Forum Spartips - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vänja sig vid mindre inkomst??

  Tor 12 okt 2017 19:35 Läst 2519 gånger Totalt 5 svar
  Tor 12 okt 2017 19:35

  Hej på er!

  Jag har själv valt att gå ner i arbetstid från 100% till 70%. Det blir lite mindre i börsen men vi klarar oss ändå, har inte mer lån än ett (på huset) och mannen jobbar 100%. Våra inkomster tillsammans är tillräckliga. Men det är ju ändå lite knivigt att vänja sig vid mindre pengar varje månad. Därför vill jag höra era bästa knep på att spara pengar!

  Vi har tre barn i tonåren, de kostar en del. Jag har tidigare shoppat en hel del, det försöker jag vänja mig av vid.

  Hur gör ni för att spara in på månadskostnader?

 • Tor 12 okt 2017 19:40 #1

  Veckohandla
  Se över abonnemang, mobil, tv osv
  Köp begagnat
  Cykla eller gå istället för bil när det är möjligt
  Matlådor istället för att köpa lunch ute

 • Tor 12 okt 2017 19:44 #2

  Sluta handla sådant som inte måste ersättas, laga i första hand, köp begagnat i andra hand, köp nytt i sista hand.

  Läs på om familjer som har köp-stopp, de har många bra tips.

  Annars är det klassikerna:

  * Kolla över månadsutgifter som prenumerationer, abonnemang mm. Minimera!
  * Mat = mycket av det billiga och lite av det dyra. Finns massor med trådar om billig mat. Leta här på FL det finns hur mkt som helst att läsa om hur man tex kan använda röda linser (koka egna av torkade) som utfyllnad eller ersättning till köttfärs, hur mkt billigare det är med gröt + kanel + lite mjölk - jämfört med smörgås + juice osv.
  * Körning - minimera och tag många ärenden på en gång. När man måste åka och handla så tar man återvinningen med sig, kör och lämnar/hämtar grejor längs vägen osv.
  * Sälj av gammalt. Urvuxna kläder, sportgrejor som inte behövs, barn/babyprylar osv. En hundring där och några tior här blir en hel del i längden + att man har mer plats i förråden!
  * Ät rent i kyl, frys och skafferi 2 ggr/år tex nu före julen. Gör slut på allt det där man köpt hem och sparat. Utmaning rent matlagningsmässigt, men det går att vara lite kreativ. Köp sen bara hem nytt av det som man verkligen använder! Det finns nog mer i frys och skafferi än man tänker sig och passar man på att äta slut på det man har i förråden så slipper man slänga för att det blivit för gammalt.

 • Tor 12 okt 2017 19:47 #3

  Och sluta att handla småsaker!
  Kaffe på stan i farten - varför? Bättre att dricka på jobbet eller hemma och nu när du inte handlar så ofta så blir det sällan akut kaffebehov på stan.
  Lunch ute - nej, matlådan är billigast!

  Alla småköp blir dyra, en godisbit och dricka blir lätt 500 - 1000 kr/mån.

 • Tor 12 okt 2017 20:08 #4

  Lättast att veta vad man ska dra in på är att ta reda på var pengarna tar vägen i första taget. Hur mycket har ni över när räkningarna är betalda?
  Sätt er ner och gå igenom alla räkningar. Sedan kollar ni kontoutragen för betal-/kreditkort. Lägg ihop i olika kategorier. 


  Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
 • Fre 13 okt 2017 10:16 #5

  Hur har du fördelat ledigheten? Som heldagar ledigt eller kortat ned arbetstiden/dag? Du kan tjäna betydligt mer på att ta heldagar ledigt i och med att du då inte behöver åka till jobbet. Tiden räcker då bättre till att tex baka och göra långkok, laga och reparera saker, planera inköp samt leta efter bästa priset på saker du inte kan undvara.

SE VÅRA MEST POPULÄRA KLIPP JUST NU

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll