * Värm 20 liter vatten på spisen till 79C. Töm över mäsken (gröten) i din hemkonstruerade laktunna, höll över det 79-gradiga vattnet och samla upp vätskan som rinner ur slangen, när du fått ihop 25 liter har du din sötvört.


    Från och med nu är det ingen skillnad på om du köper två burkar maltextrakt och späder till 25 liter, eller om du använder vörten som runnit ur laktunnan. Vörten ska kokas med humle, kylas och jäsas.


    Principen är ganska enkel, men det går att nörda loss hur mycket som helst på olika maltblandningar, humlesorter, humlemängder, hur stark vörten ska vara, justera hårdhet på vattnet (med gips och krita), jästemperaturer, jästider, lagring, yadda yadda. Speciellt om det är män, de älskar att grotta ner sig i detaljer - lik förbannat smakar deras öl tämligen lika, haha. Fast hemgjord öl brukar bli god.


    Inget fel att brygga på extrakt heller, det finns folk som vunnit ölbryggningstävlingar med rena extraktbrygg. Det kostar dock en slant.


    Ett annat nybörjartips: börja med en enkel sort, engelsk bitter är inte svår alls. Jag har själv återgått till att brygga enkla öl med 1-2 sorters malt och 1-2 sorters humle, och använda kranvattnet som det är.


    Ytterligare ett nybörjartips: Gå med i SHBF, Svenska Hembryggarförbundet. Gå en kurs på 4 timmar så slipper man springa i en massa fallgropar.


     


    Det är inget fel på coopers maltextrakt, dock är jästen kass och saknar smak humle.

    Det jag menar är de som inte har ditt intresse, kommer aldrig ge sig på göra eget maltextrakt.
    Men tycker fler borde testa, då det är jävligt mycket godare öl redan vid en medioker cooper.


    hur många meter var det?
  • MKG
    Äldre 21 Feb 12:55
    #12

    Om man ska brygga på maltextrakt, vilket är enklare än att mäska själv, skippa Coopers satser och plocka ihop en egen. Man behöver maltextrakt (Coopers är faktiskt inte så kasst, det är satserna man ska skippa), en påse humlekottar och ett kuvert öljäst. Är man lat stoppar man humlen i en linnepåse när man kokar vörten, så slipper man sila bort den också.  Två burkar (de är på sådär 1,5 kg extrakt) ger drygt 22-23 liter vört. Och skit i Coopers "carbonation drops" för att kolsyra, det är vanlig sockerlag till överpris. Jag kolsyrar med 1 bit mockasocker i en 33 cl-flaska.


     


     

  • Äldre 21 Feb 14:50
    #13
    MKG skrev 2018-02-21 12:55:11 följande:

    Om man ska brygga på maltextrakt, vilket är enklare än att mäska själv, skippa Coopers satser och plocka ihop en egen. Man behöver maltextrakt (Coopers är faktiskt inte så kasst, det är satserna man ska skippa), en påse humlekottar och ett kuvert öljäst. Är man lat stoppar man humlen i en linnepåse när man kokar vörten, så slipper man sila bort den också.  Två burkar (de är på sådär 1,5 kg extrakt) ger drygt 22-23 liter vört. Och skit i Coopers "carbonation drops" för att kolsyra, det är vanlig sockerlag till överpris. Jag kolsyrar med 1 bit mockasocker i en 33 cl-flaska.


     


     


    Ungefär i stort jag har kört när jag kört coopers, dock kan man inte ta två sådana satser till en, om nu man inte är en galen älskare va bitterheten ifrån humle.'
    Det jag gjorde var och ta en coopers, och sen fick man vackert ta någon dyrare sort och ohumlad.

    Även kört andra satser på liknande sätt, de avviker inte speciellt mycket ifrån varandra vid liknande sort.

    Annars är ölbryggning nått man verkligen kan snöa in på, då det finns oändligt antal varianter man kan göra det på.
    Och kan även bli extremt dyrt om man vill ha utrustning.
    Men skoj och förjävla gott.


    hur många meter var det?
  • MKG
    Äldre 21 Feb 16:18
    #14

    Ja, det smakar ju nåt om ölet man brygger!


    Jag har bryggt lager också, köpte ett gammalt kylskåp för 800:- som jag kör på lägsta effekt, det håller ungefär +9C, jäser i det, det tar 4-5 veckor så det går ju inte så fort. Har i stort sett bara använt Fermentis Saflager W34-70 eller vad den heter (Weihenstephans jäst), torrjäst. Annars gör jag mest ale, det är roligare än lager och smakar generellt sett mer.


     

  • Äldre 21 Feb 17:29
    #15
    MKG skrev 2018-02-21 16:18:26 följande:

    Ja, det smakar ju nåt om ölet man brygger!


    Jag har bryggt lager också, köpte ett gammalt kylskåp för 800:- som jag kör på lägsta effekt, det håller ungefär +9C, jäser i det, det tar 4-5 veckor så det går ju inte så fort. Har i stort sett bara använt Fermentis Saflager W34-70 eller vad den heter (Weihenstephans jäst), torrjäst. Annars gör jag mest ale, det är roligare än lager och smakar generellt sett mer.


     


    Jag gjorde ale och lager, lagern jäste jag i mitt vinkyl.
    Får nog säga också att jag var lite mer förtjust i ale när det kom till brygga själv.
    Men lager var gott det med.


    hur många meter var det?
  • MKG
    Äldre 21 Feb 18:15
    #16

    All öl är god, vissa mer än andra. Nybörjartips #3 - drick inte för mycket för då kan du bli tjock. Det blev jag, det är inte lika kul att bli av med kilona som att skaffa dem. Blev tvungen att köpa en hund som ska ha jättemycket motion.

  • Äldre 21 Feb 20:28
    #17
    MKG skrev 2018-02-21 18:15:06 följande:
    All öl är god, vissa mer än andra. Nybörjartips #3 - drick inte för mycket för då kan du bli tjock. Det blev jag, det är inte lika kul att bli av med kilona som att skaffa dem. Blev tvungen att köpa en hund som ska ha jättemycket motion.
    Jo, mycket öl sätter sig på magen.
    hur många meter var det?
Svar på tråden Störta bolaget,, Göra egen öl ??