• Meriall

    Förskola: Utgå från mina tider trots att pappan är hemma?

    Jag vet inte vad som gäller om man väntar... kan det vara samma som för arbetslösa? Vet att i vissa kommuner får barnen gå heltid om ena/båda är arbetslösa och i vissa kommuner bara 15 timmar. Så kolla vilken kommun det är. Tror det kan bli riktigt fel om hon är där om det inte är godkänt...

  • Meriall

    Verkar jätteluddigt tycker jag. Men verkar som att hon inte har rätt alls till förskola om han befinner sig i Sverige och är vårdnadshavare. Har du enskild vårdnad ska det gå bra tror jag.

  • Meriall

    Förstår ditt problem. Men om han inte finns i Sverige, hur kan han då ha vårdnaden? Att han står som pappa räknas inte utan måste vara vårdnad.

    Blir svårt att ljuga om då det kan komma fram och då går det illa för er. Kanske bäst att be honom välja mellan att lära sig ta hand om henne eller inte ha vårdnad? Han behöver ju inte ha det för att kunna ha en papparoll när du är hemma?

    Alternativet är väl privat barnomsorg dvs barnflicka som ni betalar direkt eller släkting som tar hand om henne. Eller att du jobbar/studerar hemifrån alt har med henne. Eller att han skaffar en sysselsättning. Behöver ju inte vara ngt avancerat och klarar han inte det så på papperet iaf.

  • Meriall
    Anonym (Undrar) skrev 2017-08-13 16:47:57 följande:

    Innan jag födde var vi på familjerätten och han skrev på att han var pappa och så skrev vi också på att vi båda skulle ha vårdnaden.

    Eller pratar vi inte om samma sak? Blir snurrig.

    Finns ingen sysselsättning för honom just nu innan uppehållstillståndet. Vi måste vänta.

    Jag vågar inte lämna henne till vemsomhelst, även om de inte är elaka så är de knappast pedagogiska.

    Men jag får se, säger förskolan att det absolut inte är möjligt så får jag helt enkelt hoppa av.


    Okej jo vi pratar om samma då. Vad synd! Hade ni väntat några år med att skriva på papperet hade detinte blivit något problem nu. Det jag tänkte var om ni kan ta bort hans vårdnad (kan ju ge tillbaka senare) men det kanske verkar misstänkt utan orsak. Det finns jättebra, erfarna och pedagogiska barnflickor men de är ju dyra förstås. Hm. Så återstår väl kanske att han åberopar psykisk ohälsa pga oro kring uppehållsbeskedet (inte konstigt att må dåligt av det) och att han därför inte klarar ta hand om barnet. Är det så så kan ni få förskola. Det står nämligen "efter föräldrarnas förmåga och barnets behov", inte att föräldrarna måste jobba. Bara de är oförmögna att ta hand om barnet. Värsta som kan hända är att han förlorar vårdnaden och det påverkar ju inget i praktiken för er. Och när han får uppehållstillstånd kan ni ju få på papper att hans psykiska mående är bättre och därmed kan han ha vårdnad igen. Inte ens säkert att det behövs att han tappar den för att ni ska få förskola.

    Grejen är iaf så att det går nog inte (utan enorma konsekvenser om det kommer fram och risken är stor!) att undanhålla info om honom utan ni måste nog göra detta lagligt. Och då måste han antingen ta hand om henne, vara på riktigt (dvs på papper) oförmögen att göra det eller att ni löser det privat dvs betalar hela summan för barnomsorg privat. Eftersom staten/kommunen betalar en stor del av barnomsorgen så måste man följa deras regler om man använder just den.
Svar på tråden Förskola: Utgå från mina tider trots att pappan är hemma?