• sassaa

    När blir min utbildning för gammal?!

    Hej, jag har fastnat i ångestfyllda tankebanor och skulle gärna vilja höra era perspektiv på saken.

    Efter några år som sjukskriven med psykisk ohälsa och arbetslöshet så fick jag gå en komvuxutbildning till bagare/konditor. Jag tog examen i slutet av år 2016 och var sedan arbetslös några månader i väntan på hjälp från AF då jag länge haft vissa svårigheter. Den hjälpen uteblev (skitmyndighet), då bestämde jag mig för att hjälpa mig själv, och jag fick ett provjobb nästan direkt på ett litet bageri. Ägaren hade orimligt skyhöga förväntningar, och efter någon månad fick jag gå då jag inte nådde upp till samma standard som en erfaren bagare har. Det sänkte mitt självförtroende någon kopiöst, och är väl roten till min oro...

    Dagen efter jag fick gå ringde jag ett industribageri och fick jobb direkt. Nu har jag arbetat där i några månader och börjar oroa mig för att inte kunna söka mig vidare till ett mer hantverksinriktat bageri. Det är slutmålet för mig, men oroar mig för att min utbildning ska bli utdaterad, gammal, om jag fastnar för länge där jag är nu. Har bara tänkt arbeta där i ett år kanske, men är rädd att ingen vill anställa en nyutbildad bagare som tog examen för ett år sedan. Även om jag idag arbetar inom bageribranschen så utför jag inte ett "hantverksmässigt" arbete.

    Hur ser ni på saken? Jag uppskattar alla svar. 
  • Svar på tråden När blir min utbildning för gammal?!
  • Carambolan

    Jag har ingen erfarenhet av bageribranschen så ta mitt svar med en stor nypa salt.

    Min spontana tanke är att det finns två viktiga moment för att komma igång med karriären efter examen. Det första är att snabbt komma ut i arbetslivet i rätt bransch och det har du lyckats med. Det andra är att underhålla och utveckla sin specialistkompetens och det är här du är rädd att din utbildning ska bli för gammal. Utbildning är för de flesta bara en grund att stå på och ett sätt att kvalificera sig för ett arbete, sedan faller det sig helt naturligt att man fortsätter att utveckla sitt yrkeskunnande under de 40-45 år man är yrkesaktiv. De flesta stannar inte hela karriären på ett ställe. Att vilja gå från industri till hantverk tycker jag spontant låter som något som borde vara en av de vanligaste långsiktiga karriärresorna som bagare. Vad jag tror att du behöver för att göra det bytet relativt snart är att hitta former för att underhålla och utveckla din hantverksskicklighet snarare än att förlita dig på meriter i grundutbildningen. Kan du när du söker jobb presentera att du arbetat ett år på industribageri, men att du på fritiden också brukar baka hantverksmässigt till kyrkkaffet/soppköket/kompisbrunchen så tror jag inte att det spelar så stor roll vilka kurser du läste för några år sedan. Däremot behöver du kunna diskutera ämnet på ett sätt som visar att du är kunnig och intresserad av att utvecklas, så se till att hålla dig a jour med vad som händer i branschen, nya trender och tekniker, etc.

  • Dundergunnar

    Jadu.

    Jag har själv en yrkesutbildning. Jag tog vilket jobb som helst till att börja med. Jag arbetade på posten medans jag sökte mig vidare till det jag utbildat mig till. Sen var det bara att jobba arslet av sig med dålig lön för att komma in i jobbet för att sen ha lite makt över vilken lön jag ville ha efter att ha ackumulerat kunskap över en längre tid.

    I din position skulle jag fortfarande söka mig till arbetsplatser som kanske behöver hjälp vissa dagar i veckan. Vet inte hur det ser ut på bageri men säg att du hittar ett ställe som behöver hjälp tidiga söndagar. Ta allt du kan hitta och lägg dig lågt ersättningsmässigt om du måste tills du känner själv att du på nästa ställe (eller samma om du gör så bra ifrån dig att de vill ha dig på fulltid) har den kompetens som krävs.

    Erfarenhet är allt. Du kanske måste göra som jag, jobba med skitlön tills jag blev riktigt bra på det jag gör. Idag kan jag med 7 års erfarenhet "välja" min arbetsplats mycket lättare.

    För att svara på din rubrik (När blir min utbildning för gammal?) så har jag kollegor som gått samma utbildning som jag men inte har samma förutsättningar. Det är pga att de glömt 50% av vad de lärt sig och missat chansen att hitta hur man rätt applicerar sin kunskap här. Den blir för gammal när du över långa perioder inte utnyttjar den och glömmer bort hur du bäst använder den. Låter kanske hemskt men om det är så att du måste stå och baka hemma och på din egen tid fortsätta utvecklas genom att hitta sätt att dagligen göra nytta av din utbildning så ska du nog göra det.

    Hoppas mitt svar gav dig nåt.

    Lycka till!

Svar på tråden När blir min utbildning för gammal?!