• sisisi

    Ansöka om tjänstledighet

    Hej

    Vilken strategi har ni haft när ni ansökt om tjänstledighet om ni har en kvalificerad tjänstemanna roll?

    Har ni förvarnat er chef?

    Vad sa ni var orsaken till att ni ville ta tjänstledigt?

    Hur tog er chef det?

  • Svar på tråden Ansöka om tjänstledighet
  • Anonym (Lurbo)

    Vad menar du? Det finns om du jobbar privat egentligen bara en giltig anledning att få tjänstledighet och det är för studier. Jobbar du statligt kan man även få för att prova annat jobb.

    Varför behöver du en strategi? Vill du bara tjänstledig för något annat men vill behålla jobbet ändå?

  • Anonym (Ellen)

    Det du får vara beredd på är som sagt att få nej, eftersom du inte har någon laglig rätt till tjänstledigt annat än för studier, föräldraledighet eller militärtjänst (om inte kollektivavtal säger annat) . Som chef beviljar jag sällan tjänstledighet för att man vill testa annat jobb, är man redan på väg bort har man förmodligen ingen motivation till att göra ett fortsatt bra jobb utan då får man i så fall säga upp sig. Vi har alltså inte rätt att få tjänstledigt för att testa andra jobb i vårt kollektivavtal men det händer ju att medarbetare anför det som anledning.

  • lissi65

    Jag förstår ärligt talat inte heller frågeställningen, det är väl bara att ansöka så får chefen avgöra ja eller nej. Finns inga rättigheter  i lagen att man får lov att ta tjänstledigt för annat än studier. Möjligen kan det finnas vissa undantag i vissa kollektivavtal. Så det är helt upp till chefens/företagets goda vilja i alla andra fall.

Svar på tråden Ansöka om tjänstledighet