• LFF
    Äldre 19 Jun 11:18
    67372 visningar
    159 svar
    159
    67372

    Gravid tvillingar BF jan 18

    Grattis! Nu är mina killar 3,5 år men jag minns chocken av att få veta att det låg två där inne istället för en (även om mina inte är till via IVF).

    Håller med ovanstående om det mesta. Vi hade visserligen inte något babynest till mina men väl två babysitters att ha dem i när de blev stora nog. Vi klarade oss med 3 nappflaskor till vardera men såg till att de alltid var diskade. Ett tips vid flaskning är att ha en doserare och två termosar (en med varmt vatten och en med kallt) vid sängen för nattmatningen. Då slipper man vakna alltför mycket och får maten snabbt fixad när de vaknar  Skrattande

    Mina delade splälsäng i ca 4 månader, sen började de störa varandra i sängen.

    Mina var väldigt synkade från start och har hållit sig så hela vägen tills nu (är det fortfarande alltså).

    Om ni har tvättmaskin hemma behövs det inte så jättemycket kläder. De växer fort! Vi hade inte ett plagg under storlek 50 och bara några i den storleken. Kommer bebisarna för tidigt så kan man alltid skicka ut pappa/släkten att handla lite pyttekläder. 

    Försök att planera för att vara lediga båda två, iaf ett par månader i början. Det underlättar i de allra flesta fall. Ni kan vara lediga för varsitt barn och behöver inte tänka på eventuella dubbeldagar etc. Var beredda på att de kan komma för tidigt men räkna inte med det. Mina höll hela vägen till 40+0 och fick vräkas.

    När de blir lite äldre är det helt ljuvligt att dela på dem under några timmar. En stannar hemma med ena föräldern och den andre åker iväg och handlar med den andre. 

  • LFF
    Äldre 19 Jun 19:32
    #6
    Modimi skrev 2017-06-19 18:47:44 följande:

    Tack för era tips och råd!???? Behöver alla tips jag kan få känner jag! Och jag fylls av längtan när jag läser de ni skriver känns så härligt och man känner sig lite speciell ändå som får två!

    Vi sitter och funderar på vilken vagn vi ska välja! Vilken vagn hade ni?


    Bugaboo Donkey Twin. Grymt nöjd med den. Det är med sorg i hjärtat vi nu ska sälja den men när de inte använt den på 6 månader är det dags.
  • LFF
    Äldre 28 Jun 11:49
    #16
    Popetot skrev 2017-06-28 10:46:12 följande:

    Hej, jag är lite längre gången än er men hoppas jag kan få vara med ändå. Vi väntar tvåäggs efter ivf. BF 5/11 så är i vecka 22. Detta är våra första barn. Känner oss så lyckligt lottade efter 4 år av kämpande.


    Vilket bra datum dina är beräknade till Flört Mina killar var också beräknade till den 5/11. De kom ut till slut den 7/11 2013 Solig

    Grattis till tvillingarna efter många års kämpande. Vet känslan så väl även om vi inte gjorde IVF men vägen fram var lång.
  • LFF
    Äldre 28 Jun 12:48
    #19
    Popetot skrev 2017-06-28 12:08:35 följande:
    :) Framförallt känns det skönt att vara gravid över sommaren. Inte behöva ta på sig så mycket kläder. Nästan alla byxor är redan ett minne blott så det blir mycket klänningar nu. Längtar efter att få träffa dem samtidigt som det är hur mysigt som helst att vara gravid. Är dina en eller tvåäggs? Våra är ett av varje kön så vi kan ju vara säkra på tvåäggs.
    Har två killar som bedömts som tvåäggs men är väldigt lika så många gissar på enäggisar. Vi har inte gjort DNA så vi kan inte veta säkert. 

    Ja, det var otroligt skönt att vara gravid utan att det var alltför tungt på slutet under sommaren. Sommaren var det ju mest klänning. Var så jäkla varm! Det tog typ 2 år efter att killarna kommit ut innan det kändes som om kroppstermostaten var återställd. Gick i sandaler nästan fram till BF. På slutet med strumpor i men tätare skor klarade jag inte av. 

    Hade en drömgraviditet i övrigt utan vare sig något direkt illamående, foglossning eller andra problem så jag jobbade fram till v30 typ. Men när man tittar på bilder från BF-dagen, precis innan vi skulle åka in och sätta igång mig, så ser man hur trött jag faktiskt var även om jag kände mig riktigt pigg.
  • LFF
    Äldre 1 Jul 14:52
    #22
    Modimi skrev 2017-07-01 10:10:57 följande:

    Så knäppt nästan lika för mig, mitt illamående har gått över i att jag kräks också typ var tredje dag, först börjar man tro att illamåendet är över men sen så...Så kul att fler väntar tvillingar! Jag går in i V.12 imorgon känns skönt, då jag har varit så orolig, kanske till följd av alla försök och misslyckanden så nu vågar man knappt tro på det!

    Vi har varit på ett UL hittills och de verkar som att vi inte får ett till förens V.18:(

    När kan man se om det är tvåäggs eller enäggs?

    Ni som äter järntabletter hur mår ni av dem?


    mammafia84 skrev 2017-07-01 11:07:33 följande:

    Jag bokade ett vul via en gynekolog i v 10+

    Å fick då se att de va en kraftig skiljevägg så de va tvåäggs tvillingar.

    Nu väntar ja besked om ja ska göra nåt mer ul innan rul i v 19.


    Det är inte så enkelt att kraftiga skiljeväggar och varsin moderkaka är lika med tvåäggstvillingar. Om ägget delar sig första tre dagarna efter befruktningen kommer de att få egna moderkakor och egna säckar och därmed bedömas som DCDA (tvåäggstvillingar). Så är det ett enkönat par så är det dnatest som gäller.
  • LFF
    Äldre 2 Jul 11:27
    #24
    mammafia84 skrev 2017-07-01 20:16:11 följande:

    Okej. Jag får se vad hur dom ska följa min graviditet för de var ju lite skillnad mellan tvåäggs å enäggs. Väntar på att spec mödra ska kalla.

    Men en läkare tyckte iaf de verka som tvåäggs men får se.


    Bedöms de som DCDA så är det ju tryggast men minst antal kontroller och ultraljud.
  • LFF
    Äldre 3 Jul 08:13
    #27
    mammafia84 skrev 2017-07-02 18:13:49 följande:
    Okej. Va skönt att man följs noga :)
    Skulle gärna göra ul å lyssna på hjärta hela tiden haha
    Popetot skrev 2017-07-02 11:58:43 följande:
    Vi fick ul i v 12 pga att det var tvillingar. Nästa blev rul. Våra är tvåäggs med tjock skiljevägg. Tror rutinen då är tul var fjärde vecka. Vi fick ett extra efter rul då en var mindre. Du kommer följas upp hela tiden :)
    Här finns all info om undersökningar med TUL för tvillingar:

    www.vardgivarguiden.se/Behandlingsstod/Barnmorskemottagning/Riktlinjer/Duplexgraviditeter/

    20% av alla DCDA ("tvåäggs") är alltså egentligen enäggisar Solig
  • LFF
    Äldre 3 Jul 10:07
    #29
    mammafia84 skrev 2017-07-03 09:45:55 följande:

    Ja vill så gärna ha ett ul innan rul. De är 8 veckor kvar till mitt rul å känner mig så orolig.
    Hur får ja till ett ul nu vid v12 ?


    Betala privat då det är lite sent för KUB-ul (om du uppfyller kriterierna för att få göra KUB gratis i ditt landsting). 
  • LFF
    Äldre 17 Jul 16:02
    #54
    shrigley skrev 2017-07-17 12:07:26 följande:

    Hej hej!

    Jag är ny här, nyligen fått reda på att vi väntar tvillingar, är bara i v 9 men redan gjort två VUL eftersom jag gjort IVF och man satte in två st embryon. Kan inte fatta att båda verkar ha tagit sig :) Är snart 42, inga barn sen tidigare dock ett antal MF, så jag är livrädd att något ska gå snett nu.

    Ska på tredje UL om tio dagar och då även diskutera fosterdiagnostik, inte helt lätt när det gäller tvillingar. Fler risker överlag samtidigt som man måste ta ställning till det fall ett foster är friskt o det andra sjukt t ex. Mkt svåra frågor. Hur har ni andra gjort?


    Hej,

    Mina grabbar är nu 3 år och 8 månader. Vi gjorde kuben med dem. Jag skulle fylla 37 i samband med att de skulle födas. Det var ok siffror, 1/ca 300. Vi hade två misslyckade graviditeter bakom oss men har alltid varit överens om att om det skulle visa på ett "sjukt" barn så skulle vi avbryta graviditeten (tvillingarna är våra enda barn). Hade vi varit gravida idag hade jag utan tvekan betalat för nipt eftersom det är säkrare än de övriga testerna.

    Grattis till tvillingarna!
  • LFF
    Äldre 18 Jul 09:40
    #61
    Modimi skrev 2017-07-17 18:54:32 följande:

    Kul med några nya här tråden!

    Det känns som några av er har fått göra fler tidiga UL, vi gjorde IVF men fick ett tidigt och nu får vi vänta till V.19 ;( jag vill också gå på fler????

    Vi vet inte heller om det är enäggs eller tvåäggs, de såg ut som att det var en tjock skiljevägg vad de nu menar med det.

    Vi skippade KUB det skulle ändå inte ändra någonting för oss.

    Vart bor ni alla förresten?


    Tjock skiljevägg betyder att bebisarna ligger helt separerade och att de därmed räknas som "tvåäggstvillingar" eller DCDA. Det är den minst riskfyllda sortens tvillinggraviditet och det blir tre extra tul i v28, 32 och 36. Ca 25% av alla samkönade tvåäggstvillingar är enäggstvillingar. Om ägget delar sig första tre dagarna efter befruktningen kommer de att få egna säckar och därmed bedömas som DCDA.
Svar på tråden Gravid tvillingar BF jan 18