• moaguu­un
    Äldre 14 Jun 21:19
    16242 visningar
    12 svar
    12
    16242

    Vägglöss eller loppor?

    Det här är så vidrigt... Men jag fick en massa bett för 2 dagar sedan, tog för givet att det var myggor även om det är konstigt då jag inte sett några men det såg ut precis som myggbett så jag bara antog det. Jag kom dock in på att det kunde vara något annat, av någon anledning och började googla. Då kom det ju upp en massa äckliga kryp... Jag började titta i sängen och ja, det är svarta prickar och när jag lyfte på täcket var det något svart kryp(!) Rätt stor. 

    Jag har inte vågat lyfta på madrassen, jag kan inte börja tvätta och dammsuga nu ändå... Jag tänkte sova i soffan inatt och tvätta allt imorgon+dammsuga sängen. Jag kanske ska tillägga att jag har två hundar som sover i sängen, dock så har de inte kliat sig något så antar att lössen inte kommer från hundarna. Hur vet man vet det är för löss? Vägglöss verkar vara omöjligt att bli av med om man börjar läsa andras erfarenheter... Och jag har bara köpt nya möbler... Usch så himla äckligt...

  • Svar på tråden Vägglöss eller loppor?
  • moaguu­un
    Äldre 14 Jun 21:42
    #1

    Nu när jag läst lite undrar jag dock om man ens kan få vägglöss utan att ha varit utomlands?! alla verkar ha fått det på det sättet..så himla äcklad...

  • Äldre 14 Jun 22:01
    #2

    Nu säger jag inte att det är vägglöss men det är inte bara från utlandet man kan få hem dem, vägglöss är ganska spritt även i Sverige nu för tiden.

  • Äldre 14 Jun 22:58
    #3

    Har erfarenhet av både vägglöss och loppor !

    Lopporna kom in via våra ute katter som ibland sover i sängen. Vanligast är igelkott eller fågeln loppa. Ingen sort gillar egentligen människor utan skuttar av djuret o hoppar till oss om djuret flyttar sig så det blir brist på annan blodtillgång !

    Loppor ser ut som små smala grässtrån uppifrån och de hoppar tydligt. De har klor och kan hänga i kläder, täcken osv. Betten gör skitont! Ordentlig städning och tvätt klarar av dem utan problem ! Och medicin till djuren såklart : ) Tvätt 40 för loppa o 60 grader för loppägg!!!

    Vägglöss är fruktansvärt, inte fått hem dem men på jobbet. Vägglöss syns tydligt, ser ut som en äpplekärna o är svart till röd beroende på om de ätit.

    Vägglöss är nattdjur och kommer när vi ligger i djupsömn, de går på värme o koldioxid så de hittar dig om du flyttar dig!

    Avföringen kan se ut som små Svarta smuts prickar och blöter du dem blir det blod blandat!

    Vägglöss har inget med renlighet att göra utan är vanligare för att vi bor trängre, flyttar o reser mer.

    Vägglöss är lika vanligt på svenska hotell, o snart bostäder än utomlands. Vi fick in det troligtvis via person som åkte på kryssning.

    Du kan få dem om du köper någon form av möbel begagnad .

    Vägglöss är viktigt att ta hand om direkt o vara tålmodig. Du kan inte svälta ut dem då de vid mat brist kan gå i idé upp till ett år!!

    Du blir av med dem genom att kontakta typ Anticimex och be dem att lägga ut kiselalger.( det är ofarligt för oss men dödar dem) man lägger alltså pulver på golvytor som djuren vandrar i. Alla kläder, täcken, kuddar, gardiner osv ska tvättas 60 grader och plastas in tills djuren är borta.

    Om de finns i sängen kan den också pudras in. Byt aldrig sängplats utan att ha koppar på sängbotten där du vilar och/eller tejpa runt så de fastnar när de söker efter dig. Om det är kraftig invasion krävs ofta att möbler slängs o eller värmebehandlas i tält.

    Vägglöss kan klättra i tak o droppa ner sig men inte hänga kvar om du rystar ex matta.

    Skaka o tvätta väskor o ha inga saker liggande på golvet, det gäller även när du reser om du vill slippa dem.

    Vägglöss bett är luriga o kommer inte alltid direkt utan det kan gå upp till en veckan innan du ser reaktionen.

    Om du hittar ett djur oavsett sort så fånga o visa Anticimex de vill alltid se!

    Kolla med ditt försäkrings bolag det kan bara lurigt för ofta står de för saneringen men inte för inköp av möbler om det måste bytas!

    Vi bytte sängplats på jobbet för alla fick panik av läget då spred de sig via ventilation till närliggande rum och vi fick byta möblemang tre gånger : (

  • moaguu­un
    Äldre 15 Jun 07:31
    #4

    Ja herregud hoppas verkligen inte det är vägglöss... Om det inte vore så att jag såg nåt kryp hade jag tänkt att jag inbillar mig allt. Min första tanke när jag såg den var dock att det var någon slags insekt då den var så stor, känns som att loppar, löss knappt ska vara synliga. Svarta små prickar och annat, kan ju vara smuts också. Jag sköljer av hundens tassar men kan ju hamna små smuts partiklar i sängen ändå. Nu såg jag ju dock det där krypet... 

    Jag testa att blöta en svart prick och jag tycker inte det löstes upp... Och hittar inga blodfläckar. Hundarna kliar sig inte och hittar inget i pälsen, så borde ju inte vara något de fått? Samt att det jag såg (börjar dock tro att jag inbillar mig, men handlar nog om att jag vill att det ska vara något, jag såg ju något...) var så stort.

    Usch, hoppas det försvinner efter att jag tvättat sängkläderna... Jag har ingen möjlighet att hinna tvätta precis allt i lägenheten, har delad tvättstuga och ska jobba nu. Men jag hoppas verkligen det räcker så. Om det nu är vägglöss gör det ju inte det... 

  • moaguu­un
    Äldre 15 Jun 13:06
    #5

    Usch nu dammsög jag under den nya mattan i sovrummet och såg något kryp, dammsög upp det då det mest troligt hade försvunnit om jag försökt fånga det... Hittade en larv också, min mamma har haft pälsänglar på sin vind och det liknande den men alla sådana larver kanske ser likadana ut typ? Jag kanske ska slänga den nya mattan jag köpt, som jag ställt under sängen?

    Innan jag flytta in tog jag bort en heltäckningsmatta i ett liten förråd vid dörren, det var en larv på den men jag antog att det var pälsänglar. Det kanske det var också(?). Men det biter ju inte människor och risken att det är två sorters ohyra känns ju inte jättestor. Usch vet inte hur jag ska gå vidare med det här, är ju inte säker på vad det är...

    En bild på larven, väldigt dålig då den rörde sig men kan någon se vad det är ändå...?

  • moaguu­un
    Äldre 15 Jun 19:35
    #6

    Ingen som vet? Jag har verkligen ångest över det här, vafan har ju nyligen flyttat hit så är det en massa ohyra... Men jag antar att det bara är att försöka att inte få panik, vänta och hoppas att jag inte får fler bett eller hittar några kryp, larver eller svarta prickar... 

    Jag kom dock på om jag inte borde ha fått bett tidigare om det är vägglöss? Jag har har bott här ca 2 månader och har bara nya möbler så det känns som att de i så fall har varit här från början, har ju sett skal efter larver när jag flyttade in. Men jag tror det är från pälsänglar. (Hitta de i köket också)

  • Äldre 15 Jun 22:03
    #7

    Känner inte igen larven du fotat, googlar du vägglöss eller loppa så går det att hitta tydliga bilder!

    Det kan det ju räcka med att hunden varit på promenad o fått myror eller något vanligt gräsmatta kryp med sig in i pälsen!! Som sedan landar i din säng om han kryper upp där ibland.

    Använder du frontline eller liknande preparat på hunden någon gång? Annars skulle jag nog göra det för säkerhetsskull så vet du att ev fästingar , loppor eller pälsätande löss som hunden bär på dör.

  • Äldre 15 Jun 22:04
    #8

    Ledsen om mitt tidigare svar skrämde de men ville ändå varna så gott jag kan!

  • moaguu­un
    Äldre 16 Jun 07:14
    #9

    Jag har googlat mycket och tror det är en pälsängel för vägglöss verkar inte vara larver utan alltid se ut som ett litet kryp... Jag har ju sett 1-2 kryp också men efteråt känns det som jag inbillat mig, man blir lite psyko av det här.

    Jag tror inte det är hundarna, jag sköljer av tassarna/borstar de efter varje promenad+badar de ofta och har inte sett något i pälsen och de kliar sig inte mer än normalt. Vill gärna inte ha gift i deras päls. Inatt tror jag inte att något stack mig (tydligen kan reaktionen komma efteråt) så hoppas verkligen att det var något kryp, som typ försvann. Jag vet inte men vägglöss är trots allt inte jättevanligt, om man inte varit utomlands eller köpt någon begagnad möbel. (Jag försöker intala mig själv det i alla fall).

  • moaguu­un
    Äldre 19 Jun 19:42
    #10

    Jag fick inte bort det. Inatt fick jag två bett, lyfte på täcket och såg nån insekt. usch. Ingen aning om vad det är men den är inte rund utan mer avlång, kunde ta den så det är inget snabbt... (borde såklart ha sparat den men mitt i natten tänker man inte så långt) vägglöss ser mer runda ut på bilderna. Har gett hundarna medel även om jag inte tror att dom har något. köpt någon spray mot loppor som jag ska spruta i lägenheten (även om jag inte tycker det ser ut som loppor, de verkar vara mindre...) + tvätta sängkläderna igen imorgon, förhoppningsvis går det bättre den här gången...

  • Äldre 19 Jun 19:52
    #11

    Jag kan ha fel men visst sjutton! Är väl pälsängrar textil ätare och inte blodsugare?

    Hoppas verkligen du får bukt med problemet och spara det du hittar, har du ex en roller som du kan fånga med ?

  • Äldre 15 Nov 00:31
    #12

    Hej

    Jag undrar hur det har gått för dig? Om du lyckades ta reda på vad det var för insekt?

Svar på tråden Vägglöss eller loppor?