• Humlan88

    Tips att leva mer miljövänligt och sparsamt med lön som inte är jättehög

    Jag och sambon tänkte börja leva mer miljövänligt och sparsamt. Vi har inte jättehöga inkomster någon av oss. Visst kostar det lite mer om vi bara ska handla ekologiska produkter och närproducerat kött. Vad mer kan man göra för att bli mer miljömedveten? Tar tacksamt emot alla tips och råd. Gör detta för miljön och för att spara pengar. Tyvärr måste vi ha 2 bilar till jobbet så den biten går bort.

  • Svar på tråden Tips att leva mer miljövänligt och sparsamt med lön som inte är jättehög
  • Lena

    Veckohandla. Ät upp alla rester. Ät vegetariskt ibland eller späd ut köttet. Ät inälvsmat så allt tas till vara. Köp mat med kort datum och frys in.

  • Humlan88
    Humlan88 skrev 2017-08-02 09:54:36 följande:

    Jag och sambon tänkte börja leva mer miljövänligt och sparsamt. Vi har inte jättehöga inkomster någon av oss. Visst kostar det lite mer om vi bara ska handla ekologiska produkter och närproducerat kött. Vad mer kan man göra för att bli mer miljömedveten? Tar tacksamt emot alla tips och råd. Gör detta för miljön och för att spara pengar. Tyvärr måste vi ha 2 bilar till jobbet så den biten går bort.


    Vi är jägare båda 2 så det mesta kött får vi ju in ekologiskt iallafall
  • Carambolan

    Tänk stort. Kan ni flytta eller byta jobb så att ni inte måste ha två bilar...? De är ju ofta ekonomins svarta hål.

  • Lena

    Som jägare ta till vara på allt, hjärta, kinder, ben(för buljong), inälvor

  • Fjäril kär

    Sluta köp plastpåsar - handla med tygkassar eller återanvänd gamla påsar

    Sopsortera noggrant - spara glasburkar o saftflaskor och använd till annat

    Köp på second hand och loppis det ni behöver eller Blocket

  • Blubberdr

    Skippa bilen helt alternativt byt till elbil. Kostar väl en slant dock :)
    Skaffa ett barn färre än ni tänkt

  • Blubberdr

    Det är ju bra att jag läste det där med att ni "måste" ha två bilar innan jag svarade.

    Då blir mina tips:


    Sluta äta kött
    Skaffa ett barn färre än ni tänkt
    Flyg inte. Speciellt inte långflyg

    Tyvärr har ovan åtgärder så stor effekt att även om ni i övrigt gör allting rätt så har det mindre betydelse än någon av dessa.
  • snedtak

    De allra flesta miljövänliga val är också ekonomiska faktiskt. Sen skulle jag rekommendera att fundera över vad "miljö" innebär för er. I många fall är samma val bra för olika typer av miljöaspekter, men inte alltid. Att köpa närodlat behöver tex. inte vara klimatsmart för odlingens/produktionens påverkan är nästan alltid mycket större än transporternas. Så tomater från Spanien är ofta mer klimatsmart än svenska tomater när Svenska tomater inte är i säsong. Andra aspekter av miljö är biologisk mångfald, försurning/miljögifter eller bevarande av arter.

    De viktigaste åtgärderna man brukar prata om är "Bilen", "Biffen" och "Bostaden. Dvs. transporter, mat och hur man bor.

    Transporter: Är det absolut så att ni måste ha två bilar, så är det så. Däremot ska man inte underskatta hur långt man kan komma på cykel. 1 mil tar tex 20-30 minuter, och elcykel eller cykelkärra är något som underlättar om man har lite längre eller skjutsar barnen till förskolan. Är kollektivtrafik eller cykel verkligen helt uteslutet kan man faktiskt fundera på att byta jobb till närmare, om det går. Men det är inte alltid möjligt/önskvärt, så det är precis lika viktigt att tänka på vilken bil man köper nästa gång man köper en bil. Många familjer har två kombi trots att den ena används i princip endast av en person till jobbpendling. Fundera på att köpa en miljöbil nästa gång, tex. elbil eller laddhybrid eller gasbil. Det är också bra att inte köpa större bil än nödvändigt. Man kan också fundera över sin körstil och om man kan sänka bränsleförbrukningen genom att planera sin körning och köra smartare. Kör man 1500 mil om året och kan sänka medelförbrukningen med 0.1 l/milen motsvarar det ca 2000 för en bensinbil.

    Mat: De allra flesta känner till att det är bra att äta mer vegetariskt, och det är nästan alltid billigare också. Andra val som är bra att göra är att köpa mer kyckling och mindre rött kött, eftersom kyckling har mindre klimatpåverkan. Fisk är också bra, men se till att den är MSC-märkt. Smarta sätt är att dryga ut köttfärssåsen med lök och rivna morötter. Det finns massor av goda vegetariska rätter också, även om man får utforska lite om man inte är så van. Lätta saker är pastasåser, pajer, gratänger, indiskt, thaimat, mexikanskt.
    Gällande ekologisk mat är vissa varor viktigare än andra att köpa ekologiskt. Viktigaste är bananer, mejeriprodukter, vindruvor, kaffe, kött och potatis. Om man tycker ekokött är dyrt, byt ut mot billigare kött.
    Något av det absolut viktigaste i miljöväg är att minska matsvinnet. Det är också ekonomiskt, finns många som inte inser hur mycket pengar man faktiskt slänger i soporna för att man slänger en halv ost där eller 1/5 brödpaket varannan vecka (vilket blir 10 hela brödpaket om året). Andra viktiga saker är att undvika palmolja, som bidrar till skövling av regnskogen. Det finns certifierad palmolja, men dels finns det tyvärr de som fuskar med certifieringen och dels driver användningen av certifierad palmolja fortfarande efterfrågan på produkten.

    Bostaden: Vet  inte om ni bor i hus eller lägenhet, men saker båda kan göra är att välja miljömärkt el, sänka energiförbrukningen genom att ha lagom kallt i kyl/frys, inte för varmt i lägenheten, välja lågenergilampor när man ändå köper nya, källsortera, kompostera, stäng av vattnet när man borstar tänderna eller under tiden man tvålar in sig eller shamponerar i duschen. Ska ni flytta är ett bra och viktigt tips att inte bo större än man behöver.

    Andra saker man kan köpa rör konsumtion: köp inte saker ni inte behöver, och när ni köper "nytt" kolla om det finns begagnat. Bra saker att köpa begagnat är möbler (man kan undvika stoppade), kläder, böcker, musik och filmer m.m. Bor ni inte nära second hand finns alltid Tradera och Blocket. Bra för plånboken också.

    Till sist är semestern en möjlighet att vara miljövänlig. Man kan tågluffa i Europa, eller vandra i fjällen, eller cykla längs Skåne och Hallandskusten. Det finn också direkttåg mellan tex. Malmö och Berlin, även om det tyvärr finns en del förbättringsmöjligheterna när det kommer till bokningar av reguljärtåg från Sverige ut i Europa.

  • Humlan88

    Tack! Har hört att man som sagt ska undvika palmolja, vart hittar jag palmolja? Vilka produkter ska jag undvika?

Svar på tråden Tips att leva mer miljövänligt och sparsamt med lön som inte är jättehög