• Äldre 26 Apr 18:06
    2925 visningar
    8 svar
    8
    2925

    Kattmamma gömt ungar

    Hej,

    Min katt har någon gång under de senaste 24 timmarna. Hon låg först i min säng när hon började blöda och alla tecken på att det var på G satte igång. Efter någon timme knackar det dock på dörren, och då blir hon rädd och springer upp på övervåningen, som är ett inte helt färdigbyggt loft.

    Jag följer efter henne och hon smiter in bakom sängen där uppe -och försvinner. Jag kan inte hitta henne någonstans och det är helt knäpptyst. Vi letar och letar, och kommer förtvivlat fram till att hon måste smitit ut genom ytterdörren när sambon öppnade för grannen.

    Efter en desperat kväll av letande och sömnlös natt, blir vi väldigt chockade när hon kommer travande ner från loftet som att inget har hänt. Utan mage dock!

    Hon äter, gör sina behov, och springer genast upp igen. Efter att ha följt efter henne ser vi att hon slinker ner i ett hål i golvet som är förberett för toalett, med massa rör och slangar i. Hon måste ha byggt ett bo i isoleringen. Utrymmet är begränsat, men säkert 2x2 m därunder, om hon rivit bort tillräckligt mycket.

    Vi hör inga pip, men hon borde väl inte springa tillbaka om ungarna är döda? Nu har hon precis kommit ut igen efter 6 h, för att äta och sen springa tillbaka.

    Jag är fullt beredd att bryta upp golvet om det är det bästa, men vad är bäst för mamman och ungarna? Om hon blir stressad kan hon ju själv döda dem har jag förstått.

    Skadar jag mer genom att försöka få fram dem för att väga och övervaka, än att låta henne få ha dem där? Tacksam för råd.

  • Svar på tråden Kattmamma gömt ungar
  • Äldre 26 Apr 18:10
    #1

    Jag tycker att du ska låta henne och kattungarna vara.

    Tids nog kommer de nog fram ändå.

  • Äldre 26 Apr 18:16
    #2

    Det är lite så jag känner med... samtidigt som det känns hemskt om hon t.ex. inte lyckas ge di till någon eller om någon inte mår bra. Samtidigt tror jag det skulle vara ett sämre alternativ att störa dem när hon anstränger sig så att gömma dem för oss.

  • Äldre 26 Apr 18:17
    #3

    Jag hade helt klart plockat upp dom. Ska nog väldigt mycket till för att hon ska döda dom. Det är ingen vildkatt utan en tamkatt. Däremot måste ju ungarna kollas och socialiseras så jag hade tagit dom därifrån.

  • Äldre 26 Apr 18:19
    #4

    Och du vet ju inte heller om det är ett bra ställe. Att andas in isolering är ingen vidare bra sak. Sen kan det finnas vassa saker som dom och mamman kan skada sig på.

  • Äldre 26 Apr 18:23
    #5

    Hon var vildkatt fram till för två månader sedan. :/ hon har dock blivit väldans tam senaste månaden.

  • Äldre 26 Apr 18:25
    #6
    Betsyyy skrev 2017-04-26 18:23:10 följande:

    Hon var vildkatt fram till för två månader sedan. :/ hon har dock blivit väldans tam senaste månaden.


    Jag tror ändå inte hon kommer bita ihjäl sina ungar. Gör ett mysigt krypin i närheten av er men ändå där hon kan vara ifred. Sen stänger ni till så hon inte kommer upp på övervåningen och kan flytta ungarna igen.
  • Äldre 26 Apr 18:27
    #7

    Alltså när man bygger hus har man ju munskydd när man sysslar med just isoleringen. För att det är skadligt. Det tror jag inte är bra för små nyfödda kattungar att andas in.

  • Äldre 26 Apr 18:46
    #8

    Svårt det där. Försök ta upp ungarna med handen. Börjar du bryta upp golvet är risken stor att kattmamman blir rädd, känner sig hotad eller känner att ungarna är hotade och då dödar hon dem fort. Det ligger i katters natur och är inget ovanligt att de gör så. Risken är nog större att hon dödar dem om hon gör det då hon bara vart inne med er människor i 2 månader. 2 månader är inte så lång tid även om hon senaste månaden har börjar gosa med er.

    Låt kattungarna vara där och se om hon kommer fram med den själv om några dagar/ ett par veckor.

Svar på tråden Kattmamma gömt ungar