Forum Helgvärd - Familjeliv.se
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Middagsbjudningar, har ni det...?

  Sön 5 nov 2017 18:44 Läst 5941 gånger Totalt 20 svar
  Sön 5 nov 2017 18:44

  Detta kommer upp lite då och då tycker jag när man pratar med folk. Senast idag var det en bekant jag stötte påkom fråga "Jaha, var ni på ngn Halloweenfest i helgen då..?" Och jag får ofta känslan av att folk frågar för att jämföra sig, hur aktivt sällskapsliv man har. Vissa man pratar med hävdar bestämt att de absolut inte vill ha en massa middagar och stök och andra kan inte tala sig nog mätta på hur ofta de går bort och bjuder hem.

  Egentligen undrar jag en massa saker kring det här fenomenet, tillex vart man bor och hur man bor, alltså storlek på stad och i villa eller i lägenhet, brf eller hyres och huruvida det ev korrelaterar med i vilken uträkning man umgås med andra familjer över middagar. 

  Och varför eller inte ni umgås på det här viset? Tycker er partner det är lika trevligt som dig eller är det mest ngt hen går med på? Är det härligt eller inte? Föredrar du eller din partner eg att ses på tu man hand med polarna? Tycker barnen det är roligt?


  September
  Omröstning
  Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
 • Sön 5 nov 2017 18:48 #1

  Bara nyårsafton. Samma folk varje år.

 • Sön 5 nov 2017 18:58 #2

  I min bekantskapskrets är vi inte så "pretentiösa", vi träffas väl en eller ett par ggr i månaden och spelar spel, kollar film och käkar pizza eller annan hämtmat. Att ha middagsbjudningar är inget vi sysslar med.

 • Sön 5 nov 2017 19:09 #3

  Alltså.... lite svårt att säga. "Middagsbjudning" låter så pretantiöst, det har vi AlDRIG. Men vi har vänner eller familj hemma och äter middag och umgås typ varje vecka (eller vi är hos någon),

  Fest är en helt annan sak, och sker någon gång varannan månad, kanske, hemma hos någon.

  Sen har vi en del firanden också, som landar mitt emellan, och det har vi ju vid högtider eller födelsedagar.


  Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr, men mer än du nånsin får veta
 • Anonym (Marie­-Janne­)
  Visa endast
  Sön 5 nov 2017 19:12 #4

  Röstade mer sällan, men det är nog närmare en gång/kvartal än två gånger om året. Dessutom går det i perioder, och blir då flera gånger i månaden, medans vissa år bara en gång typ. Dock alltid släktträffar (flera stycken) vid jul och midsommar, men det är liksom inte riktigt samma som en middagsbjudning.

 • Sön 5 nov 2017 19:13 #5

  Organiserade, planerade "bjudningar" är väl typ bara sonens födelsedag (fika) och nyår.

  Sen bjuder vi givetvis vänner på middag oftare men väldigt opretentiöst. Ofta oplanerat och att man hjälps åt med maten.

 • Sön 5 nov 2017 19:41 #6

  Så gott som aldrig. Dels för att vi tycker att det mest är skönt att slappa hemma (utan besökare) när vi är lediga, och dels för att vi inte har så många gemensamma kompisar så när vi träffar kompisar gör vi det oftast var för sig ute på stan. 

 • Sön 5 nov 2017 19:45 #7

  Kompisar, en och en eller par, syskon med partner och barn, föräldrar, grannar m fl, någon av dem är på middag hos oss varje vecka eler vi hos dem, men det är tämligen informellt och ingen "bjudning".

 • Sön 5 nov 2017 19:51 #8

  Ja

 • Sön 5 nov 2017 19:54 #9

  Det händer.

 • Anonym (usch o fy)
  Visa endast
  Sön 5 nov 2017 20:31 #10

  Har dessa endast för att vi måste bjuda igen. Vi bor trångt i stan och jag gillar varken att städa eller att laga mat. Har ett par kompisar som gärna bjuder in på dessa. De är mer pyssliga människor som gillar att fixa.

  Sen upplever jag att om man bor i radhus utanför stan så blir man mer tvungen att ha avancerade middagar. Typ om man lurar ut kompisarna till förorten så måste man kompencera lite för den långa resvägen.

  En annan grej, få nu för tiden bor få så att man har en fin salong där man kan ha sina tillställningar.

 • Anonym (Klara­)
  Visa endast
  Sön 5 nov 2017 20:42 #11

  Ja, vi har middagsbjudningar. Dvs vi bjuder hem vänner/grannar på middag. Beroende på vem/när det är, så blir nivån lite olika. 

  Och varken vi eller någon vi känner har en salong för tillställningar. Däremot har alla ett kök och ett vardagsrum, där man umgås och äter.

 • Caramb­olan
  Visa endast
  Sön 5 nov 2017 21:19 #12

  Vi har det typ en gång i månaden men mest med släkt. Det är framförallt vi och svärföräldrarna som brukar turas om att bjuda över varandra, och då menar jag inte vardagsmat utan en mer ambitiös bjudning med flera rätter. Vänner träffar vi oftare över fika numera, men det beror nog mest på att vi huvudsakligen umgås med är barnfamiljer så att ses dagtid är lättare än kvällstid.

 • Anonym (Man)
  Visa endast
  Sön 5 nov 2017 21:42 #13

  Nej typ aldrig. Hustrun är sjuksköterska och är inte förtjusts att träffa folk på fritiden, hon får nog av folk i jobbet säger hon.

 • Stårsc­han
  Visa endast
  Tor 9 nov 2017 09:15 #14

  Att antingen bjuda hem folk på middag, eller bli hembjuden till någon (ej släkt) är väl något som händer 3-5 gånger på ett normalt år för oss. Vi är lite enstöriga, och våra vänner är likasinnade, så då blir det inte så ofta.

 • Tor 9 nov 2017 09:27 #15

  Lustigt, vi pratade om  det mamma och jag för ett tag sedan.
  De hade regelbundna middagsbjudningar, men 5-6 par, formell inbjudan, trerätters, dans, bordsplacering etc. Det förekommer säkert fortfarande, men inte alls som förr.

  Vi kan självklart ha gäster, men inte som mina föräldrar, med en formell inbjudan.

 • Tor 9 nov 2017 09:50 #16

  Vet inte exakt var jag ska dra gränsen för vad en middagsbjudning är så jag röstade på nån gång i månaden.
  Vi är iväg på massa grejer som innefattar både vänner och släkt. Nästan varje helg har vi något. Senast i lördags var det svärmors årliga All helgonsmiddag med svåger/svägis. Nu på lördag är det ärtsoppa och punsch hos min ena moster med min släkt. Häromsistens var vi hemma hos kompisar, men då lite enklare i form av pizza och rödvin. Så rullar det på året runt.

 • Anonym (Nova)
  Visa endast
  Tor 9 nov 2017 22:31 #17

  Jag hatar att äta med andra människor, speciellt vid ett bord. Äter bäst gör jag framför tvn, möjligtvis med närmsta familjen. Umgås med vänner gör jag men då på fest eller till vardags tex promenader eller bara sitta och prata någonstans. Men har aldrig som sagt sett förtjusningen i middagsbjudningar, möjligtvis på släktkalas eller jul men inte mer än så. :)

 • Fre 10 nov 2017 06:30 #18

  Vi bjuder hem vänner och blir bortbjudna några g/månaden och äter & dricker gott tillsammans. Tycker det är trevligare än att gå ut och äta även om det också händer ca 1g/månad. Både jag och mannen uppskattar att umgås med vänner hemma men träffar även vänner på krogen då och då. Vi bor i hus några mil utanför stan vilket innebär att folk oftast sover över. Hade kanske setts mer på krogen/restaurang om vi bott i stan.

 • Fre 10 nov 2017 10:19 #19

  2-4 ggr i månaden brukar det bli, både med släkt och vänner. Men middagsbjudningar låter lite pretentiöst, vi ses och äter och dricker gott, allt från sittande trerätters till knytismiddag. Sonen på sex år älskar detta, alltid trevlig stämning, god mat och kompisar att leka med

 • Fre 10 nov 2017 11:04 #20

  Som barnfamilj tycker vi att middagsbjudningar är ett trevligt sätt att umgås. Vi bjuder ofta två familjer, umgås också med ett par som inte har barn. Vi tycker inte att vi har tid att umgås med egna vänner så mycket. På en middagsbjudning får ju alla roligt. Vi vuxna sitter och snackar i timtals, avslutar gärna med en konjak eller likör. Barnen spelar brädspel eller tv-spel tillsammans, de får lite godis och har kul. Jag ordnar middagsbjudningar dels för att det är kul dels för att det är bra för barnen. Vi hjälps åt hela familjen så det blir inte jättetungt. Bjuder på fördrink med tilltugg, huvudrätt och efterrätt. Vi bor i villa och har gott om plats för gäster.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll