• Isa3

    Treåringen bryr sig inte när det hamnar i blöjan

    Hej!

    Har en son på 3 år som fortfarande har blöja. Vi brukar hjälpa han till pottan med jämna mellanrum och det händer ganska ofta att det hamnar lite där.
    Vi har även provat att låta han gå i enbart kalsonger men det blir konstant olyckor så han har fått fortsätta med blöjan.
    Det som oroar oss lite är att han säger inte till när han har kissat/bajsat. Han bryr sig helt enkelt inte om det är fullt med bajs i blöjan när vi tex är ute.
    Frågar vi han om han har bajsat så säger han alltid nej.

    Vi har provat ett belöningssystem där han har fått samla stjärnor och när han har samlat ihop ett gäng välja en liten leksak men det har inte fungerat som vi hade hoppats.

    Har ni några tips på hur vi kan få sonen mer intresserad av att säga till när han har bajsat, eller ännu hellre, innan? :)

  • Svar på tråden Treåringen bryr sig inte när det hamnar i blöjan
  • 8airam8

    Ta det lite lugnt och fortsätt med att hjälpa barnet till pottan. Bra och heja när något kommer, ingen reaktion mer än "nähä" när inget kommer. De lär sig, de små, men allting har sin tid. Tydligen ligger inte den lilla vännens fokus på att bli blöjfri just nu :)

  • Rebecca1987

    En släkting till oss började med att få sin son sitta lite längre på toa genom att läsa korta sagor för att få en rolig stund och säga till när det var dags för toa för då viste han att han fick en saga med

  • Tilja

    Har du provat att ta på blöjan utanpå kalsongerna? Dagens blöjor är för bra, så barnen känner inte att de har kissat/bajsat.

  • mammalovis

    För en del barn tar det tid. Vår 4-åring har fortfarande olyckor ibland och vill minsann inte erkänna det. Det är bara att fortsätta kämpa på. Så länge man använder blöja är det ju ändå okej, mindre kul när det kommer i trosorna ... En period fick hon ha en binda i istället i trosan just för att minska på tvätten.

  • Isa3

    Det med pottan fungerar helt ok och vi har provat att läsa för han ur en bok han väljer. Problemet är att han inte tar initiativet till att vilja sitta där utan det måste vi göra.
    Dock vägrar han att bajsa på pottan, kissa går bra. Vi brukar försöka sätta han på pottan när vi upptäcker att det är på gång men väl på pottan kommer det ingenting. En stund senare har givetvis allt hamnat i blöjan..
    Senaste halvåret har han konstant förnekat att han har bajsat och tar man tag i han för att gå o byta på han så blir han riktigt sur/arg. Fattar inte vad som har hänt med han senaste halvåret.
    Om det är någon idé han helt plötsligt har fått? Man tycker ju att det inte borde vara allt för bekvämt att gå runt med en massa kladd i blöjan.

    Blöja utanpå kalsongen har vi inte provat, det kanske man skulle testa. Dock vet jag inte om det blir något större skillnad när det gäller bajseriet.

  • Emy88

    Varför inte bara ta bort blöjan, då har han ju inget val. Med båda våra barn har vi bara sagt att alla blöjor är slut, de första dagarna var det många olyckor men sedan vände det.

  • Fröken W

    Kan ni prova att köpa en barnring till toaletten? Kanske in det locka om ni säger "nu ska du få gå på toaletten som mamma och pappa".

    Sen tänker jag att ni får gå dit med honom ofta. Strunta i att han inte säger till, säg bara att ni ska gå till toaletten. Fortsätt att läsa eller göra något annat kul där.

    Men jag tror som tidigare inlägg att han kanske inte är redo än helt enkelt. Så ingen stress, när han är redo så kommer det funka. Har du lyssnat på podden Pampers barnvagnspromenader? I flera avsnitt har de pratat om just det här med att bli blöjfri. Louise Hallin, deras "expert" ger då rådet att fråga barnet "när tror du att du vill sluta med blöja" och menar att de inte allt för sällan kan svara "på lördag" eller liknande.

    Ett annat tips hon gett är att backa och säga "mamma och pappa har tjatat på dig om att inte ha blöja, men du är ju inte redo för det än. Nu tar vi tillbaka blöjorna så behöver det inte komma kiss och bajs i kalsongerna".

    Lycka till!

  • Isa3

    Tack för tipset med Pampers podden. Fanns en hel del intressanta tankar där. Inser att jag nog har varit lite väl hård och tjatig.
    Det bästa kanske vore att ta ett steg tillbaka och låta han själv bestämma mer när han vill sitta på pottan än att vi ska tjata och tvinga honom dit.
    Detsamma gäller kanske vid bllöjbyte. Istället för att tjata på han att han har bajsat, som alltid leder till gap o skrik, kanske vi ska låta han själv känna efter och säga till när han är redo att byta?
    Känner mig lite smånojjig över detta speciellt då hans två jämnåriga kusiner som han leker ofta med, helt är blöjfria sedan ett bra tag tillbaka.

  • Fröken W
    Isa3 skrev 2017-10-01 12:08:00 följande:

    Tack för tipset med Pampers podden. Fanns en hel del intressanta tankar där. Inser att jag nog har varit lite väl hård och tjatig.

    Det bästa kanske vore att ta ett steg tillbaka och låta han själv bestämma mer när han vill sitta på pottan än att vi ska tjata och tvinga honom dit.

    Detsamma gäller kanske vid bllöjbyte. Istället för att tjata på han att han har bajsat, som alltid leder till gap o skrik, kanske vi ska låta han själv känna efter och säga till när han är redo att byta?

    Känner mig lite smånojjig över detta speciellt då hans två jämnåriga kusiner som han leker ofta med, helt är blöjfria sedan ett bra tag tillbaka.


    Kul att du kunde få lite nya tankar och idéer från podden. Jag tror att du gör rätt i att backa lite ett tag. Strunta i att jämföra med kusiner och andra jämnåriga (men jag vet att det är svårt).

    Det är ju inte bra att han går med bajs i blöjan någon längre stund. Kanske kan ni tala om för honom när han bajsat i blöjan "vi vet att du har bajsat nu. Vill du att vi byter blöjan nu på en gång? Svarar han nej så säger ni att ni byter om t.ex. 5 minuter, när klockan ringer. Så ställer ni en äggklocka, mobil eller liknande på den tiden. "När klockan ringer så byter vi blöja".

    Ingen aning om det funkar men tänker att det blir tydligt för honom, och han får också vara med att bestämma men på en rimlig nivå. Kanske kan det också vara roligt och spännande med klockan.

    Hoppas att det går bra. Uppdatera gärna hur ni gör och hur det funkar :)
  • Isa3

    Det där med klocka var en intressant idé, tack för den :)
    Vi tänkte prova att införa någon form av "pott-klocka" som kanske ringer varannan timme. Istället för att vi tjatar på han att gå på pottan.
    Hoppas att det kan få upp hans intresse att självmant vilja gå på pottan.

    Försöker byta så fort att vi upptäcker att han har bajsat men det är inte alltid det lättaste. Det beror oftast när det har hänt.
    Som häromdagen när vi va ute och lekte i skogen med några vänner, upptäcker givetvis när vi kommer hem att han har gjort ett ordentligt lass i blöjan och det såg inte nygjort ut.  :(
    Inte ett ord, inte ett tecken, ingenting under hela tiden vi var ute i skogen. Förr kunde man se någon form av tecken att han hade bajsat men nu verkar han göra allt för att dölja det.
    Jag vet inte om det beror på att förr avbröt vi lekandet för att gå hem och byta. Att han nu fattar vad som händer om han säger till att han har bajsat?

Svar på tråden Treåringen bryr sig inte när det hamnar i blöjan