• Anonymamamma

    Får man ha ett friskt barn hemma från dagis?

    Ja det heter förskola haha

    Skämt å sido, mitt barn, snart två år gammal går 15timmar sedan sommaruppehållet. Nu börjar jag mitt jobb om en vecka och känner att jag skulle vilja ha honom hemma, lite mamma son kvalitetstid innan karusellen drar igång.

    Får man göra så? Ha ett barn hemma för att man vill och inte för att det är sjukt?

    Eller skulle dom döda mig om jag ens frågade?

  • Svar på tråden Får man ha ett friskt barn hemma från dagis?
  • Seven Costanza
    AnkiC skrev 2017-09-12 22:53:22 följande:

    Ok då förstår jag om du inte är så insatt. Då kan jag meddela dig att det är helt ok att göra så. Endast om du ni behöver mer tid eller ändrade tider som påverkar verksamheten nämnvärt är det önskvärt med två veckors framförhållning. Dock kan de aldrig neka tid om man ska arbeta. Om man tex måste in och jobba extra och får reda på det dagen innan och måste ha tid för sitt barn då den egentligen är ledig så får de inte neka dig. Önska kan de dock.


    RakelO skrev 2017-09-13 00:09:26 följande:

    Förskolan behöver veta 2 veckor i förväg- rent fackligt- om ditt barns ändrade vistelsetid gör att de måste öppna tidigare eller stänga senare eller vara fler pedagoger på plats tidigt eller så. De ändrar knappast schemat till det sämre för att ditt barn är ledigt några veckor. De ändrar inte schemat alls. Barn åker på semester etc... inget konstigt. Kländagar är annorlunda, då all personal vill vara ledig med sin egen familj. Är 25 barn anmälda och 5 barn dyker upp, är ju många på plats i onödan. De hade blivit beviljade semester om föräldrarna inte anmält att de behövde barnomsorg, som de sedan inte behövde. Svårt läge, då föräldrarna kanske själva får sent besked. Men trist för förskolepersonalen, som ofta också är föräldrar.


    Ok tack, bra att veta! Infon vi fått från vår förskola var inte såhär detaljerad.
  • Karro64221479043

    Det är självklart helt ok. Jag gör det idag till exempel. Meddelar bara dagen före el på sms på morgonen att xx stannar hemma idag.

    Alla fsk-lärare jag känner ser bara positivt på det inkl de på vår fsk.

  • Rikard

    Det finns ingen dagisplikt. Däremot ska du naturligtvis informera dagis i så god tid som möjligt både när ni tänker vara hemma och när sonen kommer tillbaka.

  • Anonymamamma
    Seven Costanza skrev 2017-09-12 20:12:51 följande:

    Klart att du i sak får ha ditt barn hemma så mycket du vill från förskolan, som andra sagt är det inte obligatoriskt med förskola. Men jag tänkte ändå säga att det som förvånar mig med de andras svar om att ta en "mysdag" eller ledig vecka när barnet inte är sjukt är att på min förskola står det i policyn att ändrad vistelsetid ska meddelas senast två veckor i förväg - detta eftersom det kan påverka personalbehovet upp eller ner. Arbetstidslagen säger ju att arbetsagare har rätt att veta sitt schema två veckor i förväg, därav att förskolan vill veta hur många barn som ska gå och vilka tider, så det förvånar mig att så många säger att det bara är att hålla hemma med kort varsel.

    PS. Tillfällig föräldrapenning (TFP) är ju det riktiga namnet för ersättning för vård av barn, alltså vab. Det finns inga begränsningar för hur mycket TFP du får ta ut, enda kravet är att du avstår arbete och har barnet hemma från förskolan.


    Oj! Jo det var därför jag var osäker på om det var okej att göra så. Nu är jag lika förvirrad igen :/ Det verkar som det är lite olika överallt. Jag får nog ändå fråga mitt dagis om hur de vill att man gör även fast jag fått andra råd här.

    Än så länge har vi Inte behövt det då jag har jobbat kväll, sambon och jag har gått om varann.

    Fick reda på för sent att man kunde vabba istället för att ta ut föräldradagar när barnet var sjukt under mammaledigheten. Eller hur det nu låg till. Det är ju en hel djungel det här. Och bara att komma ihåg allt man läst när man är sliten av kolik och sömnlösa nätter. Jag hade behövt en "Så funkar myndigheterna - förenklade begrepp för slutkörda mammor" bok. Haha
  • Anonymamamma
    AnkiC skrev 2017-09-12 20:36:43 följande:

    Oj, har du missat att du får vabba från jobbet och få betalt när ditt barn är sjukt? Ja då får du läsa på.


    Än har jag inte behövt vabba då sambon jobbat jag och jag kväll men nu när jag också kommer jobba dagtid så måste jag nog läsa på, igen :)
  • Anonymamamma

    Ringde förskolechefen och han sa att de ville veta minst två veckor i förväg om barnet behövde ändra tider eller vara lediga.

  • AnkiC
    Anonymamamma skrev 2017-09-13 12:12:43 följande:

    Ringde förskolechefen och han sa att de ville veta minst två veckor i förväg om barnet behövde ändra tider eller vara lediga.


    Fast de kan ju inte neka dig att ha barnet hemma. Planerad ledighet kan du ju meddela så snart du vet men självklart får du vara hemma spontant också. Märkligt svar av förskolechefen.
  • modsey
    Anonymamamma skrev 2017-09-13 12:12:43 följande:

    Ringde förskolechefen och han sa att de ville veta minst två veckor i förväg om barnet behövde ändra tider eller vara lediga.


    Äh dumheter . Förstår inte ens varför du ringde denne? Du medelar bara att ni blir hemma till pedagogerna
  • Jennie med ie

    Du har all rätt att ha ditt barn hemma utan att han eller hon är sjuk, även med kort varsel. "Tvåveckorsregeln" kan appliceras på avvikelser från i övrigt fasta scheman, ändringar som ändrar behovet av personal, ändrad omfattning o s v men inte ens arbetande och studerande föräldrar kan alltid veta allt två veckor i förväg så det handlar ju om de ändringar man KAN meddela i god tid.

    Så, vet du i förväg att han ska vara hemma en vecka så meddela det då. Vänta inte till samma morgon bara för att du kan/får utan meddela i så god tid som möjligt helt enkelt. Såvida det inte rör sig om barn som behöver särskilt stöd eller särskilda insatser gör ett enskilt barn ingen betydande skillnad men om kanske 3-4 barn är lediga och man vet om det i förväg kan man t ex planera in aktiviteter som man bara kan göra när färre barn är där så en pedagog kan avsättas åt det.

  • GrubbelbubvelfScgfdd

    Lyssna inte på det där om 2 v före. Du får ha barnet hemma när du vill, 2v gäller utökade tider, du kan alltid ta ledigt el hämta tidigare extra m kort varsel.

    De flesta har bara rätt till förskola under föräldrarnas arbetstider (om man inte gar 15h då) och då MÅSTE du ha barnet hemma om du oväntat får ledigt en dag.

Svar på tråden Får man ha ett friskt barn hemma från dagis?