• luciabarn

    Vad säger ett taxeringsvärde? kan man räkna ut eventuellt försäljningpris?

    Är helt ny när det gäller husmarknaden.. och vi kikar just nu på att köpa hus. Vi har hittat ett hus som ska ut till försäljning men som ännu inte lagts upp, därmed vet vi heller inte priset det kommer läggas ut för..

    Det vi däremot vet är att taxeringsvärdet 2015 var ca 1.4 miljoner, säger det något alls om husets eventuella pris när de kommer ut?

    Tacksam för hjälp :)

  • Svar på tråden Vad säger ett taxeringsvärde? kan man räkna ut eventuellt försäljningpris?
  • Stårschan

    Dagspriset beror ju helt och hållet på marknaden på orten, och vad folk är beredda att betala. Gå in på Hemnet och se om du kan hitta likvärdiga hus i samma område som sålts nyligen. De kan ge en fingervisning om vad säljaren kan hoppas få för sitt hus.

  • nihka

    Ett grovt mått är att taxeringsvärdet är 75% av fastighetens värde. Lägg alltså på 25% för att komma fram till ett mycket ungefärligt försäljningsvärde.

    Ofta lägger sig mäklare lite lägre i sitt utgångspris, kanske närmare taxeringsvärdet för att locka fler till visning och budgivning även om de vet att de som bara har råd med utgångspriset + pyttelite till kommer att falla ifrån snabbt, men det ger mer dynamik med fler intressenter.

    Det som till slut avgör vad fastigheten går för är läget och intresset. Du kan titta på exempelvis Booli och se hur mycket plus eller minus fastigheter i ditt område har gått för utifrån utgångspriset och lägga på lika mycket på det objekt du är intresserad av.

  • Mr Obvious
    nihka skrev 2017-07-22 12:08:13 följande:

    Ett grovt mått är att taxeringsvärdet är 75% av fastighetens värde. Lägg alltså på 25% för att komma fram till ett mycket ungefärligt försäljningsvärde.


    Man måste lägga på 33.33% på taxeringsvärdet för att få ett ungefärligt försäljningsvärde, men det är nog smartare att dividera med 0.75 (det blir samma resultat).

    Ekvationer:

    F = försäljningsvärde
    T = taxeringsvärde

    T = 0.75 * F
    F = T / 0.75
  • runerusk

    Taxeringsvärdet kan ge en grov bedömning av värdet. Tror det ska motsvara 75% av värdet med viss eftersläpning.
    När mäklare gör en värdering tittar de bla på försäljningspriser på liknande objekt i området. Vill du själv göra detta kan du gå in och kolla på slutpriser i området, räkna ut genomsnittsligt pris/m2 och försäljningskostnad/taxeringsvärde. Sen får du såklart ta hänsyn till objektets skick, läge etc. för justering.

  • TQR735

    Att använda taxeringsvärde ger väldigt lite. 

    Det handlar om vad säljarna kan tänka sig sälja huset för, det är bottenpriset.

    Därefter vad det finns för köpare och vad de kan tänka sig ge.

    Är ni ensamma som bjuder så har ni ett bra läge, är det 50 andra som är intresserade så kan det bli dyrt.
    Titta i stället på hur priserna på liknande objekt sett ut i området de senaste åren. Hemnet har en bra funktion där du kan se sålda objekt geografiskt.

Svar på tråden Vad säger ett taxeringsvärde? kan man räkna ut eventuellt försäljningpris?