• Deb123

    Varva amning och ersättning

    Det kom aldrig på fråga att jag änns skulle ge mjölk ersättning till mitt barn under min graviditet. Jag ville amma för att, ja jag vet hur mycket bättre det är att amma.

    Men, efter att min bebis blivit 24 timmar började hon amma rejält. Mina bröst har alltid varit superkänsliga och jag fick väldigt snabbt sår i dom, dom kommande amningarna satt jag och grät så ont de gjorde i brösten när min flicka åt. Så till slut bad jag killen åka och handla modersmjölk ersättning och bebisen får äta de ca varannan/var tredje gång så brösten hinner vila, vissa gånger får hon ersättning 2 gånger i rad. Eftersom bebisen knappt är en vecka så har jag hunnit prata med olika barnmorskor på både BVC och BB. Och nu till problemet.

    Så fort jag nämner detta eller att dom frågar hur jag gör, så blir dom hysteriska och försöker prata mig till att inte ha ersättning alls och att jag måste hålla ut, att de finns saker jag ska testa och deras ton säger "du är verkligen en kass mamma som inte ammar på heltid". Detta gör mig oerhört stressad och med alla mina hormoner i kroppen så gråter jag ibland för att jag känner mig som en dålig mamma som inte kan ge sitt barn den mat bebisen alltid ätit. Vad ska jag ta mig till? Finns de någon barnmorska som vill förklara för mig varför ni säger såhär? För om jag förblöder genom bröstet vem ska isåfall mata bebisen? Blir arg, ledsen och så himla frustrerad över dessa barnmorskor och mammanazis som ska dömma en. Och dom blir faktiskt arga på mig (?????)

    ? Bebisen har helt rätt grepp

    ? hon ligger bra i position på en amningskudde

    ? jag smörjer brösten både innan och efter med bröstmjölk

    ? lufttorkar

    ? smörjer med kokosolja imellanåt

    ? har köpt en pump(weledas som jag inte testat än men ska ikväll)

    ? weledas amningsnapp funkar inte på mig, har testat, åkte i soporna 1 timme efter mina försök och bröstet gick bara sönder ännu mer.

  • Svar på tråden Varva amning och ersättning
  • Sunny1995

    Jag hade liknande problem och fick sluta amma helt efter en månad och lyckades pumpa en månad till. När jag var på återbesöket hos barnmorskan så tog jag upp det och hon tog odling på såren och det visade sig vara en infektion för mig. Kan ju vara värt att kolla i alla fall :)

  • Kattflickan

    Slängde du amningsnappen efter ett par försök? Det tog mig flera dagar att få till det bra med amningsnapp. Ditt tålamod verkar inte vara det bästa. Ditt barn är bara en vecka gammalt, du verkar ha mjölk och ditt barn har rätt grepp. Du verkar ha bra förutsättningar för att amningen ska kunna funka, på sikt. Jag tror det är därför barnmorskorna försöker få dig att inte ge upp. Det är inget fel att ge ersättning, men det kommer att innebära en försämrad mjölkproduktion. Vill du helamma bör du försöka etablera amningen i början. Är det inte så viktigt för dig så kan du lika gärna introducera ersättningen nu. Det är många som inte har en fungerande amning efter en vecka men det brukar lösa sig sen.

  • ankans

    Jag vill bara ge dig en stor kram och säga fy fan att de får dig att känna dig dålig. Att all mjölk sinar om man ger ersättning är heller inte sant. Jag har två barn som var stora bebisar. Räckte inte med amningen i början då båda förlorade mycket vikt (mer än 10%). BVC rådde mig att ge några måltider ersättning. Första barnet började jag delamma efter två veckor och sen gav jag amning /ersättning ca 40/60 i sju månader (ibland mer av det ena eller andra), sen ammade jag morgon och kväll i tre månader så hon fick bröstmjölkens nyttigheter också i totalt tio månader.

    Andra barnet är nu sju månader. Har delammat från start men de första veckorna fick han bara typ två ersättningar om dagen som stödmatning. Tror det kommer bli något liknande med tidsperioden för denna bebis.

    Du är inte en dålig mamma om du väljer att inte helamma! Amningen är en sak, mat. Det finns så mycket annat som är viktigt när man är mamma.

    Delamning är för övrigt inte så ovanligt som det låter på BVC. Ca 20% delammar när bebisen är två månader enligt statistik från Socialstyrelsen. Ganska många mammor alltså.

  • ankans

    Och angående amningsnappar - försök lite längre - brukar ta tid för bebisen att få kläm på hur det fungerar. Hjälpte oerhört mycket mot smärtan för mig. Tänk på att de även finns i olika storlekar beroende på hur stor bröstvårta man har. Sen tar det tid innan de värsta smärtorna försvinner också. Ca två veckor för mig.

  • 12345hopp

    Jag tror, tyvärr, att det där är något de flesta får stå ut med. I början med mitt barn så gjorde amningen fruktansvärt ont så man fick helt enkelt tänka fina tankar och andas sig igenom varje tillfälle. Och precis som du efter ett dygn ungefär så snuttade hon konstant ett tag, på BB var hon fastklistrad vid bröstet tills mjölken hade runnit till, då började hon äta med lite mellanrum. Efter det hade jag jättesåriga bröstvårtor som blödde och gjorde helvetes ont, och det hinner ju såklart inte läka mellan amningarna.

    Men efter ungefär en vecka så började det fasa ut, och allt eftersom mjölken rinner till kraftigare så slipper ju den stackars bebisen suga för kung och fosterland för att få ut det lilla som finns. Bebisen äter ju så ofta så brösten tar ju ett ganska bra tag innan det känns helt bra igen och det kan nog vara ömt länge även fall bebisen har bra tag osv.

    Om du siktar på att helamma så är det nog tyvärr så att du får hålla ut lite till, när din bebis fortfarande är så liten så är det lätt att den blir "tuttförvirrad" om du börjar ge ersättning och det kan göra att det blir svårt för dig att komma tillbaka till att bara amma ditt barn och i värsta fall så kommer bebisen bara vilja ha flaskan och då börjar ju din mjölk sina.

    Amning kan vara jättebesvärligt i perioder och det tar tid både för mamma och bebis att lära sig. Mitt barn är bara 2,5 månad och jag känner fortfarande inte att amningen helt och hållet flyter på men vetskapen att det är såhär det är för alla och att det kommer bli bättre gör att man kan känna sig lite mindre stressad.

    Men tycker du inte att det känns bra så skall du verkligen inte känna dig pressad att fortsätta!! Du får bestämma dig för hur du vill göra och sedan kör du på det spåret helt enkelt. Du kommer nog få höra massor av oönskade åsikter om massor av saker under din tid som mamma tyvärr :)

Svar på tråden Varva amning och ersättning